Mistrzowie kuchni kontra święta na słodko!
Zobaczcie, jakie wypieki są ich specjałem!
Nigella Lawson, Gordon Ramsay i Jamie Oliver to niekwestionowani mistrzowie kuchni. Gotują z prawdziwą pasją i na każdym roku udowadniają, że najlepsze potrawy to takie, w które wkładamy całe serce. I mimo, że ich świąteczna kuchnia składa się głównie z popularnych i receptur, to zapewniają, że tradycja nie musi być nudna!
Przed wami iście gwiazdorskie inspiracje na świąteczne wypieki oraz nasze pomysły na słodkości w nowoczesnym, równie smakowitym wydaniu!
Pomarańczowy murzynek według Nigelli Lawson
- 1 i ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady 64% od E.Wedel
- 300-400 g konfitury pomarańczowej
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 biała czekolada E.Wedel
Krok 1: Mąkę i masło umieść w misce, dodaj posiekaną gorzką czekoladę, podgrzej i mieszaj dopóki czekolada się nie rozpuści. Dodaj konfiturę, jajka, szczyptę soli i cukier. Mieszaj drewnianą łyżką aż do połączenia wszystkich składników. Stopniowo dodawaj także mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 2: Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Piecz w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut. Ostudź.
Krok 3: Przygotowuj polewę. Na patelni podgrzej masło wraz z czekoladą. Po chwili zdejmij z ognia, mieszając do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Polewę rozsmaruj na cieście i postaw do zastygnięcia. Gotowe ciasto możesz posypać ulubionymi bakaliami.
Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami według Gordona Ramsaya
- 125 g miękkiego masła
- 170 g drobnego cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 1,5 kg jabłek
- 60 g masła
- 1 żółtko z dwoma łyżkami wody
Krok 1: Masło posiekaj z cukrem, solą i mąką, a następnie dodaj jajko. Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformuj placek, zawiń w folię i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Krok 2: W tym czasie obierz jabłka, wydrąż i pokrój na niewielkie kawałki. Posyp je cukrem, przyprawami i wymieszaj. Na dużej patelni roztop masło i smaż jabłka na dużym ogniu przez ok. 6 minut. Pozostaw do wystygnięcia.
Krok 3: Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozwałkuj i wyłóż nią tortownicę (o średnicy ok. 22 cm) i jej brzegi na wysokość 3 cm. Na spód wyłóż ostudzone jabłka, a na nie pozostałe rozwałkowane ciasto. Zlep brzegi. Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem z wodą. Piecz ok. 35-40 min. w temperaturze 180°C do zarumienienia wierzchu.
Mrożony sernik banoffee według Jamiego Olivera
- 150 g gorzkiej czekolady 64% od E.Wedel
- 300 g słodkich ciasteczek owsiany
- 500 g serka ricotta lub mascarpone
- 225 g masy kajmakowej
- 8 przejrzałych bananów
Krok 1: Posmaruj masłem dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm., wyłóż je papierem do pieczenia i ponownie posmaruj masłem.
Krok 2: Rozpuść 50 g czekolady w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Połam ciasteczka i przełóż je do miski, wlej 2 łyżki masła i miksuj, aż składniki dobrze się połączą. Wlej roztopioną czekoladę i znów zmiksuj.
Krok 3: Przełóż ciasto do tortownicy i wyrównaj, tworząc warstwę grubości 1 cm. Następnie, obierz banany, połam je i włóż do miski. Dodaj serek i kajmak, a następnie zmiksuj wszystko na gładką masę i wylej ją na bazę z ciasta. Wstaw tortownicę do zamrażalnika na całą noc. Przed podaniem wstaw sernik do lodówki na 2 godziny, aż nabierze konsystencji, jaka Ci odpowiada i będzie się go dało kroić. Odkrój brzegi sernika od ścianek tortownicy płaskim nożem i wyjmij ciasto z formy. Posyp sernik drobno startą czekoladą.
Cookies z kruszonym ziarnem kakaowca i czekoladą białą
- 1 czekolada biała E.Wedel
- garść ziaren kakaowca
- 120-150 g cukru brązowego 50/50 muscavado
- 100 g drobnego cukru
- 150 g masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 300 g mąki
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
Krok 1: W misce zmiksuj cukier z masłem do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Dodaj jajka, mąkę, sodę, sól, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
Krok 2: Białą czekoladę i ziarna kakaowca pokrój na drobne kawałki. Dodaj je do ciasta i dokładnie wymieszaj.
Krok 3: Gotowe ciastka nakładaj na blaszkę przy pomocy łyżki do lodów lub zwykłej łyżki, zachowując duży odstęp pomiędzy nimi. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 170°C.
Brownie z solonym karmelem i sezamkami
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 i ½ szklanki cukru brązowego
- 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 2 czekolady gorzkie E.Wedel (do rozpuszczenia)
- 150 g masła
- 1 czekolada gorzka E.Wedel (pokruszonej do środka)
- 2-3 opakowania sezamków AHA! E.Wedel
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki słodkiej śmietanki
- szczypta soli
Krok 1: Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Masło zmiksuj z cukrem brązowym i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Następnie, dodaj jajka i całość ponownie zmiksuj. Połącz masę z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i kakao, po czym dokładnie wymieszaj.
Krok 2: Ciasto przelej na blaszkę do pieczenia, wcześniej wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj pokruszoną gorzką czekoladę i sezamki, a następnie piecz w rozgrzanym piekarniku do temperaturze 180°C przez 20-30 minut.
Krok 3: Na patelni rozpuścić cukier. Czekaj do momentu uzyskania złotego karmelu, po czym dodaj łyżkę masła oraz śmietankę i gotuj, aż do chwili rozpuszczenia karmelu w śmietanie i zredukowania sosu o połowę. Do karmelu dodaj sól, a następnie polej nim jeszcze ciepłe brownie.
Ptysie z kremem czekoladowym i lepiącym karmelem pomarańczowym
- 1 szklanka mąki
- 2 szklanki wody
- 100 g masła
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu
- Krem Wedlowski czekoladowy
- 1 pomarańcza
- 2 limonki
- ½ szklanki cukru białego
- mleko (ilość podana na opakowaniu budyniu)
- 1 laska wanilii
- 1 laska cynamonu
Krok 1: W rondelku zagotuj wodę z masłem. Do gorącego płynu dodaj mąkę cały czas mieszając, aż ciasto połączy się w zbitą masę. Odstaw do przestygnięcia. Do lekko przestudzonej masy dodawaj pojedynczo jajka, aż całość dokładnie się połączy. Przygotuj także budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2: Ciasto wyciskaj przy pomocy szprycy cukierniczej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ptysie 30 minut w temperaturze 210°C.
Krok 3: Do wystudzonego budyniu dodaj stopniowo po łyżce Krem Wedlowski czekoladowy, aż masa będzie idealnie połączona. Na patelni rozpuść cukier, aż utworzy się złocisty karmel. Do karmelu dodaj sok z pomarańczy i limonek oraz skórkę z pomarańczy, wanilię i cynamon. Gotuj, dopóki cukier całkowicie się rozpuści, a sos zredukuje o połowę. Ptysie nadziej kremem, a na końcu udekoruj je ciepłym karmelem.
Smacznego!
Gotowa na świąteczne szaleństwo w kuchni? :)
Materiał powstał we współpracy z marką E.Wedel.