Poznaj przepisy na najlepsze pierniczki na Boże Narodzenie!
Wolisz wersję tradycyjną czy wegańską?
- Redakcja VIVA!
Święta Bożego Narodzenia 2023 już za moment. Mimo, że grudzień to czas magiczny, dla wielu z nas jest przepełniony stresem oraz dużą ilością pracy. Szczególnie ostatnie chwile przed Wigilią bywają nerwowe - łączymy domowe przygotowania z dopinaniem ostatnich kwestii w pracy. Na twojej liście obowiązków do zrobienia na pewno pojawiło się również przygotowanie pierników. Na pozór robienie świątecznych ciasteczek może wydawać się łatwe, jednak wielu z nas zachodzi w głowę, jak zrobić pierniki, aby nie były twarde i miały przepyszny cynamonowy smak? Mamy dla Was kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka oraz lukier do pierników – w wersji tradycyjnej i wegańskiej. Koniecznie zobaczcie nasze proste i sprawdzone przepisy na Święta 2023!
ZOBACZ TEŻ: Świąteczny klimat w butikach marki Dior
Przepis na tradycyjne pierniki na Boże Narodzenie 2023
Składniki:
- 4 szklanki białej mąki pełnoziarnistej lub mąki uniwersalnej
- 3/4 szklanki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki drobno zmielonego, czarnego pieprzu
- 11 łyżek masła
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 3 duże jajka
- 2/3 szklanki organicznej melasy
Sposób przygotowania:
W średniej misce połącz przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, sól, przyprawy i odstaw na bok. Do dużej miski przełóż masło i miksuj aż będzie lekkie i puszyste. Dodaj cukier i ponownie wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodaj mąkę z dodatkami ze średniej miski. Po wymieszaniu ciasto powinno być łatwe w modelowaniu, o niezbyt lekkiej konsystencji. Następnie podziel je na dwie części i owiń folią, włóż do lodówki na około godzinę. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni, przygotuj blachę i wyłóż pergaminem.
Rozwałkuj ciasto na lekko podsypany mąką blat, następnie wytnij wzory pierników i przełóż na blachę do pieczenia. Piecz około 7–10 minut. Po wyjęciu pozostaw do ostygnięcia.
Przepis na lukier do pierników na Święta 2023
Składniki:
- 150g cukru pudru
- 1 białko
- 1– 2 łyżki soku z cytryny
- barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
Umieść jajko we wrzątku (na około 5 sekund), a następnie wbij białko do miski. Następnie dodać cukier puder oraz sok z cytryny i utrzyj za pomocą miksera do pożądanej gęstości. Aby zabarwić lukier dodaj barwnik spożywczy w wybranych kolorach. W Święta 2023 lukrujcie je wspólnie z rodziną, tak aby na Boże Narodzenie 2023 móc zjeść je wspólnie lub powiesić na choince.
CZYTAJ TEŻ: Pachnący dom na święta!
Przepis na wegańskie pierniki na Boże Narodzenie 2023
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 oleju rzepakowego
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połącz w dużej misce do uzyskania plastycznego ciasta. Następnie na blacie oprószonym mąką rozwałkuj ciasto i wykrój za pomocą foremek pierniczki. Rozłóż ciastka na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut.
Przepis na wegański lukier do pierników na Święta 2023
Składniki:
- 100g cukru pudru
- 1 białko jajka
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
Sposób przygotowania:
Przesiej cukier puder do miski, następnie dodaj 2 łyżki soku z cytryny i dokładnie wymieszaj. Jeśli konsystencja jest za gęsta dodaj wodę. Aby lukier miał inny kolor, możesz go zabarwić wegańskim barwnikiem spożywczym lub sokiem z owoców lub warzyw np. z burakiem, aby uzyskać czerwony kolor. Nie może zabraknąć ich w Święta 2023 na Waszym rodzinnym stole. Boże Narodzenie 2023 z piernikami w wersji wegańskiej będzie również magiczne!