Reklama

Święta Bożego Narodzenia 2023 już za moment. Mimo, że grudzień to czas magiczny, dla wielu z nas jest przepełniony stresem oraz dużą ilością pracy. Szczególnie ostatnie chwile przed Wigilią bywają nerwowe - łączymy domowe przygotowania z dopinaniem ostatnich kwestii w pracy. Na twojej liście obowiązków do zrobienia na pewno pojawiło się również przygotowanie pierników. Na pozór robienie świątecznych ciasteczek może wydawać się łatwe, jednak wielu z nas zachodzi w głowę, jak zrobić pierniki, aby nie były twarde i miały przepyszny cynamonowy smak? Mamy dla Was kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka oraz lukier do pierników – w wersji tradycyjnej i wegańskiej. Koniecznie zobaczcie nasze proste i sprawdzone przepisy na Święta 2023!

Reklama

ZOBACZ TEŻ: Świąteczny klimat w butikach marki Dior

Przepis na tradycyjne pierniki na Boże Narodzenie 2023

Składniki:

  • 4 szklanki białej mąki pełnoziarnistej lub mąki uniwersalnej
  • 3/4 szklanki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki drobno zmielonego, czarnego pieprzu
  • 11 łyżek masła
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 duże jajka
  • 2/3 szklanki organicznej melasy

Sposób przygotowania:

W średniej misce połącz przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, sól, przyprawy i odstaw na bok. Do dużej miski przełóż masło i miksuj aż będzie lekkie i puszyste. Dodaj cukier i ponownie wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodaj mąkę z dodatkami ze średniej miski. Po wymieszaniu ciasto powinno być łatwe w modelowaniu, o niezbyt lekkiej konsystencji. Następnie podziel je na dwie części i owiń folią, włóż do lodówki na około godzinę. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni, przygotuj blachę i wyłóż pergaminem.

Rozwałkuj ciasto na lekko podsypany mąką blat, następnie wytnij wzory pierników i przełóż na blachę do pieczenia. Piecz około 7–10 minut. Po wyjęciu pozostaw do ostygnięcia.

Przepis na lukier do pierników na Święta 2023

Składniki:

  • 150g cukru pudru
  • 1 białko
  • 1– 2 łyżki soku z cytryny
  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Umieść jajko we wrzątku (na około 5 sekund), a następnie wbij białko do miski. Następnie dodać cukier puder oraz sok z cytryny i utrzyj za pomocą miksera do pożądanej gęstości. Aby zabarwić lukier dodaj barwnik spożywczy w wybranych kolorach. W Święta 2023 lukrujcie je wspólnie z rodziną, tak aby na Boże Narodzenie 2023 móc zjeść je wspólnie lub powiesić na choince.

STOCK ADOBE

CZYTAJ TEŻ: Pachnący dom na święta!

Przepis na wegańskie pierniki na Boże Narodzenie 2023

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 oleju rzepakowego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połącz w dużej misce do uzyskania plastycznego ciasta. Następnie na blacie oprószonym mąką rozwałkuj ciasto i wykrój za pomocą foremek pierniczki. Rozłóż ciastka na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut.

Przepis na wegański lukier do pierników na Święta 2023

Składniki:

  • 100g cukru pudru
  • 1 białko jajka
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy

Sposób przygotowania:

Reklama

Przesiej cukier puder do miski, następnie dodaj 2 łyżki soku z cytryny i dokładnie wymieszaj. Jeśli konsystencja jest za gęsta dodaj wodę. Aby lukier miał inny kolor, możesz go zabarwić wegańskim barwnikiem spożywczym lub sokiem z owoców lub warzyw np. z burakiem, aby uzyskać czerwony kolor. Nie może zabraknąć ich w Święta 2023 na Waszym rodzinnym stole. Boże Narodzenie 2023 z piernikami w wersji wegańskiej będzie również magiczne!

STOCK ADOBE
Reklama
Reklama
Reklama