Organizujesz mikołajkową kolację dla znajomych?
Zainspiruj się naszymi prostymi przepisami!
- Redakcja VIVA!
Grudzień to magiczny czas w roku. Zbliżają się święta, dlatego warto spędzić ten czas w gronie najbliższych. Już 6 grudnia są Mikołajki, więc jeśli w planach masz zamiar spotkać się z przyjaciółmi, warto przygotować kolację. Aby utrzymać świąteczny klimat udekoruj odpowiednio mieszkanie oraz przygotuj potrawy, które idealnie wpasują się w nastrój zbliżającego się Bożego Narodzenia. W naszym zestawieniu znajdziecie sprawdzone przepisy na dania wytrawne, desery, a także klasyczny grzaniec!
PRZECZYTAJ O: Hummus czy guacamole...? Połącz je, przygotowując przepyszny guacummus!
Kawowy piernik z konfiturą śliwkową
Składniki na ciasto:
- 125 g masła
- 250 g mąki
- 250 ml mleka
- 1 szklanka cukru przyprawa do piernika
- 6 łyżek konfitury śliwkowej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 łyżki kawy zbożowej
- polewa z gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Przygotuj garnek i roztop w nim masło razem z cukrem. Dodaj miód, 2 łyżki powideł śliwkowych oraz przyprawę do piernika. Całość podgrzej kilka minut, cały czas mieszając. Zdejmij garnek z ognia i dodaj sodę, kawę zbożową, roztrzepane jaja praz mleko. Całość wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj stopniowo mąkę. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Ciasto wyłóż do formy keksowej wcześniej wysmarowanej masłem. Ciasto piecz przez około 50 minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Przekrój piernik na pół i wysmaruj powidłami. Gotowe ciasto polej gorzka czekoladą.
Schab ze śliwką
Potrzebne składniki:
- 1 i 1/2kg schabu
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- kilka łyżek oleju
- 30 dag suszonych śliwek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Surowy schab opłucz, a następnie osusz. Mięso połącz z olejem oraz dokładnie natrzyj majerankiem, ziołami prowansalskimi solą i pieprzem, a następnie wstaw na całą noc do lodówki. Za pomocą noża przebij schab wzdłuż i wypełnij go suszonymi śliwkami. Przełóż schab do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Grzaniec
Sposób przygotowania:
- 750 ml wytrawnego wina
- 1 pomarańcza pokrojona w kółka
- 8 całych goździków
- 2 laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu 2–4 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Połącz wszystkie składniki w rondelku i podgrzej na średnim lub wysokim ogniu. Pamiętaj, aby nie doprowadzić płynu do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Odcedź i podaj z dodatkiem anyżu, cynamonu lub ulubionych cytrusów.
Świąteczna herbata
Składniki
- 1 i 1/3 litra wody
- 6 torebek czarnej herbaty
- 1 laska cynamonu
- kilkanaście goździków
- 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki soku żurawinowego
- 1 szklanka wina gruszki
- plastry jabłka nabijane goździkami
Sposób przygotowania:
W rondelku zagotuj wodę. Dodaj herbatę i przyprawy, przykryj i odstaw na 5 minut. Usuń torebki herbaty. Dodaj cukier, sok żurawinowy oraz wino i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Podawaj w filiżankach z kawałkami owoców jako dodatek.
Chleb świąteczny
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 2 łyżki maku
- garść suszonej żurawiny
- garść ulubionych orzechów
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- łyżka suszonych droższy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę połącz z makiem, przyprawą korzenną, drożdżami, cukrem, solą oraz dodaj drobno posiekaną żurawinę. Do miski dodawaj co chwilę o drobinę wody i mieszaj, do uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto przełóż do keksówki, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w suche, ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie piecz je w temperaturze 220 stopni przez 20 minut.