Reklama

Dieta często kojarzy się z nudnymi posiłkami, które nie do końca są smaczne. Jednak nic bardziej mylnego! Przestawiamy Wam sprawdzone i proste przepisy na sałatki, których już samo wykonanie sprawia ogromną frajdę. Ważne, aby urozmaicić swoją dietę i postawić na sprawdzone i zdrowe produkty, które w połączeniu tworzą danie niczym z modnej restauracji. Sałatka to idealny posiłek do zabrania do pracy lub szkoły zmieści się w jednym pojemniku, zajmując niewiele miejsca. Koniecznie przetestuj nasze przepisy, na pewno każdy znajdzie idealną sałatkę dla siebie w naszym zestawieniu!

Reklama

Soczysta sałatka z arbuzem, serem feta i miętą

Składniki:

  • 650 g arbuza pokrojonego w trójkąty
  • 400 g rzodkiewki cienko pokrojonej
  • 80 g mieszanki szpinaku i rukoli
  • 15 g świeżo posiekanej mięty
  • 35 g prażonych orzeszków piniowych

Sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z wyciśniętej 1 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj arbuza, rzodkiewkę, liście sałaty oraz miętę.
  2. Połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód, a następnie polej gotowym sosem składniki w misce. Całość posyp fetą oraz prażonymi orzeszkami piniowymi.

Marokańska sałatka z makreli

Składniki:

  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 łyżka prażonych pestek z dyni
  • 2 łyżki prażonych nasion ze słonecznika
  • 3,5 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 sok pomarańczowy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 saszetki ryżu
  • 100 g szpinaku
  • 2 wędzone makrele (bez ości, obrane ze skóry)
  • 4 łyżki nasion granatu

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia z gorącą wodą przełóż groszek, aby się rozmroził. W tym samym czasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
  2. Wymieszaj sok pomarańczowy z miodem, octem, oliwą oraz czosnkiem i dobrze dopraw. Odstaw na bok.
  3. Rozmrożony groszek połącz z ryżem, szpinakiem kawałkami makreli oraz pestkami granatu. Wszystkie składniki połącz, a na samym końcu całość udekoruj prażonymi nasionami słonecznika i dyni.

Sałatka z pieczonego kurczaka, dzikim ryżem i winogronami

Składniki:

  • 120 g ryżu basmati
  • 20 g orzechów laskowych blanszowanych
  • 40 g jarmużu
  • 60 g czerwonego wina
  • 150 g gotowanego kurczaka

Sos:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 0,5 łyżki świeżego rozmarynu, grubo posiekanego
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i zostaw do wystygnięcia. Między czasie nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  2. Umieść orzechy laskowe na małej brytfannie i piecz przez koło 8-10 minut, aż będą lekko złote. Odstaw do ostygnięcia, a następnie posiekaj. Wymieszaj schłodzony ryż z jarmużem, połową winogron i przyprawami.
  3. Umieść oliwę z oliwek, musztardę i miód w mini robocie kuchennym i miesza przez około 1 minutę, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszaj ją, a sos lekko zgęstnieje. Do sosu dodaj kurczaka, ryż, posiekane orzechy laskowe oraz pozostałe winogrona.

Mozzarella z sałatką z groszkiem

Składniki:

  • 300 g świeżego groszku łuskanego
  • 1 łyżka crème fraîche
  • 3 łyżki drobno startego parmezanu
  • drobno starta skórka i sok z 1 cytryny
  • 75 g rukwi wodnej z liśćmi
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 375 g odsączonej mozzarelli
Reklama

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie. Odcedź i przepłucz w zimnej wodzie. Odłóż na bok połowę groszku.
  2. Przenieś pozostały groszek do robota kuchennego z crème fraîche, parmezanem, połową skórki z cytryny, 1 łyżką soku z cytryny i szczyptą soli morskiej. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Wrzuć purée z groszku do miski, dodaj nieco więcej startego parmezanu, soku z cytryny i soli do smaku.
  4. Pozostały groszek wymieszaj z oliwą z oliwek oraz przyprawami.
  5. Mozzarellę porwij na małe kawałki. Skrop trochę oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny, na koniec dopraw solą morską i czarnym pieprzem. Posyp rukiew wodną i sałatkę z groszku, a następnie posyp pozostałą skórką z cytryny i parmezanem. Podawaj z opiekanym chlebem skropionym oliwą z oliwek.
STOCK ADOBE
Stock
Reklama
Reklama
Reklama