Nie może jej zabraknąć w twojej letniej diecie!
Pomysł na lunchbox do pracy lub szkoły
Opublikowano: wtorek, 20 sierpnia 2019 12:30
Reklama
Dieta często kojarzy się z nudnymi posiłkami, które nie do końca są smaczne. Jednak nic bardziej mylnego! Przestawiamy Wam sprawdzone i proste przepisy na sałatki, których już samo wykonanie sprawia ogromną frajdę. Ważne, aby urozmaicić swoją dietę i postawić na sprawdzone i zdrowe produkty, które w połączeniu tworzą danie niczym z modnej restauracji. Sałatka to idealny posiłek do zabrania do pracy lub szkoły zmieści się w jednym pojemniku, zajmując niewiele miejsca. Koniecznie przetestuj nasze przepisy, na pewno każdy znajdzie idealną sałatkę dla siebie w naszym zestawieniu!
Reklama
Soczysta sałatka z arbuzem, serem feta i miętą
Składniki:
- 650 g arbuza pokrojonego w trójkąty
- 400 g rzodkiewki cienko pokrojonej
- 80 g mieszanki szpinaku i rukoli
- 15 g świeżo posiekanej mięty
- 35 g prażonych orzeszków piniowych
Sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z wyciśniętej 1 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj arbuza, rzodkiewkę, liście sałaty oraz miętę.
- Połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód, a następnie polej gotowym sosem składniki w misce. Całość posyp fetą oraz prażonymi orzeszkami piniowymi.
Marokańska sałatka z makreli
Składniki:
- 200 g mrożonego groszku
- 1 łyżka prażonych pestek z dyni
- 2 łyżki prażonych nasion ze słonecznika
- 3,5 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 sok pomarańczowy
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki białego octu winnego
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 2 saszetki ryżu
- 100 g szpinaku
- 2 wędzone makrele (bez ości, obrane ze skóry)
- 4 łyżki nasion granatu
Sposób przygotowania:
- Do naczynia z gorącą wodą przełóż groszek, aby się rozmroził. W tym samym czasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
- Wymieszaj sok pomarańczowy z miodem, octem, oliwą oraz czosnkiem i dobrze dopraw. Odstaw na bok.
- Rozmrożony groszek połącz z ryżem, szpinakiem kawałkami makreli oraz pestkami granatu. Wszystkie składniki połącz, a na samym końcu całość udekoruj prażonymi nasionami słonecznika i dyni.
Sałatka z pieczonego kurczaka, dzikim ryżem i winogronami
Składniki:
- 120 g ryżu basmati
- 20 g orzechów laskowych blanszowanych
- 40 g jarmużu
- 60 g czerwonego wina
- 150 g gotowanego kurczaka
Sos:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy dijon
- 0,5 łyżki świeżego rozmarynu, grubo posiekanego
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i zostaw do wystygnięcia. Między czasie nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
- Umieść orzechy laskowe na małej brytfannie i piecz przez koło 8-10 minut, aż będą lekko złote. Odstaw do ostygnięcia, a następnie posiekaj. Wymieszaj schłodzony ryż z jarmużem, połową winogron i przyprawami.
- Umieść oliwę z oliwek, musztardę i miód w mini robocie kuchennym i miesza przez około 1 minutę, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszaj ją, a sos lekko zgęstnieje. Do sosu dodaj kurczaka, ryż, posiekane orzechy laskowe oraz pozostałe winogrona.
Mozzarella z sałatką z groszkiem
Składniki:
- 300 g świeżego groszku łuskanego
- 1 łyżka crème fraîche
- 3 łyżki drobno startego parmezanu
- drobno starta skórka i sok z 1 cytryny
- 75 g rukwi wodnej z liśćmi
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 375 g odsączonej mozzarelli
Reklama
Sposób przygotowania:
- Ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie. Odcedź i przepłucz w zimnej wodzie. Odłóż na bok połowę groszku.
- Przenieś pozostały groszek do robota kuchennego z crème fraîche, parmezanem, połową skórki z cytryny, 1 łyżką soku z cytryny i szczyptą soli morskiej. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wrzuć purée z groszku do miski, dodaj nieco więcej startego parmezanu, soku z cytryny i soli do smaku.
- Pozostały groszek wymieszaj z oliwą z oliwek oraz przyprawami.
- Mozzarellę porwij na małe kawałki. Skrop trochę oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny, na koniec dopraw solą morską i czarnym pieprzem. Posyp rukiew wodną i sałatkę z groszku, a następnie posyp pozostałą skórką z cytryny i parmezanem. Podawaj z opiekanym chlebem skropionym oliwą z oliwek.
Reklama
Reklama
Reklama