Magda Gessler zdradza sekret, jak ugotować wigilijną kapustę na Boże Narodzenie 2020!
Poznaj tajną recepturę restauratorki!
Jedenaście lat temu w telewizji TVN pojawił się pierwszy odcinek Kuchennych Rewolucji, a program nadal cieszy się dużym uznaniem wśród fanów, niewątpliwie za sprawą prowadzącej – Magdy Gessler. Na swoim kanale YouTube, Magda pokazuje jak robić tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia 2020. W jednym z odcinków podzieliła się przepisem na kapustę wigilijną.
Przepis Magdy Gessler na kapustę z grzybami na Boże Narodzenie 2020
Pierwszym krokiem, jaki wykonuje Magda, jest ugotowanie prawdziwków. To istotne, aby grzyby były gotowane już wcześniej, w ten sposób będą idealnie miękkie. Aby wydobyć ich najlepszy smak, Gessler przyprawia je liśćmi laurowymi, odrobiną cebuli, pieprzem, zielem angielskim oraz solą. Gotuje je pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. W dużym garnku restauratorka podsmaża cebulę pokrojoną w pióra na oleju rzepakowym. Gdy cebulka się zeszkli, Magda dodaje mielony kminek oraz kiszoną kapustę, kwas z kapusty, pozostałość farszu do uszek z grzybami (przepis znajdziecie tutaj). Podczas podsmażania kapusta zaczyna się robić gładka i śliska, wtedy restauratorka dodaje pieprz, ziele angielskie, goździki, cukier, sól i zmniejsza temperaturę, aby kapusta się dusiła. Mmm... zapach na Boże Narodzenie 2020 musi już unosić się do sąsiadów!
Następnym krokiem jest dodanie wcześniej ugotowanych grzybów. Aby smak tego wigilijnego dania nieco się wyróżniał, Magda używa sekretnych składników – ugotowaną pigwą oraz jabłko. To doskonałe danie na stół na Święta 2020!
Chcesz obejrzeć cały program i ugotować najlepsze uszka z grzybami na Wigilię 2020?