Najlepszy produkt dla zdrowia i urody?
Odkryj cudowne właściwości oleju rzepakowego!
- Redakcja VIVA!
O lekko słomkowej barwie i neutralnym smaku. Często dzięki wysokiej temperaturze dymienia używany podczas smażenia, pieczenia, gotowania zup i sosów. Olej rzepakowy, bo o nim mowa to produkt uniwersalny, który skrywa w sobie bogactwo wartości odżywczych przydatnych dla naszego zdrowia. Jakich?
Zdrowotne właściwości oleju rzepakowego
Tłoczony z podwójnie ulepszonych odmian rzepaku olej, to skarbnica składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Zawiera w sobie potrzebne dla prawidłowego rozwoju oraz zdrowia kwasy tłuszczowe nienasycone: omega-6 oraz omega-3. W odpowiedniej proporcji w stosunku 2:1 (a taką właśnie odnajdziemy w oleju rzepakowym), odgrywają ważną rolę z punktu widzenia zdrowotnego. Niestety nasza codzienna dieta jest uboga w te składniki, dlatego tak ważne jest urozmaicenie jadłospisu produktami, które zawierają wspomniane kwasy tłuszczowe. Najlepszym ich źródłem są tłuste ryby, jednak w Polsce spożywamy ich mało. Dlatego idealnym rozwiązaniem jest codzienne używanie oleju rzepakowego!
Czy wiesz, że zawiera on 10 razy więcej wspomnianych wcześniej kwasów tłuszczowych omega -3 niż np. oliwa z oliwek? Olej rzepakowy zawiera witaminy E i K oraz prowitaminę A. Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Jest to bardzo ważny składnik naszej diety. Wspomniana witamina E bierze udział w ochronie naszego DNA. Dostarcza antyoksydantów, które usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników wpływających niekorzystnie na nasze zdrowie.
Olej rzepakowy w diecie dziecka
Jako jeden z nielicznych produktów może być spożywany przez niemowlęta już od 6. miesiąca życia. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju rzepakowym mają znaczący wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój dziecka już w pierwszych miesiącach jego życia! Dodawany do zup, przecierów warzywnych oraz sosów wzbogaci je o dodatkowe wartości odżywcze. Wspomaga również prawidłowy rozwój wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Może być również spożywany przez kobiety w ciąży.
Olej rzepakowy i występujące w nim składniki to również prawdziwa kwintesencja tego, czego potrzebuje nasza skóra. Ma neutralny zapach i jest nieinwazyjnym składnikiem, który dostarcza nam witamin korzystnie wpływających na stan skóry oraz włosów. Dzięki dostarczeniu wspomnianych składników możemy czuć się pięknie i zdrowo przez długi czas!
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.olejrzepakowy.com i na Facebooku www.facebook.com/olej.rzepakowy.skarbem.europy.
Materiał powstał w ramach kampanii Olej Rzepakowy skarbem Europy
„Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.”