Reklama

O lekko słomkowej barwie i neutralnym smaku. Często dzięki wysokiej temperaturze dymienia używany podczas smażenia, pieczenia, gotowania zup i sosów. Olej rzepakowy, bo o nim mowa to produkt uniwersalny, który skrywa w sobie bogactwo wartości odżywczych przydatnych dla naszego zdrowia. Jakich?

Reklama

Zdrowotne właściwości oleju rzepakowego

Tłoczony z podwójnie ulepszonych odmian rzepaku olej, to skarbnica składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Zawiera w sobie potrzebne dla prawidłowego rozwoju oraz zdrowia kwasy tłuszczowe nienasycone: omega-6 oraz omega-3. W odpowiedniej proporcji w stosunku 2:1 (a taką właśnie odnajdziemy w oleju rzepakowym), odgrywają ważną rolę z punktu widzenia zdrowotnego. Niestety nasza codzienna dieta jest uboga w te składniki, dlatego tak ważne jest urozmaicenie jadłospisu produktami, które zawierają wspomniane kwasy tłuszczowe. Najlepszym ich źródłem są tłuste ryby, jednak w Polsce spożywamy ich mało. Dlatego idealnym rozwiązaniem jest codzienne używanie oleju rzepakowego!

Adobe Stock

Czy wiesz, że zawiera on 10 razy więcej wspomnianych wcześniej kwasów tłuszczowych omega -3 niż np. oliwa z oliwek? Olej rzepakowy zawiera witaminy E i K oraz prowitaminę A. Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Jest to bardzo ważny składnik naszej diety. Wspomniana witamina E bierze udział w ochronie naszego DNA. Dostarcza antyoksydantów, które usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników wpływających niekorzystnie na nasze zdrowie.

Olej rzepakowy w diecie dziecka

Jako jeden z nielicznych produktów może być spożywany przez niemowlęta już od 6. miesiąca życia. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju rzepakowym mają znaczący wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój dziecka już w pierwszych miesiącach jego życia! Dodawany do zup, przecierów warzywnych oraz sosów wzbogaci je o dodatkowe wartości odżywcze. Wspomaga również prawidłowy rozwój wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Może być również spożywany przez kobiety w ciąży.

Adobe Stock

Olej rzepakowy i występujące w nim składniki to również prawdziwa kwintesencja tego, czego potrzebuje nasza skóra. Ma neutralny zapach i jest nieinwazyjnym składnikiem, który dostarcza nam witamin korzystnie wpływających na stan skóry oraz włosów. Dzięki dostarczeniu wspomnianych składników możemy czuć się pięknie i zdrowo przez długi czas!

Więcej informacji można znaleźć na stronie www.olejrzepakowy.com i na Facebooku www.facebook.com/olej.rzepakowy.skarbem.europy.

Materiał powstał w ramach kampanii Olej Rzepakowy skarbem Europy

Mat.prasowe

Mat.prasowe

„Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.”

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama