Nespresso gościło zagranicznych i polskich szefów kuchni na wspólnym śniadaniu
Oczywiście nie zabrakło… świetnej kawy!
- Artykuł sponsorowany
Nespresso gościło zagranicznych i polskich szefów kuchni na uroczystym śniadaniu. Wśród nich znaleźli się m.in. Amanda Cohen (Dirt Candy, Nowy Jork), JP McMahon (Food on the Edge, Irlandia) i Mark Best (Bistro by Mark Best, Sydney). Marka połączyła siły z Terroir Warsaw, aby zaprezentować gościom polską stolicę jako wyjątkową gastronomiczną destynację. Idealnym momentem do rozpoczęcia rozmowy o polskiej kuchni było właśnie Śniadanie Nespresso, które marka zaserwowała na Placu Grzybowskim w Warszawie. A zaczęło się ono oczywiście od filiżanki wyjątkowej kawy Nespresso. Wystarczył jeden łyk, by goście przenieśli się w niezwykłą podróż...
Aromatyczne espresso machiatto – biszkoptowe aromaty kawy Volluto od Nespresso przykryte puszystą, mleczną pianką.
Niezwykła podróż od owocu kawowca do filiżanki
Nespresso dołożyło starań, by wdrożyć zaawansowane metody obróbki kawy oraz wprowadzić praktyki zrównoważonego rozwoju. Aby dostarczyć najlepszy produkt, kawę zbiera się ręcznie, kiedy jest idealnie dojrzała. Ta niezwykła podróż od owocu kawowca do filiżanki sprawia, że możemy w pełni cieszyć się autentycznym smakiem kawy. W szerokiej gamie mieszanek każdy znajdzie kawę o ulubionym aromacie i charakterze, niezależnie od tego, czy wybierze kawę, czarną czy z mlekiem.
Nespresso Professional - niezawodny system przeznaczony dla biznesu.
Dlaczego kawa Nespresso jest tak wyjątkowa?
Marka hołduje przekonaniu, że jakość kawy nie jest dziełem przypadku, ale wyboru. To poszukiwanie najwyższej jakości sprawiło, że Nespresso postawiło na zrównoważoną produkcję i skupiło się na innowacyjnych rozwiązaniach. Wraz z Rainforest Alliance firma wdrożyła program bezpośredniej współpracy z rolnikami. Dzięki niemu wspiera odpowiedzialne metody uprawy, które przekładają się na jakość i trwałość ich plonów oraz na troskę o środowisko. W ramach działań proekologicznych, marka dba także, aby kapsułki Nespresso były recyklingowane w odpowiedni sposób. Opakowania wytwarzane są z aluminium, które nie tylko chroni kawę, ale także może być przetwarzane w nieskończoność i zostać wykorzystane do produkcji puszek czy na przykład rowerów.
Partner Terroir Warsaw
Nespresso, innowator i ekspert w dziedzinie kawy, od lat wspiera szefów kuchni w Polsce i na świecie. Skupia wokół siebie pasjonatów dobrego smaku, którzy, tak jak Nespresso, wierzą, że wysoka jakość kawy to kropla wyjątkowości, która dopełnia każde doświadczenie kulinarne. Idea terroir (z franc. okolica, siedlisko - unikatowy splot warunków geologicznych i klimatycznych, w których wytwarzany jest dany produkt i nadający mu niepowtarzalny charakter) jest silnie wpisana w filozofię marki. Nespresso, współpracując z Terroir Warsaw, wspiera także budowanie społeczności świadomych konsumentów w Polsce.
Na wspólnym śniadaniu spotkali się szefowie kuchni odwiedzający Warszawę podczas Terroir Warsaw, dziennikarze, a także klienci marki Nespresso. Nawet pogoda nie była w stanie zatrzymać wielbicieli małej czarnej w domu.
Harmonia smaków
Kawy z poszczególnych terroir różnią się między sobą swoimi właściwościami, smakiem czy aromatem. Dlatego każda z nich ma zupełnie inny charakter. Równie ważne co smak samej kawy jest to, jak łączy się z potrawami, które do niej spożywamy. Dlatego idea coffee pairingu jest dla marki Nespresso bardzo ważna. Wiąże się to z przemyślanym sposobem serwowania, łączenia kawy z danego terroir z potrawą tak, aby jak najlepiej wykorzystać jej potencjał. Ważny jest tutaj nie tylko smak, ale także gęstość, konsystencja. Może być maślana, soczysta a nawet lekko musująca. Poniżej znajdziecie kilka przykładów takich połączeń.
Zestaw z kawą Roma
Pierwsze zestawienie to kawa Roma, która jest kwintesencją włoskiego espresso z twarogiem od Ziembińskiego z sałatką z rzodkiewki, truskawek i lubczyku. Jej goryczka i drzewne aromaty bardzo dobrze łączą się gęstą konsystencją sera i dobrze ją równoważą.
Zestaw z kawą Dulsao do Brasil
Drugie połączenie to kawa Dulsao do Brasil z chrupiącymi burakami z malinami, rabarbarem, bryndzą i rukwią wodną. Jej aromaty przypominają tosty oraz słodkie pieczywo i doskonale harmonizują się z kwaskowatym smakiem malin. Dzięki naturalnej słodyczy kawy i satynowej konsystencji, kompozycja smakuje jak deser.