10 najlepszych restauracji świata. Co można w nich zjeść? I za ile? Na zdjęciu - bananowe ravioli
1 z 10
Magazyn Elite Traveler co roku tworzy własną listę 100 najlepszych restauracji na świecie. Jest ona tworzona przez szefów kuchni, kucharzy i czytelników. W tegorocznym rankingu po raz piąty z rzędu pierwsze miejsce zajęła restauracja Alinea w Chicago. Przedstawiamy pierwszą dziesiątkę zestawienia. Zastanawiacie się, co można tam zjeść i za ile?
Na liście nie ma niestety ani jednej polskiej restauracji. Elite Traveler przyznaje także tytuł kucharza roku, a w tym roku zdobył do znany u nas z programów telewizyjnych Gordon Ramsay.
1. Alinea (Chicago)
Szef kuchni: Grant Achatz
3 gwiazdki Michelin
Menu degustacyjne: 210 -265 dolarów
Danie: krab, kwiat dyni, kardamon, szafran
Polecamy: 9 restauracji, w których widok na morze jest równie ważny jak smak potraw. Chcemy tam zjeść kolację!
2 z 10
2. Azurmendi (Hiszpania)
Szef kuchni: Eneko Atxa
3 gwiazdki Michelin
Menu degustacyjne: 145-175 euro
Danie: homar
Polecamy: Luksus na kempingu? Polecamy glamping! Tu będziesz blisko natury, nie rezygnując z wygód
3 z 10
3. Eleven Madison Park (Nowy Jork)
Szef kuchni: Daniel Humm
3 gwiazdki Michelin
Menu degustacyjne: 295 dolarów
Danie: Pieczona kaczka piżmowa z lawendą, miodem, rzepą i figami
Polecamy: Najpiękniejsze baseny świata znalezione na Instagramie! Jest o czym pomarzyć... Zobaczcie sami!
4 z 10
4. Per Se (Nowy Jork)
Szef kuchni: Thomas Keller
3 gwiazdki Michelin
Menu degustacyjne: 295 dolarów
Danie: Przepiórka w occie balsamicznym i sałata
Polecamy: 9 restauracji, w których widok na morze jest równie ważny jak smak potraw. Chcemy tam zjeść kolację!
5 z 10
5. El Celler de Can Roca (Hiszpania)
Szef kuchni: Joan Roca
3 gwiazdki Michelin
Menu degustacyjne: 155 euro
Danie: Jesienny bulion warzywny
Polecamy: Luksus na kempingu? Polecamy glamping! Tu będziesz blisko natury, nie rezygnując z wygód
6 z 10
6. Robuchon au Dome (Chiny)
Szef kuchni: Francky Semblat
3 gwiazdki Michelin
Menu degustacyjne: 185 euro
Danie: krab i kawior królewski
Polecamy: Najpiękniejsze baseny świata znalezione na Instagramie! Jest o czym pomarzyć... Zobaczcie sami!
7 z 10
7. Le Bernardin (Nowy Jork)
Szef kuchni: Eric Ripert
3 gwiazdki Michelin
Menu degustacyjne: od 130 dolarów
Danie: Carpaccio z tuńczyka z Foie Grais
Polecamy: 9 restauracji, w których widok na morze jest równie ważny jak smak potraw. Chcemy tam zjeść kolację!
8 z 10
8. Osteria Francescana (Włochy)
Szef kuchni: Massimo Bottura
3 gwiazdki Michelin
Menu degustacyjne: 180-200 euro
Danie: "Ups! Upuściłem tartę cytrynową!"
Polecamy: Luksus na kempingu? Polecamy glamping! Tu będziesz blisko natury, nie rezygnując z wygód
9 z 10
9 . D.O.M. (Brazylia)
Szef kuchni: Alex Atala
Menu degustacyjne: 150-200 dolarów
Danie: bananowe ravioli z limoną i pripriocą
Polecamy: Najpiękniejsze baseny świata znalezione na Instagramie! Jest o czym pomarzyć... Zobaczcie sami!
10 z 10
10. Restaurant Guy Savoy (Francja)
Szef kuchni: Guy Savoy
3 gwiazdki Michelin
Cena lunchu: 110 euro
Danie: Kwiat cukinii z kawiorem
Polecamy: 9 restauracji, w których widok na morze jest równie ważny jak smak potraw. Chcemy tam zjeść kolację!