Fit ciasta na Wielkanoc 2023. Oto nasze dietetyczne przepisy na babki i mazurki!
Poznaj sprawdzone receptury
Wielkanocna kuchnia jest pełna ciekawych przepisów zarówno na dania wytrawne, jak i desery. Do ich wykonania często potrzeba wielu wysokokalorycznych produktów, co sprawia, że świąteczne smakołyki mogą być ciężkostrawne oraz mieć duży wpływ na naszą wagę i sylwetkę. Choć nasze babcie były wierne staropolskim recepturom, my coraz częściej szukamy fit zamienników. Dzięki temu wielkanocne dania mogą być smaczne i lekkie! Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepisy na świąteczne, tradycyjne desery - mazurka, babkę, a także ciasto z orzechowym kremem. Są proste w przygotowaniu, smaczne i niczym nie odbiegają od tradycyjnych przepisów.
ZOBACZ TEŻ: Wielkanoc 2023 - zobacz przepisy na świąteczne mazurki
Mazurek wielkanocny w wersji fit
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki mleka (może być roślinne)
- 2 dojrzałe banany
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 250 g dowolnej mąki ryżowej
- 150 g oleju kokosowego
- 4 łyżki ksylitolu
Sposób przygotowania ciasta:
Do dużego naczynia dodaj mąkę, olej kokosowy oraz ksylitol, a następnie połącz składniki. Masę wyłóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto jest gotowe do pieczenia - przełóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Sposób przygotowania masy:
Opłucz kaszę jaglaną, następnie wsyp ją do garnka i zalej wrzątkiem. Kaszę gotuj do wchłonięcia przez nią całej wody. Następnie dodaj banany, gorzką czekoladę oraz kakao. Połącz składniki do uzyskania jednolitej masy (najlepiej blenderem). Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka.
Lekka babka wielkanocna
Składniki:
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 jajka
- 1 mały jogurt naturalny
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Białka jaj ubij na sztywną pianę, dodaj ksylitol oraz żółtka. Następnie do masy przesiej mąkę kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodaj jogurt. Całość przelej do formy, a następnie piecz przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto z kremem orzechowym
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1/3 kostki masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka zimnej wody
- szczypta cukru
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, jajko, masło, szczyptę cukru oraz wodę wymieszaj w misce. Następnie masę przełóż do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Przygotowanie kremu:
Serek mascarpone rozetrzyj przy pomocy miksera, a następnie dodaj do niego masło orzechowe oraz cukier puder. Miksuj do połączenia się składników. Krem wyłóż dopiero na ostudzone ciasto. Gotowe!