Reklama

Odkryjmy na nowo radość życia i jego smak. Szampan i truskawki! Idealne na eleganckie letnie party. A na piknik – szampański koktajl. Ostatnio odbyliśmy kulinarną podróż na Mazury. Teraz VIVA! przedstawia drinki idealne na lato.

Reklama

Mucha Ihnatowicz poleca na weekend!

"O jakiej porze dnia powinno się pić szampana? Oto jest pytanie – godne Szekspira. Każda pora jest dobra. Wczesny poranek, samo południe, piękny wieczór lub czarowna noc. Słynny wamp światowego kina Marlena Dietrich zaczynała dzień od kieliszka szampana i widziała życie na różowo. Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Dom Perignon, Ruinart, Krug - oto najsłynniejsze marki szampana. Boski ten trunek powstaje na kredowych wzgórzach Szampanii na północnym wschodzie Francji. Niekwestionowany król win, o niezwykłej harmonii i musującej lekkości, daje radość i uczucie szczęścia. Szampan i ostrygi, szampan i kawior – to jest elegancja i styl życia! W hotelu Ritz w Paryżu podają szampana do porannej jajecznicy i wędzonego łososia. Napoleon, cesarz Francuzów, uwielbiał szampana Moët & Chandon – marki znanej od roku 1743. Być może w ostatnią noc przed wygnaniem, którą spędził w pałacyku myśliwskim Rambouillet niedaleko Paryża, pił ulubionego szampana… Chłodny szampan jest równie dobry na eleganckim przyjęciu, jak na zwykłym pikniku. A na letnie wieczory kolorowe koktajle zapewnią nam odrobinę szczęścia. Ernest Hemingway bywał w barze El Floridita w Hawanie i popijał ulubiony koktajl Daiquiri – tropikalną mieszankę słynnego kubańskiego rumu, soku z cytryny i syropu z trzciny cukrowej. Wytwornie jest się napić Martini dry, gdzie włoski wermut doskonale komponuje się z brytyjskim ginem. Lekki, orzeźwiający koktajl lub kieliszek szampana i znowu widzimy życie na różowo…"

Przepisy Muchy Ihnatowicz

Różowy szampan

materiały prasowe

Różowy szampan o wspaniałym owocowym bukiecie to znakomity drink na letni słoneczny dzień lub ciepły wieczór. Szampan powstaje z trzech odmian winorośli. Pinot noir, które daje strukturę, pinot meunier – harmonię, i chardonnay – nuty cytrusowe i elegancką świeżość. Moët Ice Impérial Rosé – zawsze z trzema kostkami lodu – boski smak!

Koktajl Sidecar

materiały prasowe

6/10 koniaku Hennessy,
3/10 likieru Cointreau,
1/10 soku z cytryny.

Do shakera do połowy wypełnionego kostkami lodu wlać koniak, likier i sok z cytryny. Potrząsnąć, przelać do szklanki. Ozdobić plasterkiem cytryny lub limonki. To klasyczny koktajl, który powstał w słynnym Harry’s Bar w Paryżu.

Koktajl Glenmorangie

materiały prasowe

40 ml Glenmorangie

The Original Single Malt Scotch Whisky,

skórka z pomarańczy

kostki lodu.

Do szklanki wlać whisky na kilka kostek lodu i dodać skórkę pomarańczową. Szkocka whisky, znana na całym świecie, łączy finezyjną słodycz z nutami owocowymi i korzennymi.

Łukasz Zandecki

Mucha Ihnatowicz - wybitna plakacistka, swoje wizje malarskie realizuje teraz na… talerzach. Jest dziennikarką i stylistką działu kuchnia VIVY!

Reklama

Polecamy: Londyński bar w Hotelu Café Royal serwuje drinki inspirowane… perfumami Givenchy!

Reklama
Reklama
Reklama