Kuchnia włoska na wiosnę 2020! Sprawdź najlepsze przepisy!
Włoski obiad na wiosennym tarasie
Bez wątpienia włoska kuchnia należy do jednej z bardziej popularnych i lubianych zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Jej sekret tkwi przede wszystkim w świeżych składnikach oraz odpowiednio dobranych przyprawach – oliwy z oliwek, czosnku oraz soli himalajskiej. W większości miejsc na świecie najczęściej sięga się po makarony, pizze oraz risotto, jednak kuchnia włoska ma nam do zaoferowania znacznie więcej, w tym również potrawy wegańskie. Koniecznie poznajcie ciekawe przepisy na dania, które świetnie sprawdzą się jako przystawka na imprezę ze znajomymi, a także jako lunch do pracy!
Przepisy włoska kuchnia na wiosnę 2020
Caprese z sosem pesto
Składniki na sałatkę:
- 2 pomidory
- 1 opakowanie mozzarelli
Składniki na sos:
- 1 garść bazylii
- 1 szklanka orzeszków piniowych
- 1 szklanka startego parmezanu
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
Przepis na sałatkę:
Pokrój pomidory w plasterki i polej je odrobiną oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Mozzarellę pokrój w plasterki podobnie jak pomidory. Na półmisku ułóż plastry pomidora wraz z kawałkami mozzarelli.
Przepis na sos pesto:
Wymieszaj bazylię z orzeszkami piniowymi, parmezanem i oliwą z oliwek. Wyciśnij sok z cytryny, całość wymieszaj – jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj oliwy z oliwek. Sosem udekoruj sałatkę.
Toskańska sałatka chlebowo–pomidorowa
Składniki:
- 1 kg świeżych pomidorów
- 1 średni ogórek
- 100 g małych oliwek
- 1 średnia cebula pokrojona w plastry
- 100 g suszonych pomidorów
- garść posiekanego oregano
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- szczypta cukru
- sól i pieprz
- 1 bochenek włoskiej ciabatty lub francuskiej bagietki ( rozdartej na kawałki)
Sposób przygotowania:
Pokrój pomidory i ogórka na grubszą kostkę i umieść w dużej misce. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz włoskiej ciabatty lub bagietki. Do miski dodaj sok z cytryny, jeśli chcesz uzyskać bardziej kwaśny smak. Włóż sałatkę do lodówki i pozostaw pod przykryciem na noc. Bezpośrednio przed podaniem rozdrobnij chleb na małe kawałki i wymieszaj z sałatką.
Spaghetti Carbonara
Składniki:
- 1 opakowanie spaghetti
- 100 g boczku w plasterkach
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 100 g tartego sera pecorino romano lub parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- czarny pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż bekon aż będzie chrupiący. Przygotuj miskę i za pomocą miksera dokładnie ubij całe jajka i żółtko. Dodaj tarty ser i odłóż na bok. W tym samym czasie ugotuj makaron spaghetti. Odcedzony makaron połącz z mieszanką jajeczną, boczkiem i podgrzej na małym ogniu. Całość dopraw solą i pieprzem, podawaj z tartym parmezanem.
Grzybowe risotto
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 25 g masła
- 1 posiekana cebula
- 200 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 1/2 szklanki ryżu
- 1/4 szklanki białego wina
- 4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka natki pietruszki
- 25 g dodatkowego masła do podania
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Podsmaż cebulę i grzyby na oleju i maśle. Wymieszaj ryż i gotuj aż będzie przezroczysty, dodaj wino oraz o drobinę bulion, zmniejsz płomień i gotuj aż ryż wchłonie płyn. Dodaj więcej wywaru i co jakiś czas powtarzaj ten proces. Pod koniec dodaj sól i pieprz do smaku. Podawaj z parmezanem, natką pietruszki i masłem.