Reklama

Bez wątpienia włoska kuchnia należy do jednej z bardziej popularnych i lubianych zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Jej sekret tkwi przede wszystkim w świeżych składnikach oraz odpowiednio dobranych przyprawach – oliwy z oliwek, czosnku oraz soli himalajskiej. W większości miejsc na świecie najczęściej sięga się po makarony, pizze oraz risotto, jednak kuchnia włoska ma nam do zaoferowania znacznie więcej, w tym również potrawy wegańskie. Koniecznie poznajcie ciekawe przepisy na dania, które świetnie sprawdzą się jako przystawka na imprezę ze znajomymi, a także jako lunch do pracy!

Reklama

Przepisy włoska kuchnia na wiosnę 2020

Caprese z sosem pesto

Składniki na sałatkę:

  • 2 pomidory
  • 1 opakowanie mozzarelli

Składniki na sos:

  • 1 garść bazylii
  • 1 szklanka orzeszków piniowych
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny

Przepis na sałatkę:

Pokrój pomidory w plasterki i polej je odrobiną oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Mozzarellę pokrój w plasterki podobnie jak pomidory. Na półmisku ułóż plastry pomidora wraz z kawałkami mozzarelli.

Przepis na sos pesto:

Wymieszaj bazylię z orzeszkami piniowymi, parmezanem i oliwą z oliwek. Wyciśnij sok z cytryny, całość wymieszaj – jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj oliwy z oliwek. Sosem udekoruj sałatkę.

Toskańska sałatka chlebowo–pomidorowa

Składniki:

  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 1 średni ogórek
  • 100 g małych oliwek
  • 1 średnia cebula pokrojona w plastry
  • 100 g suszonych pomidorów
  • garść posiekanego oregano
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • 1 bochenek włoskiej ciabatty lub francuskiej bagietki ( rozdartej na kawałki)

Sposób przygotowania:

Pokrój pomidory i ogórka na grubszą kostkę i umieść w dużej misce. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz włoskiej ciabatty lub bagietki. Do miski dodaj sok z cytryny, jeśli chcesz uzyskać bardziej kwaśny smak. Włóż sałatkę do lodówki i pozostaw pod przykryciem na noc. Bezpośrednio przed podaniem rozdrobnij chleb na małe kawałki i wymieszaj z sałatką.

Spaghetti Carbonara

Składniki:

  • 1 opakowanie spaghetti
  • 100 g boczku w plasterkach
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 100 g tartego sera pecorino romano lub parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • czarny pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż bekon aż będzie chrupiący. Przygotuj miskę i za pomocą miksera dokładnie ubij całe jajka i żółtko. Dodaj tarty ser i odłóż na bok. W tym samym czasie ugotuj makaron spaghetti. Odcedzony makaron połącz z mieszanką jajeczną, boczkiem i podgrzej na małym ogniu. Całość dopraw solą i pieprzem, podawaj z tartym parmezanem.

Grzybowe risotto

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 25 g masła
  • 1 posiekana cebula
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 25 g dodatkowego masła do podania
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Reklama

Podsmaż cebulę i grzyby na oleju i maśle. Wymieszaj ryż i gotuj aż będzie przezroczysty, dodaj wino oraz o drobinę bulion, zmniejsz płomień i gotuj aż ryż wchłonie płyn. Dodaj więcej wywaru i co jakiś czas powtarzaj ten proces. Pod koniec dodaj sól i pieprz do smaku. Podawaj z parmezanem, natką pietruszki i masłem.

Reklama
Reklama
Reklama