Truskawki, wino, czekolada... Jakie produkty spożywcze niedługo znikną?
Z tymi 10 rzeczami będziemy musieli się pożegnać!
Obserwowane od połowy XX wieku podwyższenie średniej temperatury atmosfery przy powierzchni ziemi i oceanów skutkuje nie tylko topnieniem lodowców i światowym wzrostem poziomu morza. Zmiany w ilości i strukturze opadów atmosferycznych, globalne ocieplenie klimatu oraz niszczycielska produkcja, powodują, że wiele ulubionych przysmaków już wkrótce może zniknąć z naszych stołów! Niektóre jadalne rośliny już teraz są zagrożone wyginięciem, a ceny innych gwałtownie wzrastają przez wzgląd na trudności związane z ich hodowlą. Sprawdźcie, z jakimi produktami spożywczymi być może będziemy musieli się wkrótce pożegnać!
1 z 10
TRUSKAWKI
Zmiany klimatyczne negatywnie wpływają na hodowlę truskawek - nie mają wówczas odpowiednich warunków do wzrostu.
2 z 10
KAWA
Australijski Instytut Klimatyczny uważa, że do 2080 r. znikną wszystkie plantacje kawy na Ziemi. Natomiast do 2050 roku z powodu wpływu czynników klimatycznych liczba upraw kawy na świecie zmniejszy się już o połowę.
3 z 10
BANANY
Im bardziej ociepli się klimat, tym bardziej wzrośnie problem nawadniania upraw. Banany mogą zniknąć również przez chorobę panamską, czyli rodzaj grzyba.
4 z 10
RYŻ
Niektórzy eksperci prognozują, że do 2025 roku 15-20 milionów hektarów nawadnianych upraw ryżu doświadczy w jakimś stopniu niedoborów wody. Tymczasem już w obecnych warunkach klimatycznych wiele obszarów uprawy ryżu jest narażonych na susze.
5 z 10
AWOKADO
Naukowcy z laboratorium Lawrence Livermore przyjrzeli się, jak zmiany klimatu oddziałują na plantacje awokado w Kalifornii. Ich zdaniem w ciągu najbliższych stu lat zbiory awokado będą o 40 proc. niższe niż obecnie.
6 z 10
MIÓD
Pszczoły, m.in. poprzez działalność człowieka, masowo wymierają i są zagrożone na całym świecie. W ciągu ostatnich 10 lat wyginęło ich aż 40%.
7 z 10
WINOGRONA
Wyższe temperatury i większe stężenie dwutlenku węgla negatywnie wpływają na smak i czas dojrzewania winogron. Według prof. Johna Holdrena, byłego dyrektora White House Office of Science & Technology, do 2050 roku o 23 % zmniejszy się powierzchnia obszarów korzystnych dla upraw winorośli.
8 z 10
CZEKOLADA
Kakaowce potrzebują do wzrostu specyficznych warunków, w tym dosyć stałej temperatury, wysokiej wilgotności, dużych opadów, ochrony przed wiatrem i gleby bogatej w azot. Naukowcy z National Oceanic and Atmospheric Administration przewidzieli, że rośliny kakaowca mogą wyginąć już w roku 2050 z powodu zmiany klimatu.
9 z 10
PESTKOWCE (BRZOSKWINIE, NEKTARYNKI, MORELE)
Pestkowce bardzo źle reagują na wahania temperatur w okresie swego wzrostu.
10 z 10
FISTASZKI (ORZESZKI ZIEMNE)
Uprawa orzeszków arachidowych wymaga stabilnego klimatu. Niestety obecnie jego wahania sprawiają, że plony są słabe. Eksperci przewidują, że już w roku 2030 może pojawić się poważny kryzys związany z dostępnością fistaszków.