Jakie koktajle piła przedwojenna stolica? Spróbuj ich dzisiaj podczas World Class Cocktail Festival!
Dowiedz się więcej
Czym umilali sobie czas Warszawiacy podczas wieczornych wyjść z przyjaciółmi? Poza czystą wódką w szklankach można było znaleźć kawę z whisky, wódkę z sodą lub grenadyną. Koktajle bardzo często robiono również na bazie wermutu. Z okazji trwającego World Class Cocktail Festival podpowiadamy, gdzie możecie spróbować koktajli w przedwojennym stylu.
#Mazagran - czym jest?
To klasyczny i elegancki koktajl na bazie kawy, cukru i rumu. Choć był popularnym trunkiem w przedwojennych, warszawskich restauracjach, to lata jego świetności przypadają na okres PRL-u. Mazagran podawano na zimno, często z kostkami lodu, w wysokiej szklance. Cena koktajlu nie była zbyt wygórowana. W lokalu płacono za niego 1,20 zł, podczas gdy średnia pensja w latach 30-tych wynosiła około 300 zł. Być może dlatego mówi się o nim, że piła go cała stolica. Obecnie wariacji na temat koktajli z kawą jest wiele. Podczas World Class Cocktail Festiwal takiej kawowej kombinacji smaków można spróbować w Warshishawa Lounge Bar. Koktajl z kawą w nazwie powstał m.in. przy użyciu likieru kawowego oraz espresso. Pobudzająco!
#Manhattan - popularny amerykański koktajl
Jeden z najpopularniejszych amerykańskich koktajli, który otrzymał swą nazwę na cześć wyspy Manhattan, centralnej dzielnicy Nowego Jorku. Choć powstał w USA, to ma wiele wspólnego z Polską i przedwojenną Warszawą. W latach 30-tych serwowany był w większości modnych, stołecznych lokali m.in. w Adrii. Koktajl produkowany jest na bazie whiskey i uzupełniany odpowiednią ilością słodkiego wermutu oraz kilkoma kroplami angostury bitters. W warszawskim Warmucie spróbujecie oryginalnej wariacji o nazwie “Wola” z whisky, wermutem, miodem i figą. Dodatkowo oko Gości z pewnością ucieszy widok baru z historią, który został skonstruowany z wyposażenia 100-letniej apteki!
#Kruszon - ulubieniec Pań
To koktajl, który był umiłowany szczególnie przez Panie. Prawdopodobnie przez jego pyszny, owocowy smak. Serwowany był głównie na potańcówkach. Kruszon robiono na bazie białego wina lub szampana z dodatkiem owoców, np. limonki lub ananasów. Dodawano do niego również słodki likier. Tą przedwojenną kompozycją prawdopodobnie zainspirowali się barmani z warszawskiego Weles Bar. Ta oryginalna wariacja kryje się pod nazwą „Africa 75”, a do jej zrobienia wykorzystano m.in. prosecco, likieru z gorzkich pomarańczy oraz limonki. Tłem całej degustacji będzie niesamowite wnętrze koktajlbaru, czyli błyszczący, cynowy sufit czy rzeźbione drewniane bary. Koniecznie zajrzyjcie!
Listę koktajlbarów oraz szczegółowe menu znajdziecie na stronie festiwalu: www.CocktailFestival.pl
Daty Festiwalu: 07 lipca - 1sierpnia 2021 r.
Rezerwacje: na CocktailFestival.pl
Pełna lista koktajlbarów: CocktailFestival.pl