Kuchnia na wiosnę 2020 - poznaj przepisy z jadalnymi kwiatami w roli głównej!
Te małe dzieła sztuki wyglądają obłędnie
Coraz częściej podczas wizyty w restauracji lub nawet przeglądając książki kulinarne natrafiamy na kompozycje na talerzu, które wyglądają jak prawdziwe dzieła sztuki. W ostatnim czasie modnym dodatkiem przeróżnych dań stały się kwiaty. Świetnie łączą się z deserami, jak i daniami wytrawnymi dodając nieco koloru. Jak wiadomo, nie są tylko ozdobą, lecz nadają się do spożycia. Jakie kwiaty najlepiej wybrać oraz - przede wszystkim - gdzie je kupić? Poniżej znajdziecie odpowiedzi na te nurtujące pytania oraz kilka przepisów z kwiatami w roli głównej!
Jak przyrządzić jadalne kwiaty?
Mogłoby się wydawać, że już ich przyrządzenie jest skomplikowane. Jednak nic bardziej mylnego! Większość jadalnych kwiatów można spożyć na surowo wcześniej płucząc je w wodzie. Jeśli chodzi o walory smakowe radzimy spożyć je od razu po zerwaniu, wtedy najlepiej się prezentują na talerzu.
Kuchnia na wiosnę 2020 - gdzie kupić jadalne kwiaty?
Warto podkreślić, że nie każdy gatunek jest jadalny. Przed zakupem lepiej się upewnić czy wybrane kwiaty na pewno można użyć w kuchni. Te do spożycia można dostać na przykład na giełdach kwiatowych, przez internet, a czasem nawet w kwiaciarni. Jednak informacja, że nadają się do spożycia to ważny aspekt!
Jakie kwiaty nadają się do spożycia?
Płatki kwiatów idealnie nadają się jako składnik sałatek, deserów, a także jako dodatek do napojów. Poniżej przedstawiamy Wam listę roślin, które idealni wkomponują się w dania nadając smaku oraz luksusowego wyglądu:
stokrotka – sprawdzi się jako dodatek do koktajli dzięki swojemu miętowemu posmakowi.
bratek polny – idealny do dań warzywnych, świetnie komponuje się z zupami.
robinia akacjowa – charakteryzuje się intensywnym zapachem. Idealnie komponuje się na przykład z naleśnikami.
mniszek lekarski – to niezastąpiony dodatek do sałatek oraz kanapek, często jest dodawany jako składnik do miodu.
róża pomarszczona – jest wykorzystywana zarówno w przemyśle spożywczym jak i kosmetycznym. Roślina charakteryzuje się słodkim smakiem, dodatkowo jest aromatyczna. Wytwarza się z niej konfitury, przeciery, a także wina i nalewki.
aksamitka – roślina o cytrusowym smaku. Idealnie komponuje się ze smakiem ziemniaków, ryżu, sosów i pieczonych mięs.
nagietek lekarski – często zamiennie stosowany z szafranem. Sprawdzi się jako dodatek do serów, omletów, zup o sosów.
bez lilak – charakteryzuje go przyjemny zapach oraz cytrynowy posmak. W kuchni jest wykorzystywany do deserów, a także komponuje się z orzeźwiającymi napojami.
Kostki lodu z jadalnymi kwiatami
Potrzebne składniki:
- świeżo zebrane, jadalne kwiaty
- woda destylowana
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę destylowaną i pozostaw do wystygnięcia. Wybrane płatki kwiatów przepłucz pod zimną wodą i dokładnie wysusz. Przegródki w pojemniku do robienia kostek lodu wypełni do połowy wodą i włóż do każdej z nich kwiaty. Formę włóż do zamrażarki na kilka godzin, następnie dolej do każdej foremki wodę, aby przegródki były pełne. Ostaw do zamrażarki na kilka godzin. Gotowe kostki świetnie sprawdzą się jako dodatek do koktajli oraz napojów.
Sałatka z rukolą, sosem winegret i kwiatem pomarańczy
Potrzebne składniki:
- 5 filiżanek rukoli
- 1 i 1/2 szklanki jadalnych kwiatów
- 1 kostka sera żółtego (starta)
- 1/2 czerwonej cebuli (pokrojonej w plastry)
- 4–5 rzodkiewek (cienko pokrojonych)
- 1/2 jabłka (cienko pokrojonego)
- szczypiorek do smaku
Składniki na sos:
- 2 łyżki miodu z kwiatu pomarańczy
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżeczki drobno posiekanej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Rukolę, jadalne kwiaty, ser, cebulę, rzodkiewkę, jabłko oraz szczypiorek połącz w dużej misce. Składniki na sos połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj z dodatkiem dresingu.
Tost z jajkiem i kwiatami
Potrzebne składniki:
- 1 łyżeczka mielonej szalotki
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 kromka tostowego chleba
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1/4 szklanki kwiatów rukoli i szalotki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Szalotkę mocz w occie winnym przez około 10 minut. W oddzielnym naczyniu połącz majonez i musztardę. Następnie na spieczonej w tosterze kromce chleba rozłóż krem, rozłóż jajko, posyp kwiatami oraz szalotką. Całość skrop oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.