Dolce vita na wyciągnięcie ręki? Aperitivo to kwintesencja włoskiego stylu życia
Nie musisz wyjeżdżać do Italii, aby poczuć jej klimat. To możliwe dzięki bezalkoholowemu Crodino
Niewiele jest bardziej włoskich aktywności niż aperitivo. Dla mieszkańców Półwyspu Apenińskiego to już niemal rytuał. Popołudniami bardzo często spotykają się z bliskimi nad szklaneczką aperitifu, czyli pobudzającego apetyt trunku, oraz nad talerzykiem lekkich przekąsek. Z jednej strony to okazja do spędzenia czasu z przyjaciółmi i rodziną, a także poprawienia sobie humoru i samopoczucia, a z drugiej – do rozpieszczenia zmysłów i przygotowania żołądka do głównego posiłku, zazwyczaj kolacji. Aperitivo łączy dwie kluczowe wartości włoskiej kultury: otwartych i radosnych ludzi oraz celebrowanie życia.
Modę na aperitif zapoczątkował ponad 200 lat temu w Turynie niejaki Antonio Benedetto. Stworzony przez niego według specjalnej receptury trunek był mieszanką wermutu i białego wina, ziół i przypraw. Potem przeobraził się w koktajl, a z biegiem lat bardzo ewaluował. Dziś dostępny jest w wielu różnych wersjach. Samo słowo „aperitivo” pochodzi od łacińskiego wyrażenia „aperire”, które oznacza „otwierać”. Trudno o lepszy sposób na zainaugurowanie spotkania towarzyskiego.
Pora na bezalkoholowy aperitif
Ten trend szybko wykroczył jednak poza granice Italii i szturmem podbił Europę. Warto przenieść go także na polski grunt, ale w lekko zmienionej wersji. Nic nie wprawi towarzystwa w lepszy nastrój niż rozpoczęcie spotkania toastem Crodino. Ten bezalkoholowy napój z południowym temperamentem stanowi świetną, zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywę dla tradycyjnego włoskiego aperitifu. Idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia, w każdym towarzystwie i w dowolnym miejscu – możesz wypić go w domu, w restauracji lub podczas pikniku. Dobra zabawa i fascynujące doznania smakowe gwarantowane!
Smak i historia Crodino
Crodino jest intrygujące, wielowarstwowe, a przy tym – prawdziwie włoskie. Wyróżniają go przede wszystkim słodko-gorzkie, ziołowe oraz cytrusowe nuty. Stworzenie tak złożonego profilu smakowego jest nie lada wyzwaniem. Powstaje on z połączenia ekstraktów z wysokiej jakości ziół, przypraw i korzeni, a następnie w wyniku poddania ich infuzji przez około sześć miesięcy. Cały proces pozwala uzyskać zaskakującą głębię smaku i zapachu oraz zachować tradycyjną, ponad 50-letnią, recepturę.
Trunek powstał w 1965 roku w małym mieście na północy Włoch. To zasługa współpracy lokalnego przedsiębiorcy i eksperta w dziedzinie ziołolecznictwa, która miała na celu stworzenie nowego napoju bezalkoholowego. Po wielu próbach udało im się skomponować recepturę z wysokiej jakości składników sprowadzanych z całego świata.
Wznieś toast z Crodino!
Jak to zrobić? Wystarczy napełnić kieliszek do wina dużą ilością lodu, wlać do niego Crodino oraz dodać plasterek świeżej pomarańczy. Tak przygotowany drink jeszcze lepiej będzie smakował w towarzystwie różnorodnych włoskich przekąsek (np. oliwek, kawałków focacci, serów lub wędlin) czy hiszpańskich tapas.
Dzięki Crodino dolce vita naprawdę jest na wyciągnięcie ręki!