Reklama

Ewa Wachowicz rozpoczynała karierę jako modelka. Od początku była nie tylko piękna, ale energiczna i przebojowa, świat stał przed nią otworem. W 1992 roku Ewa Wachowicz zdobyła tytuł Miss Polonia. Kilka miesięcy później otrzymała tytuł III wicemiss w konkursie Miss Świata! To była dla niej podróż życia i pierwszy zagraniczny wyjazd. Zaraz po tym, Ewa Wachowicz otrzymywała wiele propozycji współpracy, między innymi od jednej z dużych agencji reklamowych z Kapsztadu. Był jeden warunek, musiała zostać w RPA.

Reklama

„Na wyborach Miss Świata w RPA zostałam wicemiss, osiągnęłam spory sukces. (...) Zaraz potem otworzyły się możliwości związane z zagranicą.(...) Czekała tam na mnie praca i intratne kontrakty. Natomiast... To było tuż przed świętami Bożego Narodzenia, a ja nigdy nie spędziłam świąt poza Polską! (...) Odmówiłam tego kontraktu i wróciłam do Polski na święta z rodzicami ”, wyznała Ewa Wachowicz w rozmowie z Plejadą.

Ewa Wachowicz kierowała się w życiu innym wartościami, postanowiła inaczej pokierować swoją karierą, tak żeby być w zgodzie sama ze sobą, ale jednocześnie spełniać swoje marzenia. Dziś rozwija się na wielu polach, dzisiaj kończy 49 lat. Prowadzi swój program kulinarny Ewa gotuje, pisze książki kulinarne i otworzyła restaurację. Jej blog cieszy się ogromnym powodzeniem, Ewa jest bardzo aktywna w mediach internetowych. Jesień 2019, to dla niej wyjątkowy czas, może się w tych miesiącach wykazać kulinarnie. Zobaczcie co Ewa Wachowicz gotuje jesienią 2019 roku?

Przepisy jesienne Ewa Wachowicz - jesień 2019

Grzyby w 2019 - Kociołek leśników

Składniki

  • 150 g - boczku wędzonego
  • 100 - kiełbasy myśliwskiej
  • 1 - cebula
  • 1 łyżeczka - słodkiej wędzonej papryki
  • 250 g - prawdziwków (mogą być mrożone)
  • 1½ l - bulionu wołowego
  • 200 ml - śmietany
  • pieprz
  • 2 garście - makaronu strigoli
  • natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie

Boczek pokroić w grubą kostkę, wrzucić do garnka i usmażyć. Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i posiekaną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, wsypać i skarmelizować paprykę. Zalać gorącym bulionem. Po chwili dorzucić pokrojone grzyby, przykryć i gotować przez chwilę. Wrzucić makaron i gotować do miękkości. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zabielić zahartowaną śmietaną. Zagotować. Na talerzu udekorować pietruszką.

Adobe Stock

Najlepszy deser jesień 2019 - Migdałowe brownie z czerwoną fasolą

Składniki

  • 7 łyżek - czerwonej fasoli
  • 200 g - migdałów
  • 10 - daktyli suszonych
  • 2 tabliczki - czekolady gorzkiej
  • 7 łyżek - płatków owsianych bezglutenowych
  • 3 łyżki - cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka - ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki - kakao
  • 6 łyżek - oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki - proszku do pieczenia

Adobe Stock

Wykonanie

Fasolę namoczyć. Następnego dnia przelać przez sito, wypłukać, przełożyć do garnka i zalać wodą, posolić, przykryć i ugotować do miękkości. Migdały rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 8 minut (200 st. C). Daktyle zmiksować z tabliczką czekolady i płatkami owsianymi. Przesypać do miski. Gorące migdały przełożyć do robota i zmiksować na masło. Wsypać wcześniej rozdrobnione składniki. Posłodzić cukrem kokosowym, uperfumować ekstraktem waniliowym. Dorzucić fasolę wraz z wodą. Wsypać kakao. Wlać roztopiony, lecz nie gorący, olej kokosowy. Dodać proszek do pieczenia i zmiksować. Dorzucić pokrojoną tabliczkę czekolady. Wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez 18 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić brownie w środku na 10 minut. Ciasto w środku będzie wilgotne, więc najlepiej kroić je zwilżonym nożem.

Śniadanie Ewa Wachowicz - placuszki owsiane 2019

Składniki

  • 1 szklanka - płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 szklanka - mleka migdałowego
  • 2 - banany
  • 2 - jajka
  • ½ łyżeczki - sody oczyszczonej
  • garść borówek
  • masło klarowane do smażenia
  • Dekoracja
  • owoce leśne (maliny, czernice)
  • cukier puder
  • mięta

Przygotowanie

Płatki wsypać do miski, zalać mlekiem migdałowym i zostawić na godzinę, by spęczniały. Dorzucić banany pokrojone w plastry (powinny być dojrzałe). Wybić jajka, wsypać sodę i zmiksować. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Dorzucić borówki i delikatnie wymieszać. Na patelnię dać odrobinę masła i rozprowadzić ręcznikiem papierowym. Usmażyć placuszki – z dwóch stron. Na talerzu udekorować owocami leśnymi. Oprószyć cukrem pudrem.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama