Co Anna Lewandowska je na śniadanie? Idealne na Wielkanoc!
Już dzisiaj wypróbuj jej przepisy na odżywcze i pyszne smakołyki!
Anna Lewandowska spędza kwarantannę wraz ze swoim mężem i córeczką, ale nie oznacza to, że zapomniała o swoich fanach! Specjalnie dla nich, w ramach akcji #trenujwdomu codziennie proponuje jeden ze swoich zestawów ćwiczeń, a co kilka dni dodatkowo publikuje jednodniowy, pełen jadłospis pod hasłem #gotujwdomu. Warto z niego korzystać. A najłatwiej zacząć od śniadania!
Przepisy na śniadania Ani Lewandowskiej
Wyzwaniem #gotujwdomu Anna Lewandowska chce namówić wszystkich do zmiany sposobu odżywiania i przygotowywania pysznych oraz odżywczych potraw ze zdrowych produktów. Propozycji jest tak dużo, że na pewno każdy znajdzie wśród nich takie smaki, które najbardziej mu odpowiadają. My postanowiliśmy wybrać dla Was najciekawsze przepisy na śniadania na słodko i na słono. Do dzieła!
Tosty z awokado
Wyglądają apetycznie i są banalnie proste do zrobienia!
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 cytryny
- szczypta chili
- 2 kromki ciemnego chleba
- oliwa z oliwek
- kilka pomidorków koktajlowych
- bazylia
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Awokado obierz i ugnieć w misce widelcem. Następnie dodaj sok z cytryny, sól, pieprz oraz chili i oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i nałóż na podpieczony w tosterze albo na patelni chleb. Podawaj z pomidorkami koktajlowymi. Można też wybrać wersję szybszą, czyli pokroić awokado w plastry, ułożyć je chlebie i doprawić (jak na zdjęciu).
Antywirusowa jaglanka
Składniki:
- 60 g kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta kardamonu
- woda
- łyżka miodu
- 1 dojrzała gruszka
- garść migdałów blanszowanych
- 1 łyżeczka masła ghee
Wykonanie:
Podpraż chwilę kaszę w garnku, następnie zalej ją wodą w proporcji 1:2,5 i gotuj około 20 minut z dodatkiem połowy porcji masła ghee. Pod koniec gotowania dodaj miód, siemie lniane, przyprawy i migdały i gotuj kilka minut. W tym samym czasie pokrój gruszkę w plastry i podsmaż na patelni grillowej. Podawaj razem w misce lub na talerzu.
Placuszki z bananem
Składniki:
- 1 banan
- 100 ml napoju kokosowego lub innego mleka roślinnego
- 4 łyżki mąki, na przykład owsianej
- 0,5 łyżki sody
- masło klarowane ghee
- pasta Czekolada&Kokos
Wykonanie:
Mąkę, sodę i napój kokosowy dokładnie wymieszaj, a potem do powstałej masy dodaj pokrojonego w plasterki banana. Na patelni rozgrzej masło ghee i nakładaj łyżką gotową masę. Placuszki smaż z ob stron aż będą rumiane. Gotowe polej jeszcze pastą Czekolada&Kokos.
Choco owsianka
Składniki:
- 60 g płatków owsianych
- 120 ml mleka roślinnego
- 5 kostek czekolady 80% kakao
- 15 g białka czekoladowego
- 3 daktyle
- 1 bana
- szczypta soli morskiej
- cynamon
- borówki amerykańskie
Wykonanie:
Daktyle namocz w gorącej wodzie. Płatki owsiane gotuj w mleku roślinny. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone daktyle, czekoladę i sól. Na tym etapie możecie dodać również białko.
Jesteśmy ciekawi, który przepis najbardziej Wam się spodobał. Mamy jeszcze jedną radę: jeśli nie masz akurat mleka roślinnego, wykorzysta mleko krowie. Nie pozwól, by takie małe przeszkody utrudniły Ci przygotowanie zdrowego śniadania!