Kuchnia na wiosnę 2020 - oto 5 pomysłów na proste i pyszne pasty do kanapek
Zrobisz je w kilka minut! Co zjeść na śniadanie?
Co zjeść na śniadanie? To pytanie zadajemy sobie codziennie rano. Zwykłe kanapki stały się już nudne, a przepisy z książek kulinarnych zajmują zbyt dużo czasu. Idealną alternatywą na pożywne i ciekawe śniadanie są domowej roboty pasty na kanapkę. Przygotowaliśmy dla Was nasze sprawdzone receptury na szybkie pasty na kanapki, które wykonasz w zaledwie kilka minut. Takie smarowidła sprawdzą się na poranny posiłek, przekąskę do pracy lub szkoły. Koniecznie czytajcie dalej!
Kuchnia na wiosnę 2020 - szybkie pasty na kanapkę:
Pasta na bazie majonezu
Potrzebne składniki:
- 2/3 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka suszonej, mielonej cebuli
- 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
Sposób przygotowania:
W małej miseczce połącz dokładnie wszystkie składniki. Gotową pastę możesz rozłożyć od razu na kromki pieczywa, opcjonalnie z dodatkami – awokado, ciecierzyca itp.
Pasta pomidorowa
Potrzebne składniki:
- 3 dojrzałe pomidory
- 50g masła
- 1 drobno posiekana cebula
- 100g bułki tartej
- 1 ubite jajko
- 50g startego sera
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Obierz pomidory i posiekaj. W rondelku rozpuść masło i podsmaż cebulę z dodatkiem soli i pieprzu. Dodaj pomidory, ser, bułkę tartą, jajko, wszystko szybko wymieszaj, aby konsystencja była gęsta. Gotową pastę podawaj na pieczywie.
Pasta serowo–łososiowa
Potrzebne składniki:
- 1 łyżka masła (w temperaturze pokojowej)
- 210g łososia w puszce
- 1 łyżeczka musztardy
- 100g tartego sera
- sok z 1 cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz od smaku
Sposób przygotowania:
Łososia zetrzyj na tartce lub zmiksuj blenderem. Dodaj masło, musztardę oraz ser i dopraw do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj i dodaj sok z cytryny. Gotową pastę możesz przełożyć do naczynia i przechowywać w lodówce.
Pasta z sardynek
Potrzebne składniki:
- 100 g sardynek w oleju
- 1 łyżeczka sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
- 1 jajko na twardo
- kilka kropli octu słodowego
Sposób przygotowania:
Wrzuć sardynki do garnka i podgrzej aż będą ciepłe. Rozdrobnij rybę widelcem i połącz z sosem pomidorowym. Zetrzyj jajko na twardo i połącz z sardynkami. Gdy pasta będzie zimna, dopraw ją natką pietruszki lub szczypiorkiem i dodaj ocet.
Domowe guacamole do kanapek
Potrzebne składniki:
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 szczypta chilli
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Awokado dokładnie umyj, przekrój i wydrąż środek. Rozgnieć widelcem, dodaj starty czosnek, oliwę z oliwek oraz sok z limonki. Pastę dopraw chilli oraz solą i pieprzem. Podawaj na pieczywie z dodatkami – na przykład pomidorem i drobno posiekanym szczypiorkiem.