Nie tylko pizza! Oto 10 potraw kuchni włoskiej, które warto znać
Próbowaliście każdego z nich?

Włochy to jeden z najpopularniejszych kierunków urlopowych, nie tylko przez malownicze krajobrazy, śródziemnomorski klimat czy wspaniałą architekturę, ale również, a może przede wszystkim, przez znakomitą kuchnię. Dania półwyspu Apenińskiego przez wielu uznawane są za najlepsze na świecie, czemu ciężko się dziwić - w końcu kto z nas nie przepada za pizzą czy makaronem?
Nazwy wielu z potraw mogą nas jednak wprawić w pewne zakłopotanie podczas składania zamówienia we włoskiej restauracji. Czego możemy spodziewać się na talerzu? Postanowiliśmy przyjść z pomocą i wyjaśnić, aby móc bez problemu rozmawiać z kelnerem.
Poznajcie 10 najpopularniejszych włoskich dań!
1) PASTA POMODORO
To danie z makaronu z sosem pomidorowym, na który składa się: oliwa z oliwek, świeże pomidory i bazylia. Sos może być też bazą do innych sosów np. marinary, arrabiaty czy bolognese.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
2) RAGU
To sos mięsno-warzywny, którego najpopularniejszą odmianą jest sos bolognese. Przygotowuje się je z mięsa, rosołu, wina, śmietany, pomidorów i innych warzyw.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
3) CARPACCIO
Przygotowuje się je z surowego mięsa – tradycyjnie wołowiny, współcześnie także z cielęciny, łososia lub tuńczyka. Bardzo cienko pokrojone lub rozbite mięso, przyprawione sokiem z cytryny lub octem, oliwą z oliwek, solą i pieprzem, serwuje się zazwyczaj jako przystawkę.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
4) GNOCCHI
To rodzaj włoskich klusek, przypominających nasze kopytka. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnego purée, sera, mąki gryczanej.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
5) PANNA COTTA
Jest jednym z najpopularniejszych włoskich deserów, który pochodzi z północnych Włoch. Powstaje z gęstej śmietanki, cukru, wanilii i żelatyny, które przelewa się do foremki, dzięki czemu nabiera swojego charakterystycznego kształtu. Panna cottę podaje się ze świeżymi owocami lub słodkimi sosami.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
6) ARANCINI
To smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Typowy farsz aranicini to ragù, sos pomidorowy, mozzarella lub groszek. Jest to typowa potrawa kuchni sycylijskiej, często podawana jako przekąska.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
7) RIGATONI
To jeden z rodzajów makaronów, szczególnie popularny w centralnej i południowej części Włoch. Kształtem przypomina penne i ziti, ale jest delikatnie zagięte na końcach. Jest często wybierany do pikantnych sosów i dań z dużą ilością sera.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
8) CROSTATA
To tradycyjne włoskie kruche ciasto z owocami. Ten rodzaj tarty powstał już w XV wieku! Nadzieniem najczęściej są morele, wiśnie, brzoskwinie i borówki.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
9) TIRAMISU
Deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, żółtek jaj kurzych i cukru. Całość posypuje się gorzką czekoladą, bądź kakao.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.
10) RICOTTA
To miękki, niedojrzewający ser powstający z serwatki pozostającej mleka krowiego poprzez drugie gotowanie. Przypomina twaróg. Można jeść go bez dodatków albo dodawać do potraw i deserów.
Chcesz zobaczyć tę treść?
Aby wyświetlić tę treść, potrzebujemy Twojej zgody, aby Instagram i jego niezbędne cele mogły załadować treści na tej stronie.