Nie tylko pizza! Oto 10 potraw kuchni włoskiej, które warto znać
Próbowaliście każdego z nich?
Włochy to jeden z najpopularniejszych kierunków urlopowych, nie tylko przez malownicze krajobrazy, śródziemnomorski klimat czy wspaniałą architekturę, ale również, a może przede wszystkim, przez znakomitą kuchnię. Dania półwyspu Apenińskiego przez wielu uznawane są za najlepsze na świecie, czemu ciężko się dziwić - w końcu kto z nas nie przepada za pizzą czy makaronem?
Nazwy wielu z potraw mogą nas jednak wprawić w pewne zakłopotanie podczas składania zamówienia we włoskiej restauracji. Czego możemy spodziewać się na talerzu? Postanowiliśmy przyjść z pomocą i wyjaśnić, aby móc bez problemu rozmawiać z kelnerem.
Poznajcie 10 najpopularniejszych włoskich dań!
1) PASTA POMODORO
To danie z makaronu z sosem pomidorowym, na który składa się: oliwa z oliwek, świeże pomidory i bazylia. Sos może być też bazą do innych sosów np. marinary, arrabiaty czy bolognese.
2) RAGU
To sos mięsno-warzywny, którego najpopularniejszą odmianą jest sos bolognese. Przygotowuje się je z mięsa, rosołu, wina, śmietany, pomidorów i innych warzyw.
3) CARPACCIO
Przygotowuje się je z surowego mięsa – tradycyjnie wołowiny, współcześnie także z cielęciny, łososia lub tuńczyka. Bardzo cienko pokrojone lub rozbite mięso, przyprawione sokiem z cytryny lub octem, oliwą z oliwek, solą i pieprzem, serwuje się zazwyczaj jako przystawkę.
4) GNOCCHI
To rodzaj włoskich klusek, przypominających nasze kopytka. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnego purée, sera, mąki gryczanej.
5) PANNA COTTA
Jest jednym z najpopularniejszych włoskich deserów, który pochodzi z północnych Włoch. Powstaje z gęstej śmietanki, cukru, wanilii i żelatyny, które przelewa się do foremki, dzięki czemu nabiera swojego charakterystycznego kształtu. Panna cottę podaje się ze świeżymi owocami lub słodkimi sosami.
6) ARANCINI
To smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Typowy farsz aranicini to ragù, sos pomidorowy, mozzarella lub groszek. Jest to typowa potrawa kuchni sycylijskiej, często podawana jako przekąska.
7) RIGATONI
To jeden z rodzajów makaronów, szczególnie popularny w centralnej i południowej części Włoch. Kształtem przypomina penne i ziti, ale jest delikatnie zagięte na końcach. Jest często wybierany do pikantnych sosów i dań z dużą ilością sera.
8) CROSTATA
To tradycyjne włoskie kruche ciasto z owocami. Ten rodzaj tarty powstał już w XV wieku! Nadzieniem najczęściej są morele, wiśnie, brzoskwinie i borówki.
9) TIRAMISU
Deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, żółtek jaj kurzych i cukru. Całość posypuje się gorzką czekoladą, bądź kakao.
10) RICOTTA
To miękki, niedojrzewający ser powstający z serwatki pozostającej mleka krowiego poprzez drugie gotowanie. Przypomina twaróg. Można jeść go bez dodatków albo dodawać do potraw i deserów.