Reklama

Włochy to jeden z najpopularniejszych kierunków urlopowych, nie tylko przez malownicze krajobrazy, śródziemnomorski klimat czy wspaniałą architekturę, ale również, a może przede wszystkim, przez znakomitą kuchnię. Dania półwyspu Apenińskiego przez wielu uznawane są za najlepsze na świecie, czemu ciężko się dziwić - w końcu kto z nas nie przepada za pizzą czy makaronem?

Reklama

Nazwy wielu z potraw mogą nas jednak wprawić w pewne zakłopotanie podczas składania zamówienia we włoskiej restauracji. Czego możemy spodziewać się na talerzu? Postanowiliśmy przyjść z pomocą i wyjaśnić, aby móc bez problemu rozmawiać z kelnerem.

Poznajcie 10 najpopularniejszych włoskich dań!

1) PASTA POMODORO

To danie z makaronu z sosem pomidorowym, na który składa się: oliwa z oliwek, świeże pomidory i bazylia. Sos może być też bazą do innych sosów np. marinary, arrabiaty czy bolognese.

2) RAGU

To sos mięsno-warzywny, którego najpopularniejszą odmianą jest sos bolognese. Przygotowuje się je z mięsa, rosołu, wina, śmietany, pomidorów i innych warzyw.

3) CARPACCIO

Przygotowuje się je z surowego mięsa – tradycyjnie wołowiny, współcześnie także z cielęciny, łososia lub tuńczyka. Bardzo cienko pokrojone lub rozbite mięso, przyprawione sokiem z cytryny lub octem, oliwą z oliwek, solą i pieprzem, serwuje się zazwyczaj jako przystawkę.

4) GNOCCHI

To rodzaj włoskich klusek, przypominających nasze kopytka. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnego purée, sera, mąki gryczanej.

5) PANNA COTTA

Jest jednym z najpopularniejszych włoskich deserów, który pochodzi z północnych Włoch. Powstaje z gęstej śmietanki, cukru, wanilii i żelatyny, które przelewa się do foremki, dzięki czemu nabiera swojego charakterystycznego kształtu. Panna cottę podaje się ze świeżymi owocami lub słodkimi sosami.

6) ARANCINI

To smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Typowy farsz aranicini to ragù, sos pomidorowy, mozzarella lub groszek. Jest to typowa potrawa kuchni sycylijskiej, często podawana jako przekąska.

7) RIGATONI

To jeden z rodzajów makaronów, szczególnie popularny w centralnej i południowej części Włoch. Kształtem przypomina penne i ziti, ale jest delikatnie zagięte na końcach. Jest często wybierany do pikantnych sosów i dań z dużą ilością sera.

8) CROSTATA

To tradycyjne włoskie kruche ciasto z owocami. Ten rodzaj tarty powstał już w XV wieku! Nadzieniem najczęściej są morele, wiśnie, brzoskwinie i borówki.

9) TIRAMISU

Deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, żółtek jaj kurzych i cukru. Całość posypuje się gorzką czekoladą, bądź kakao.

Reklama

10) RICOTTA

To miękki, niedojrzewający ser powstający z serwatki pozostającej mleka krowiego poprzez drugie gotowanie. Przypomina twaróg. Można jeść go bez dodatków albo dodawać do potraw i deserów.

Reklama
Reklama
Reklama