Reklama

Na wiosnę czekamy cały rok, bo właśnie wtedy rozpoczyna się sezon na szparagi. Potrawy z tymi warzywami w roli głównej są lubiane chyba przez wszystkich. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatki, dań głównych, a także w zupach. Podczas domowej kwarantanny nie mamy za dużo czasu na gotowanie, dlatego kuchnia na wiosnę 2020 powinna być szybka, nieskompilowana, smaczna oraz pożywna.

Reklama

Jeśli chcecie poznać zdrowotne właściwości szparagów albo dowiedzieć się, na co zwrócić uwagę podczas ich kupowania, koniecznie zerknijcie tutaj! Znajdziecie tam również nasze sprawdzone przepisy, na przykład na makaron carbonara ze szparagami.

Kuchnia na wiosnę 2020 - przepisy na zupę ze szparagami:

Zupa krem ze świeżych szparagów

Potrzebne składniki:

  • 1 pęczek świeżych szparagów, pokrojonych w kawałki
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. W dużym rondlu połącz szparagi, posiekaną cebulę i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka. Gotuj pod przykryciem, aż szparagi będą miękkie. Po wystygnięciu zblenduj zupę na gładką masę.
  2. W garnku roztop masło, następnie dodaj mąkę, sól i pierz. Do garnka dodaj pozostały bulion i mieszaj do zagotowania. Do kremu dodaj mleko.
  3. W miseczce połącz jogurt z łyżką gorącej zupy, a następnie wlej do garnka, konsystencja powinna się zrobić bardziej kremowa. Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę soku z cytryny do smaku.

Krem z białych szparagów według Ani Starmach

Potrzebne składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 4 kromki chleba razowego
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 mała biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżki masła
  • sól, pieprz

Potrzebne składniki:

  1. Cebulę i dwa ząbki czosnku posiekaj. Szparagi obierz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Główki szparagów zachowaj.
  2. Czosnek i cebulę przysmaż na maśle, dodaj szparagi (oprócz główek). Smaż przez chwilę. Dolej bulion, zagotuj, a następnie podgrzewaj przez kilka minut, aż szparagi zmiękną. Całość zmiksuj blenderem.
  3. Do zmiksowanej zupy dodaj śmietankę i główki szparagów, zupę ponownie zagotuj. Dopraw do smaku i gotowe!
  4. Chleb pokrój kostkę, przysmaż na maśle. Krem podawaj z grzankami.

Przepis pochodzi z bloga Ani Starmach

Krem ze szparagami na ostro

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 i 1/2 szklanki posiekanej białej cebuli
  • 2 pęczki posiekanych szparagów
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 duże posiekane papryki serrano (bez nasion)
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 i ½ szklanki ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Roztop masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę i gotuj, aż będzie miękka.
  2. Dodaj szparagi, czosnek i paprykę serrano. Smaż przez 5 minut, często mieszając. Dodaj bulion i ziemniaki. Doprowadź do wrzenia i dodaj sól i pieprz. Schłodzoną zupę zblenduj do gładkości.

Zupa szparagowa z parmezanem

Potrzebne składniki:

  • 2 pęczki posiekanych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 białej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • sok z 1/2 średniej cytryny
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzyw
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka posiekanego parmezanu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Reklama
  1. W dużym garnku na średnim ogniu roztop masło. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez 1-2 minuty, aż cebula będzie półprzezroczysta. Dodaj szparagi, sok z cytryny i bulion z kurczaka lub warzyw. Doprowadzić do wrzenia i gotuj aż szparagi będą miękkie.
  2. Schłodzoną zupę zblenuj na gładkie puree i ponownie podgrzej. Dodaj mleko, ser, sól i pieprz. Gdy parmezan się roztopi, podawaj zupę na ciepło.
Reklama
Reklama
Reklama