W Japonii ta potrawa to hit! Poznaj okonomiyaki...
Zaspokoi każdy apetyt!
Okonomiyaki to niezwykle popularne danie w Kraju Kwitnącej Wiśni. Dla Japończyków jest tym, czym dla Włochów pizza. Ma nie tylko podobną historię, ale także charakter. Jego największym atutem jest prostota i uniwersalność. Aż trudno uwierzyć, że w Polsce ta potrawa nie została jeszcze doceniona. Czym jest okonomiyaki i jak je przyrządzić?
ZOBACZ TAKŻE: Maciej Kurzajewski zdradził, na jakiej jest diecie
Poznaj japońską potrawę okonomiyaki!
Okonomiyaki to nic innego, jak smażone placki, składające się z różnych, dowolnie dobranych składników. Historia tego dania sięga kryzysu gospodarczego spowodowanego wojną, kiedy pojawił się problem z dostępem do podstawowych produktów spożywczych. Jego japońska nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza: "Smaż, co chcesz", ponieważ okonomiyaki przyrządzano z tego, co wówczas było dostępne. To właśnie sprawia, że danie może wystąpić w nieograniczonej ilości wariantów, których w Japonii nie brakuje.
Jak przygotować Okonomiyaki?
Bazą dania jest naleśnikowy placek, zrobiony z podstawowych składników: mąki, jajek i wody. Do płaskiego placka dobieramy dowolne składniki, które drobno kroimy. Dodatki, takie jak: cebula, siekana kapusta, ser, owoce morza, mięso czy warzywa, układamy na placku warstwowo lub dodajemy do masy i obsmażamy na patelni lub blasze. Na koniec nie możemy zapomnieć o polaniu naszej potrawy gęstym sosem: japońskim majonezem i sosem okonomiyaki, oraz posypaniu jej algami nori.
Wypróbujcie prostego przepisu na okonomiyaki, który możecie oczywiście modyfikować wedle Waszego uznania.
Przepis na okonomiyaki
Składniki:
Placki:
4 plastry boczku - drobno pokrojone bez tłuszczu i skórki
⅔ szklanki mąki uniwersalnej
2 łyżki mąki kukurydzianej
½ szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka proszku dashi rozpuszczonego w ciepłej wodzie
3 jajka
¼ kapusty pekińskiej - drobno posiekanej
1 posiekana cebula dymka
½ szklanki kukurydzy z puszki
1 łyżka oleju do smażenia
Dodatki:
2 łyżki majonezu japońskiego
2 łyżki sosu okonomiyaki
1 łyżeczka płatków z wodorostów / aonori
1 łyżeczka płatków bonito / katsuobushi
Przygotowanie:
1. Smaż boczek, aż będzie chrupiący, a następnie odstaw do ostygnięcia.
2. Połącz jajka i proszek dashi rozpuszczony w ciepłej wodzie w małej misce i wymieszaj. W osobnej dużej misce dodaj mąkę uniwersalną i mąkę kukurydzianą, a następnie zalej mieszanką jajek i dashi. Mieszaj do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
3. Następnie do ciasta dodaj poszatkowaną kapustę, połowę dymki, usmażony boczek i kukurydzę. Wymieszaj składniki.
4. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj olej roślinny. Wylej mieszankę na patelnię, starając się uzyskać kształt koła o szerokości około 10 cm. Smaż każdy naleśnik po kilka minut z każdej strony, aż lekko zarumieni się z obu stron.
5. Przenieś świeżo usmażone naleśniki na talerze, a następnie polej je majonezem japońskim i sosem okonomiyaki. Posyp płatkami suszonych wodorostów i płatkami bonito.
Smacznego!