Kuchnia 2023: Śniadania nie na słodko, czyli przepisy na warzywne dania o poranku!
Sprawdź, co pysznego możesz ugotować w kilka minut!
- Redakcja VIVA!
W krajach południowych śniadania jada się przede wszystkim na słodko. Są to wszelkiego rodzaju bułeczki, gofry, naleśniki, czy racuchy. W Polsce śniadanie to najpożywniejszy posiłek dnia i nasi rodacy nie mają nic przeciwko, aby było ono wytrwane. Oto trzy wyjątkowe przepisy na śniadania bez cukru, za to z porządną porcją warzyw. Smacznego!
Szakszuka ze świeżą rukolą
Składniki:
- 2 jajka
- puszka pomidorów
- tofu
- oliwa z oliwek
- rukola
- ser feta
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Smażyć, aż woda zacznie odparowywać. Dodać pokrojone w kosteczkę tofu i lekko podsmażyć. Następnie zrobić wgłębienie i wbić jajka. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć, aż białko się zetnie. Podawać z pokruszoną fetą oraz świeżą rukolą pokropioną oliwą i cytryną.
Kanapki z guacamole i pieczonymi pomidorami
Składniki:
- 2 kromki ciemnego pieczywa
- awokado
- mały pomidor
- ząbek czosnku
- sól
- cytryna
- pomidorki koktajlowe
- oliwa z oliwek
- parmezan
- sól
- pieprz
Awokado rozgnieść widelcem w misce. Dodać posiekanego w kostkę pomidora, rozgnieciony w prasce ząbek czosnku, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Całość wymieszać. Na blasze upiec pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki - skropione oliwą i posypane tartym parmezanem. Grzanki podgrzać w tosterze, nałożyć guacamole, a na to pieczone pomidory. Gotowe, smacznego!
Omlet z warzywami
Składniki:
- 3 jajka
- kulka mozzarelli
- sól
- pieprz
- pieczarki
- pomidory
- 2 plastry ulubionej szynki
- cebula
- oliwa z oliwek
Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki w plasterkach. Następnie dodać przekrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz kawałki szynki. W misce rozbić dwa jajka i dodać startą na grubych oczkach mozzarellę. Posolić, dodać pieprz i całość rozmieszać. Zalać warzywa i szynkę na patelni powstałą masą i przykryć pokrywką. Smażyć, aż omlet wyrośnie. Podawać ze świeżym szczypiorkiem!