Reklama

Już jutro, 24 lutego 2022, Tłusty Czwartek! To dzień, w którym możemy sobie odpuścić ścisłą dietę i pozwolić na słodkie szaleństwa. Jak wiadomo, pączek pączkowi nierówny. Gdzie wybrać się po najlepszej jakości wypieki? Oto nasz warszawski przewodnik po słodkościach!

Reklama

ZOBACZ TEŻ: Najpiękniejsze pączki i donaty z Instagrama!

Słodki... Słony

Dzięki znajomości sztuki kulinarnej i cukierniczej Magdy Gessler, Słodki...Słony to miejsce z wybitnymi pączkami. Do wyboru z marmoladą różaną lub malinową, a dla tych, którzy nie chcą ucztować tak bardzo... pudełeczko mini pączków! Restauracje połączoną z cukiernią znajdziecie w Warszawie na ulicy Mokotowskiej 45. Każdy zwolennik tradycyjnych pączków musi tu zajrzeć lub zrobić je według przepisu!

SKŁADNIKI

  • 2 kg mąki szymanowskiej
  • 300 g cukru
  • 30 jajek 500 g
  • masła 500 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g drożdży
  • 2,5 kg smalcu konfitura
  • domowy lukier

Do mleka trzeba dodać 100 g cukru i pokruszone drożdże. Podgrzewać i mieszać, aż cukier i drożdże się rozpuszczą. Gdy mleko będzie miało temperaturę ok. 30-35 stopni wsypać szklankę mąki. Następnie zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Z 20 jajek oddziel żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jajek i 200 g cukru, cukier waniliowy i sól podgrzewać i wymieszać trzepaczką do temperatury 30-35 stopni. Gdy objętość masy z drożdży powiększy się dwukrotnie wymieszaj go z masą jajeczną. Wsyp do tego 1,2 kg mąki i wymieszaj rękami. Ciasto wyrabiaj aż nabierze konsystencji i nie będzie się przyklejać. Podsypuj je też mąką. Na koniec dodaj roztopione masło. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W trakcie rośnięcia krótko wyrabiaj ciasto rękoma. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze porcje, uformuj z nich ruloniki i pokrój na małe kawałki. Każdy należy spłaszczyć i położyć na nich konfiturę, a następnie zlepić jak sakiewkę. Następnie pączkom nadaj kulisty kształt. Ułóż zlepieniem do dołu i przykryj ściereczką na 30-45 minut. W rondlu do temperatury 180 stopni rozgrzej smalec. Smaż pączki porcjami i obracaj je. Na koniec odsącz je od tłuszczu na ręczniku papierowym i polej lukrem.

Zagoździński

Kultowe miejsce z pączkami na Woli, na ul. Górczewskiej 15. Pączki na Górczewskiej cieszą się popularnością już od 1925 roku! Słodkości z marmoladą wieloowocową, z naturalnych składników, smażone na tradycyjnym smalcu, robione ręcznie według starej, sprawdzonej receptury Władysława Zagoździńskiego. W Tłusty Czwartek ustawiają się tam gigantyczne kolejki, jednak zapewniamy, że warto jest poczekać!

modoleandrow8

A jeśli szukacie prawdziwego it place w Warszawie, to koniecznie zajrzyjcie do modoleandrow8, jak sama nazwa wskazuje, przy ulicy Oleandrów 8. Niesamowite wnętrze, jeszcze bardziej wyjątkowe menu (nie tylko słodkie), a w dniu dzisiejszym iście instagramowe pączki, które urozmaicą Wasz kolorowy feed.

Lukullus

Nie ukrywamy, że to nasz ulubieniec. Znakomite, chrupiące faworki to idealna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za pączkami (choć nie wierzymy, że tacy istnieją). Natomiast pączki z nadzieniem z marakui, róży lub z prawdziwymi powidłami śliwkowymi. Aż warto zgrzeszyć przed Tłustym Czwartkiem!

Cukiernia Andrzej Kozak

Reklama

Przy ulicy Walcowniczej 50 czekają na Was najpiękniejsze pączki z różanym lukrem! Są mięciutkie, puszyste, a przede wszystkim bardzo smaczne. Cukiernia założona przez Andrzeja Kozaka, cukiernika z powołania, w 1978 roku. Mimo podążania za postępem w cukiernictwie, możecie być pewni, że dostaniecie tu produkty, które zostały przygotowane według tradycyjnych receptur!

Reklama
Reklama
Reklama