Kawa ziarnista – jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją pić?
Mała czarna może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i nastrój
Kawa jest niezwykle popularnym napojem, pija się ją niemal wszędzie i w różnych postaciach — z mlekiem, czarną, a nawet jako dodatek do drinków. Cenimy ją przede wszystkim za właściwości pobudzające i charakterystyczny, wyrazisty smak.
Kawa ziarnista — dlaczego jest najlepsza?
Jaka kawa jest najlepsza? Wiele zależy od naszych preferencji i różnych czynników, ale z całą pewnością możemy stwierdzić, że najlepszy smak uzyskamy, przygotowując napar z kawy ziarnistej. W ziarenkach kawy zamknięty jest cały smak i aromat, który tak cenimy. W supermarketach dostępne są kawy mielone, które cieszą się popularnością ze względu na prostotę użytkowania. Kawa jest substancją silnie higroskopijną, co oznacza, że po zmieleniu bardzo szybko traci swoje smaki i aromaty, jednocześnie wchłaniając zapachy z otoczenia. Sklepowa kawa mielona posiada dużo uboższy smak niż świeżo mielona kawa ziarnista. Podobnie kawa instant, znana jako rozpuszczalna kawa, swoim smakiem jedynie przypomina prawdziwą, ziarnistą kawę. Dlatego jeśli chcecie spróbować prawdziwego smaku kawy, sięgnijcie po kawę ziarnistą wysokiej jakości ze sklepu Coffeedesk.pl.
Właściwości kawy ziarnistej
Filiżanka kawy zaparzona z ziaren dobrej jakości zapewni nam nie tylko pobudzenie, ale też będzie wsparciem dla naszego zdrowia. Oprócz wspaniałego smaku kawa ziarnista posiada również właściwości, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i nastrój. Kofeinę zawierają różne napoje słodzone, które mają zdecydowanie mniej korzystny wpływ na nasze zdrowie. Pijąc kawę ziarnistą, korzystamy z dobrodziejstw kofeiny, poprawiamy sobie humor i wybieramy zdrowszą opcje niż picie napojów energetyzujących.
Kofeina zawarta w kawie ma właściwości przeciwbólowe, pomaga w walce z migrenowymi bólami głowy i zawierają ją także leki na astmę. Dlatego jeśli boli nas głowa, warto najpierw sięgnąć po filiżankę kawy, zanim zdecydujemy się na użycie leków przeciwbólowych.
Kofeina ma również właściwości pobudzające i pojawiające koncentrację. Kawa działa stymulująco na nasz układ nerwowy, przyspieszając działanie impulsów elektrycznych w mózgu, co pozwala nam lepiej się skupiać. Nie bez powodu kawa to niezastąpiona towarzyszka studentów.
Kawa jest też doskonałym stymulantem przed wysiłkiem fizycznym. Spożycie kofeiny przed bieganiem może poprawić nasz wynik — kofeina zmniejsza uczucie zmęczenia, co pozwala nam mocniej pracować mocniej bez poczucia wypalenia.
Często słyszymy, że kawa wypłukuje magnez, jednak jest to tylko połowa prawdy. Kawa ziarnista posiada magnez, a zwiększone wydalanie magnezu z organizmu nie jest dla nas zagrożeniem. Pijąc kawę, bilans magnezu pozostaje dodatni — spożywamy go w kawie więcej, niż wypłukujemy.
Kawa dodatkowo wspiera przemianę materii, dlatego często jest stosowana przy odchudzaniu. Czarna kawa bez dodatku cukru i mleka zawiera zaledwie kilka kalorii, dlatego bez obaw mogą ją pić osoby na diecie, a także osoby unikające spożywania „pustych kalorii”.
Materiał powstał z udziałem sklepu Coffeedesk.pl