Już dziś można się wybrać do restauracji! Jakich wytycznych należy przestrzegać?
Lokale będą funkcjonować na nowych zasadach
Polski rząd podczas pandemii koronawirusa wprowadził wiele obostrzeń, które niewątpliwie wpłynęły na nasz tryb życia. Kiedy sytuacja w państwie zaczęła się uspokajać, wdrożono etapy rozmrażania gospodarki. Od 18 maja będzie można wybrać się między innymi do restauracji. Oczywiście, aby było bezpiecznie, należy zachować wszelkie środki ostrożności. Na oficjalnym serwisie Rzeczpospolitej Polskiej pojawił się komunikat, jak w najbliższym czasie będą funkcjonować restaurację - ile osób będzie mogło w nich przebywać oraz czy noszenie masek będzie tam obowiązkowe? Poniżej więcej informacji!
Do tej pory restauracje miały jedynie możliwość sprzedawać jedzenie na wynos. Jak czytamy na oficjalnej stronie gov.pl: Od 18 maja będziemy mogli spożyć posiłek zarówno w tzw. ogródkach restauracyjnych, jak i na sali w restauracji, barze, kawiarni czy w food court (czyli w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej w centrach handlowych). Obowiązują jednak określone limity miejsc oraz wymogi dotyczącego odległości. Przestrzeń między stolikami (licząc od krawędzi blatu) nie może być mniejsza niż 2 metry. Dla bezpieczeństwa stoliki należy odgrodzić przegrodą o wysokości minimum 1 metra. Od gości kawiarni lub restauracji wymaga się zachowania odległości 1,5 metra.
Koronawirus - ile osób może przebywać w restauracji?
Wszystko zależy od powierzchni danego lokalu. Na jedną osobę powinien przypadać obszar co najmniej 4 metrów kwadratowych. Przed restauracją z pewnością znajdziemy informację, ile osób może przebywać w danym miejscu. Przed wejściem klienci są zobowiązani zdezynfekować dłonie, ta sama zasada obowiązuje przy kasach, a także w toaletach. Dla bezpieczeństwa goście powinni mieć założone maski - oczywiście nie obowiązuje to podczas spożywania posiłków. Niewątpliwie część lokali gastronomicznych czeka niemała rewolucja, np. jeśli do tej pory restauracja oferowała samoobsługowy bufet, aktualnie nie będzie można z niego korzystać.
Obostrzenia dla pracowników restauracji
Pracownicy są zobowiązani do utrzymania czystości w lokalu. Jak czytamy na serwisie: Minimum co 15 minut należy dezynfekować powierzchnie wspólne, z którymi stykają się klienci (z wyłączeniem podłogi). Po zwolnieniu stolika jest wymagana jego każdorazowa dezynfekcja. Nowi klienci powinni zajmować miejsca wyłącznie przy oznakowanych stolikach: ,,zdezynfekowano". Pracownicy powinni również nosić maseczki oraz jednorazowe rękawiczki, które należy zdezynfekować na każdy razem po wykonanej usłudze.