Jak wzmocnić odporność podczas przesilenia wiosennego 2021?
Wypróbuj sprawdzone i pyszne przepisy…
Nie tylko ze względu na pandemię koronawirusa, ale też z powodu zmiennej pogody jesteśmy teraz bardziej narażeni. Jak uniknąć przeziębienia i innych chorób? Aby nabrać większej odporności, warto skupić się na przestrzeganiu odpowiedniej diety – bogatej w witaminy i minerały. Przygotowaliśmy listę składników, których nie powinno teraz zabraknąć w posiłkach, ponadto zdradzamy receptury na zdrową zupę oraz koktajl, których koniecznie musisz spróbować! Jakich więc produktów nie powinno zabraknąć, aby budować odporność? Koniecznie zobaczcie listę!
Czytaj też: Wzmocnij odporność swojego dziecka!
Jak wzmocnić odporność dietą: cytrusy
To one są bogate w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy, a także wpływa na zwiększoną produkcję białych krwinek. Dlatego w diecie nie powinno zabraknąć między innymi grejpfrutów, pomarańczy, mandarynek oraz cytryn.
Jak wzmocnić odporność dietą: czerwona papryka
Składnik, którego absolutnie nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie. Warzywo zawiera w sobie witaminę C, jest źródłem beta–karotenu, a także pomaga utrzymać zdrową skórę. Papryka idealnie sprawdzi się w formie surowej, jak i jako składnik w daniach.
Jak wzmocnić odporność dietą: brokuły
Są bogate w witaminy (A, C, E), minerały, zawierają wiele przeciwutleniaczy i są źródłem błonnika. Uważa się, że brokuły są jednym ze zdrowszych warzyw, dlatego zdecydowanie nie powinno ich zabraknąć w zdrowej diecie.
Jak wzmocnić odporność dietą: czosnek
Został doceniony już we wczesnych cywilizacjach, jako składnik zwalczający infekcje. Ponadto czosnek może pomóc w obniżeniu krwi, a także spowalnia stwardnienie tętnic.
Jak wzmocnić odporność dietą: imbir
Zmniejsza stan zapalny, co może pomóc zmniejszyć ból gardła i inne choroby zapalne. Idealnie sprawdza się jako składnik napojów lub dodatek w deserach oraz daniach wytrawnych.
Jak wzmocnić odporność dietą: szpinak
Roślina jest bogata nie tylko w witaminę C. Jest również wypełniona licznymi przeciwutleniaczami i beta karotenem, który ma zdolność wzmacniania układu odpornościowego. Najwięcej właściwości ma, gdy jest lekko ugotowany – w ten sposób łatwiej uwalnia witaminę A oraz inne składniki odżywcze.
Jak wzmocnić odporność dietą: migdały
Jeśli chcemy zapobiegać przeziębieniu, oprócz witaminy C warto pamiętać o suplementacji witaminy E, która jest kluczem do zdrowego układu odpornościowego. Jej źródłem są między innymi migdały, które będą komponować się na przykład z owsiankami.
Jak wzmocnić odporność dietą: drób
Od pokoleń rosół jest sprawdzonym sposobem na radzenie sobie z przeziębieniem. Jednak rozgrzewająca zupa przynosi prawdziwy efekt, gdy jest ugotowana na mięsie drobiowym. Ma ono w sobie wysoką zawartość witaminy B6, która odgrywa ważną rolę w reakcjach chemicznych zachodzących w organizmie. Ponadto bulion gotowany na kościach z kurczaka zawiera żelatynę, chondroitynę i inne składniki odżywcze pomocne w gojeniu się jelit oraz wspomagają odporność.
Koniecznie zobacz przepisy, które idealnie sprawdzą się w okresie przesilenia. receptury są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu!
Bulion warzywny z posiekanym kurczakiem
Potrzebne składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 pierś z kurczaka
- 500 ml wywaru z kurczaka
- 1 kromka chleba na zakwasie (pokrojona w kostkę)
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 garści wiosennych warzyw (drobno pokrojonych)
- 4 włócznie szparagów (przycięte, przekrojone na pół i pokrojone w grube kawałki)
- 40 g świeżego lub mrożonego groszku
- 400 g puszki fasoli borlotti (odsączonej i wypłukanej)
Sposób przygotowania:
Podgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W naczyniu rozgrzej olej i podsmaż kurczaka. Na patelnię dodaj wodę i gotuj kurczaka w wywarze przez około 5 minut. Następnie odstaw naczynie pod przykryciem na pół godziny.
Na blaszce ułóż kostki chleba, skrop oliwą, solą i parmezanem. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku przez 6 minut aż będzie chrupiący i złoty.
Wyjmij kurczaka z patelni i pokrój go w mniejsze kawałki. Ponownie zagotuj wywar, dodaj warzywa, szparagi i groszek. Gotuj przez około 1 minutę, następnie dodaj fasolę. Podgrzej wszystko, podawaj w miseczkach z tostami.
Zielone smoothie
Potrzebne składniki:
- 1 garść szpinaku
- 100g (grubo posiekanych brokułów)
- 2 selery
- 4 łyżki suszonego kokosa
- 1 banan
- 300 ml mleka ryżowego
- 1/4 łyżeczki spiruliny
- 1 miarka białka w proszku
Sposób przygotowania:
Wymieszaj 300 ml wody z wyżej wymienionymi składnikami. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy.