Idealne przepisy na ciasteczka na choinkę. Zawieś je w Święta 2021!
Gwiazdeczki, aniołki, a może renifery?
Święta 2021 zbliżają się wielkimi krokami. Dekoracje bożonarodzeniowe pojawiają się w domach, a w wielu miastach spadł już pierwszy śnieg. Innymi słowy można powiedzieć, że grudzień przywitał nas bardzo świątecznie. Wiele osób zaczęło już nawet dekorować choinkę, która zdobi ich wnętrza aż do początku stycznia. Stroją ją bombki i kolorowe lampki, a także łańcuchy. Wyjątkową ozdobą będą również ciasteczka, które można zawiesić na choince. Mamy dziś dla Was pięć przepisów na doskonałe ciastka, które ukradkiem można podjadać... z choinki! Nie zapomnijcie o wycięciu dziurek na wstążkę lub sznureczek, aby można je było powiesić oraz o kolorowym lukrze!
ZOBACZ TEŻ: Koniecznie sprawdź przepis na najlepsze pierogi Magdy Gessler!
Dekoracje na choinkę 2021 - pierniczki
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki miodu
- soda oczyszczona
- przyprawa do piernika
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
Wszystkie składniki wymieszać w misce, prócz mleka. Niech całość stworzy spójną masę. Następnie dodawać mleko dosłownie po łyżce, cały czas mieszając. Gotowe ciasto na pierniki rozwałkować i wycinać kształty foremkami. Gotowe ciasteczka piec przez 9-10 minut w temperaturze 180 stopni na termoobiegu.
Ciasteczka z amoniakiem
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1/4 szklanki gęstej śmietany
- 100 g zimnego masła
- 150 g cukru
- 1 jajko
- niecała łyżeczka amoniaku
- aromat migdałowy
W misce wymieszać mąkę, śmietanę amoniak, masło i cukier, a także aromat migdałowy. Zanieść kruche ciasto i dodać jajko. Gotową masę owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto i wyciąć foremkami kształty. Piec przez 12 minut w 150 stopniach.
Ciasteczka korzenne
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- odrobina miodu
- przyprawa korzenna
- cynamon
- 200 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masło z cukrem ubić mikserem na spójną masę. Dodać jajko, przyprawy i mąkę. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 40 minut. Następnie rozwałkować ciasto i wyciąć kształty. Ciasteczka piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasteczka z mąki pełnoziarnistej
Składniki:
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g masła
- pół szklanki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać proszek do pieczenia i mąkę. Z gotowego ciasta lepić kuleczki i układać je na blasze z odstępem ok. 3 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
Kruche ciasteczka
Składniki:
- 150 g masła (nie z lodówki)
- 50 g cukru
- 120 g mąki tortowej
- 70 g mąki ziemniaczanej
Masło z cukrem uciekamy na gładką masę, następnie przesiewamy do nich jedną i drugą mąkę. Formujemy kulę i na godzinę wkładamy do lodówki. Ciasto można następnie rozwałkować i wyciąć kształty foremkami. Piec przez 12 minut w 150 stopniach.