Reklama

W jednej partii serka zakopiańskiego z popularnej sieci sklepów Biedronka, wykryta została bakteria Listeria monocytogenes - informuje Główny Inspektorat Sanitarny. Produkt został już wycofywany ze sklepów. Jak precyzuje GIS, chodzi o serek zakopiański marki Światowid z gór w 200-gramowym opakowaniu. Bakteria została wykryta w partii o następującym numerze i zarazem dacie minimalnej trwałości: 14.07.2020. Producentem jest SM Mlekovita. GIS informuje, że bakterie Listeria monocytogenes zostały wykryte w jednej z pięciu próbek partii Serka zakopiańskiego poddanych urzędowej kontroli żywności. Natomiast wyniki badań przeprowadzonych w 2020 r. przez Mlekovitę i zleconych do zewnętrznego niezależnego laboratorium przez właścicieli Biedronki nie wykazały obecności tej bakterii w żadnej z kontrolowanych partii serka.

Reklama

Do czego może prowadzić spożycie jedzenia z bakterią isteria monocytogenes?

Spożycie jedzenia z bakterią listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Jest ona groźna głównie dla kobiet w ciąży (może się skończyć nawet obumarciem płodu albo chorobą dziecka) i osób starszych (im z kolei grozi zapalenie opon mózgowych, mózgu i sepsa). W przypadku innych grup najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.

Reklama

Listeria monocytogenes to bakteria wywołująca listeriozę. Jest niebezpieczna - 20 do 30 procent infekcji kończy się śmiercią. Listeria jest szczególnie groźna dla kobiet w ciąży. Najczęstszą przyczyną zakażenia listerią jest żywność, przede wszystkim mięso i wędliny, ale także nabiał! - czytamy na poradnikzdrowie.pl

Listeria: źródła zakażenia

  • mleko niepasteryzowane
  • surowe i gotowane mięso
  • fermentowane surowe kiełbasy
  • surowe i wędzone ryby
  • sery (brie, camembert czy sery pleśniowe)
  • tarte żółte sery
  • pasztety z mięsa, jarzyn lub ryb
  • gotowe sałatki
  • lody
East News, Adobe.Stock.com
Reklama
Reklama
Reklama