Groźna bakteria w bardzo popularnym produkcie z Biedronki - informuje Główny Inspektorat Sanitarny!
Czy Ty również go kupiłaś?
- Redakcja VIVA!
W jednej partii serka zakopiańskiego z popularnej sieci sklepów Biedronka, wykryta została bakteria Listeria monocytogenes - informuje Główny Inspektorat Sanitarny. Produkt został już wycofywany ze sklepów. Jak precyzuje GIS, chodzi o serek zakopiański marki Światowid z gór w 200-gramowym opakowaniu. Bakteria została wykryta w partii o następującym numerze i zarazem dacie minimalnej trwałości: 14.07.2020. Producentem jest SM Mlekovita. GIS informuje, że bakterie Listeria monocytogenes zostały wykryte w jednej z pięciu próbek partii Serka zakopiańskiego poddanych urzędowej kontroli żywności. Natomiast wyniki badań przeprowadzonych w 2020 r. przez Mlekovitę i zleconych do zewnętrznego niezależnego laboratorium przez właścicieli Biedronki nie wykazały obecności tej bakterii w żadnej z kontrolowanych partii serka.
Do czego może prowadzić spożycie jedzenia z bakterią isteria monocytogenes?
Spożycie jedzenia z bakterią listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Jest ona groźna głównie dla kobiet w ciąży (może się skończyć nawet obumarciem płodu albo chorobą dziecka) i osób starszych (im z kolei grozi zapalenie opon mózgowych, mózgu i sepsa). W przypadku innych grup najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
Listeria monocytogenes to bakteria wywołująca listeriozę. Jest niebezpieczna - 20 do 30 procent infekcji kończy się śmiercią. Listeria jest szczególnie groźna dla kobiet w ciąży. Najczęstszą przyczyną zakażenia listerią jest żywność, przede wszystkim mięso i wędliny, ale także nabiał! - czytamy na poradnikzdrowie.pl
Listeria: źródła zakażenia
- mleko niepasteryzowane
- surowe i gotowane mięso
- fermentowane surowe kiełbasy
- surowe i wędzone ryby
- sery (brie, camembert czy sery pleśniowe)
- tarte żółte sery
- pasztety z mięsa, jarzyn lub ryb
- gotowe sałatki
- lody