Reklama

Jesienią i zimą witaminę D powinniśmy suplementować nie tylko w tabletkach, ale również w pokarmie. Brak słońca sprawia, że jest jej w naszym organizmie jak na lekarstwo, dlatego warto poszukiwać jej w codziennych produktach, które spożywamy. Okazuje się bowiem, że produktów z witaminą D jest wokół nas całkiem sporo. Trzeba tylko umieć je rozpoznać i wiedzieć, jak często je jeść i z czym je łączyć, aby przyswajanie witaminy D odbywało się w prawidłowy i pożądany sposób.

Reklama

Właściwości witaminy D

Witaminy D szczególnie potrzebujemy jesienią i zimą, kiedy brak nam regularnego słońca. Jakie właściwości ma zatem witamina D, że jest aż tak ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu? Otóż główną zaletą witaminy D jest regulowanie poziomu wapnia i fosforanu w organizmie. Ma ona również zbawienny wpływ na odchudzanie i wzmocnienie układu odpornościowego. Z powodu braku słońca zimą i jesienią w Polsce konieczna jest jej stała suplementacja. Na szczęście nie jesteś skazana tylko na tabletki i preparaty lecznicze. Witaminę D możesz spokojnie przyswajać także z większością dostępnych ci produktów. Jakich?

Produkty zawierające witaminę D jesienią 2020

Ryby

Witaminę D można w dużych ilościach znaleźć w tuńczyku, łososiu, makreli czy sardynkach. Warto pamiętać, że jest ona dobrze przyswajalna z tłuszczami, a ich w rybach nigdy za wiele.

Adobe Stock

Jajka

Niewiele osób wie, że najwięcej witaminy D znajduje się w żółtkach jajek. Według lekarzy, ludzki organizm może spokojnie przyjąć jedno jajko dziennie, co jest równowartością przyjęcia 32 j.m. witaminy D.

Adobe Stock

Płatki owsiane

Ziarna i zboża mają w sobie nie tylko kwasy omega-3, ale również minerały i witaminy, w tym witaminę D. To właśnie dlatego warto jeść pełnoziarniste pieczywo. Należy jednak unikać rafinowanych zbóż, które mają wysoki poziom zawartości cukrów.

©Vankad/Fotolia

Żółty ser

Masz wyrzuty sumienia, jeśli zjesz go za dużo? Zawsze możesz to argumentować witaminą D! Zostańmy jednak przy jednym plasterku dziennie, który całkowicie zaspokaja twoje zapotrzebowanie. Odrobina guilty pleasure nie zaszkodzi! Szczególnie, kiedy za oknem szaruga i plucha...

Reklama
Image by LifetimeStock.com

Grzyby

A mamy na nie właśnie sezon – w kurkach, borowikach i podgrzybkach znaleźć można mnóstwo witaminy D. Co więcej, zawierają ją również pieczarki. Wystarczy 100 g tych najpopularniejszych grzybów, aby zaspokoić 4% dziennego zapotrzebowania organizmu w tę witaminę. Nie pozostaje nam nic innego jak tylko życzyć wam smacznego!

©pilipphoto/fotolia
Reklama
Reklama
Reklama