Reklama

Nie jest to tajemnicą, że co roku do kosza trafia ogromna ilość jedzenia. Ludzie mają tendencję do kupowania zbyt dużej ilości produktów, z których 1/3 zostaje potem wyrzucona. Obecnie w Europie marnuje się niecałe 90 ton żywności. Liczby te przerażają. A najgorsze jest to, że stale rosną.

Reklama

Z tą sytuacją postanowił walczyć popularny kucharz, Jamie Oliver. Stworzył on restaurację w Londynie The Fresh Thinking Cafe, która swoją działalność opiera na zmniejszeniu tej ilości marnowanego jedzenia. W jaki sposób?

Proekologiczna restauracja The Fresh Thinking Cafe

Restauracja wspiera spopularyzowanie walki z wyrzucaniem jedzenia na różnych płaszczyznach. Przede wszystkim dania, oferowane w restauracji, wykonane są z produktów, które najczęściej trafiają do kosza. Brane są one od lokalnych dostawców. Dodatkowo, zyski ze sprzedaży przekazywane są organizacji charytatywnej FoodCycle, której działalność opiera się głównie właśnie na walce z marnowaniem żywności.

Co znajdziemy w menu?

W menu znajduje się szeroka oferta dań, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich, wegańskich, a nawet frutariańskich, czyli wykonanych ze świeżych owoców i warzyw! Dlatego na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Ciekawe dania, które serwowane są w restauracji, mają być inspiracją dla nas do bycia bardziej kreatywnym w kuchni.

Reklama

Jamie Oliver próbuje zwrócić naszą uwagę na ogromny problem marnowania żywności, podczas gdy w niektórych rejonach świata panuje głód. Powinniśmy świadomiej podchodzić do tego problemu, zaczynając od robienia przemyślanych zakupów, a na gotowaniu i spożywaniu skończywszy. Warto zwrócić uwagę również na sposób przetrzymywania produktów spożywczych w domu tak, by zmniejszyć prawdopodobieństwo na to, że się zepsują. Jeśli każdy z nas podejmie nawet małe kroki, efekt może być naprawdę znaczący. Szczególnie, że jeśli nie zmienimy swojego podejścia, to przewiduje się, że do 2020 roku ilość wyrzucanych produktów wzrośnie do 40%!

Reklama
Reklama
Reklama