Poznajcie najważniejsze eko trendy 2023
Warto je znać!
- Małgorzata Lewandowska
Praktykowanie jogi, zasadzenie kwiatka na balkonie, odpoczynek na łonie natury. Zrobienie czegoś nowego ze „starego”, czyli upcykling. Stawianie na odnawialne źródła energii, recykling. Ziemia odwdzięczy ci się za taką dbałość lepszym powietrzem, czystą wodą. Chcesz być eko, zacznij od siebie! Mały krok człowieka to wielki skok dla ludzkości.
Trendy eko na 2023 rok
Poznaj najważniejsze trendy, którymi warto kierować się w obecnym roku. Część z nich na pewno już znasz, ale niektóre Cię zaskoczą.
W moim ogrodzie
„Zakładajcie przydomowe ogródki”, namawiała Gisele Bündchen. Nie tylko po to, żeby zdrowo jeść i ograniczyć spożycie mięsa, ale także żeby być blisko natury. Warzywnictwo czy szerzej rozumiany eco food to trend, który zyskuje coraz więcej zwolenników na świecie. Może być realizowany na terenach miejskich i wiejskich, wśród zróżnicowanych kultur, w domu (warzywniak na balkonie), szkole czy na chronionych obszarach przyrodniczych. Co ważne, obejmuje także edukację dzieci i młodzieży. Organizacje takie jak TiNi – Children’s Land tworzą metodologie zrównoważonego rozwoju, łączące nowe pokolenia z naturą. Przez kształtowanie wartości i postaw „sprzyjających życiu widzi w najmłodszych agentów przemian regenerujących życie
na Ziemi”.
Mniejsi bracia i my
Czy luksus może być ekologiczny? Widok ekskluzywnego hotelu Giraffe Manor w Kenii, w którego ogrodach spokojnie skubią trawę żyrafy, wydaje się wręcz nierealny. Ale tak jest – tu człowiek i natura ze sobą koegzystują. Sieć hoteli Giraffe Manor działa wspólnie z Giraffe Centre, które chroni ten zagrożony podgatunek. W zbudowanym w 1932 roku hotelu goście wypoczywają we wnętrzach w stylu kolonialnym. I nie przeszkadza im, że od czasu do czasu pojawiają się w nich niezwykli goście – stado żyraf Rothschilda. Zwierzęta żyją na wolności, otoczone dyskretną opieką ludzi.
W zielonej wieży
Idealny dom eko powinien być wybudowany z drewna, mieć panele słoneczne, być wykończony biodegradowalnymi tworzywami sztucznymi i takimiż farbami. W wersji „skromniejszej” można się zadowolić prywatnym ogródkiem na balkonie. Tak jak w paryskiej Tower Flower, w której każdy lokator może sadzić na prywatnym poletku marchewkę, zioła lub kwiatki. Za to drzewami na balkonie – i to sporymi – mogą się cieszyć mieszkańcy dwóch apartamentowców we Włoszech (w 2015 roku jeden z nich zdobył miano najlepszego budynku na świecie). Bosco Verticale powstały w prestiżowej dzielnicy Mediolanu. Na elewacjach domów zasadzono 900 drzewek, 5 tysięcy krzewów i 11 tysięcy mniejszych roślin. Za metr kwadratowy trzeba zapłacić tutaj od 3 do 12 tysięcy euro. Tu jesteśmy naprawdę blisko przyrody, nie możemy też narzekać na jakość powietrza.
Nowe życie
Upcykling odpadów – czy też mebli, ubrań – to wtórne przetwarzanie rzeczy, w efekcie którego otrzymujemy produkt bardziej wartościowy niż materiał wyjściowy. Przykład? Domy z tektury używanej do pakowania i przewozu towarów, zaprojektowane przez niderlandzkich architektów jako alternatywa dla tych z drewna. Wnętrza zaaranżowane z kartonowych kubików. Półki z drewnianych palet. Stare sukienki, które po przeróbce dostają „drugie życie”. Wszystko to rozwiązania niedrogie i przede wszystkim ekologiczne. Na świecie zużywa się na przykład około 80 miliardów sztuk odzieży rocznie. Sama branża fast fashion – szybkiej mody z sieciówek generuje ogromne zużycie wody i ma wpływ na globalny poziom emisji dwutlenku węgla. Upcykling więc to nie tylko trend, to konieczność.
Czysta planeta
Ziemia tonie w śmieciach! W 1991 roku rząd Malediwów zdecydował nawet, by odpady składowano na… oddzielnej wyspie. Degradacja środowiska wprost wymusza na nas proekologiczne działania. Weźmy sobie do serca zasadę less waste – ograniczmy konsumpcjonizm, minimalizujmy w domu ilość odpadów i segregujmy. W skali świata rocznie produkujemy około 400 milionów ton plastiku, z czego niecałe 10 procent jest przetwarzane (z plastikowych butelek z recyklingu marka Converse stworzyła linię tenisówek). Wielokrotnemu recyklingowi można za to poddawać odpady szklane. Zamiast plastikowych pojemników używajmy więc szklanych. A butelki ze szkła wrzucajmy do butelkomatów.
Menu z in vitro
Przepis na mięso z próbówki: z żywego organizmu pobiera się komórki macierzyste (pod znieczuleniem), które posiadają wyjątkową właściwość stawania się dowolnymi komórkami ciała. Następnie rozmnaża się je do momentu, aż powstanie tkanka mięśniowa (ten proces trwa około dwóch miesięcy), potem dodaje się tłuszcz oraz barwniki. Czy mięso z laboratorium zastąpi nam tradycyjnego schabowego? Jeśli nawet nie do końca będzie nam smakować, to wymiar etyczny, społeczny i ten związany z dobrostanem naszej planety ma tu decydujące znaczenie. Tradycyjna produkcja mięsa wiąże się z deforestacją i emisją metanu do ekosystemu. By uzyskać pastwiska i pola pod uprawę paszy, wycina się ogromne połacie lasów. FoodTech daje nadzieję na ograniczenie tych destrukcyjnych dla planety procesów.
I choć jest dalej w fazie rozwoju, może być szansą na zniknięcie stref głodu i ograniczenie cierpienia zwierząt.
Więcej o eko trendach przeczytasz w najnowszym wydaniu VIVY! Eko
1 z 6
Czysta planeta
2 z 6
W zielonej wieży
3 z 6
Warzywnictwo
4 z 6
Manu z in vitro
5 z 6
Upcykling odpadów
6 z 6
Mniejsi bracia i my