Reklama

Konflikty międzynarodowe wybuchają na wielu polach, nie tylko politycznych, ekonomicznych czy też religijnych. Wiele krajów prowadzi ze sobą zimne wojny, a kiedy przedstawiciele danych nacji spotkają się ze sobą na neutralnym gruncie i podczas rozmowy zahaczą o sporny temat… to strach się bać. Każdy bowiem broni swojego kraju i jemu przypisuje zasługi, również kulinarne. Zimna wojna o której Wam dziś opowiemy dotyczy jednego z najpopularniejszych deserów na Bałkanach. Mowa o baklavie.

Reklama

Deser tak pyszny, że każdy chce go mieć na własność

Baklavę swoim deserem narodowym nazywają między innymi Bułgarzy, Grecy, Chorwaci, Turcy, Arabowie, Żydzi czy Armeńczycy. Coś tu chyba zbyt wielu tych odkrywców na raz… Na pewno wiemy, że początkowo baklava składała się z cienkich płatów chleba, przekładanych orzechami i nasączanych miodem. Opalano ją w drewnianych piecach, dzięki czemu nabierała również aromatu drzew z których były one wykonane.

Najstarsze wspominki o Baklavie

Gdziekolwiek powstał deser, doszlifowany i wyniesiony do rangi luksusowego, wykwintnego wręcz dania został w Cesarstwie Ottomańskim. Najstarsze zapisy na temat baklavy pochodzą z Pałacu Topkapi z 1473 roku. Przez długi czas uznawano ją wówczas za deser, na który stać było jedynie najbogatszych, biedni mogli tylko pomarzyć o jej skosztowaniu.

Baklava na świecie

Jak każde danie, baklava zaczęła przez lata ewoluować. Armeńczycy dodali do niej cynamon i gałkę muszkatołową, Arabowie wodę różaną oraz syrop z pomarańczy, zaś Persowie jaśmin. Jej podstawą jest warstwowe ciasto filo, do którego sporządzenia wykorzystuje się jedynie mąkę, masło, oliwę, sól i wodę.

Przepis na Baklavę

Doskonałą baklavę można zrobić samodzielnie w domu. Zaspokoi podniebienia nawet największych smakoszy i wielbicieli słodkości.

Składniki na ciasto:

  • 250g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 500g ciasta filo
  • 175g masła

Składniki na syrop:

  • 125 ml wody
  • 50g miodu
  • 150g cukru
  • sok z całej pomarańczy
Reklama

Orzechy posiekać na drobne kawałki, wymieszać z cynamonem i cukrem. Roztopić masło i posmarować nim prostokątną formę do ciasta. Włożyć dwa płaty filo i posmarować masłem - układać je warstwami i smarować. Dopiero na szósty płat wyłożyć masę z orzechów. Następnie kolejne 6 płatów, każdy posmarowany masłem i ponownie warstwa orzechowa. Łącznie powinniśmy mieć 24 płaty i 3 warstwy masy. Całość należy pokroić na trójkąty. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. W międzyczasie połączyć w garnku składniki na syrop i zagotować. Obficie polać nim upieczone ciasto i pamiętać, aby syrop był zimny. Na koniec posypać pokruszonymi pistacjami. Gotowe, smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama