Reklama

Styczeń zbliża nas bardzo do Tłustego Czwartku, warto więc zacząć trenować! A ponieważ dziś obchodzimy Światowy Dzień Ptysia, mamy dla Was genialny przepis od Ania Gotuje na ten słodki i delikatny deser. Pamiętajcie, że sekretem tego ciastka jest ciasto. Nie możecie też użyć bitej śmietany z opakowania, tylko zróbcie prawdziwą, doskonałą kremówkę! Gotowi?

Reklama

Przepis na Ptysie od AniaGotuje.pl

Składniki na ptysie

  • 1 szklanka mąki z czubem - 190 gramów
  • niecałe 3/4 kostki masła - 130 g
  • 1 szklanka wody - 250 ml
  • 4 średnie jajka

Składniki na bitą śmietanę

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36 %
  • 6 pełnych łyżek cukru pudru - 100 g

Przygotowanie:

Najpierw ciasto, które jest dokładnie takie samo, jak w przypadku ciasta na popularną karpatkę. Wlej do garnka wodę i dodaj masło. Podgrzewaj, aż wszystko się rozpuści i stworzy jednolitą masę. Następnie wciąż na gazie, dodaj mąkę i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, tak aby nie było grudek. Kiedy masa zacznie odchodzić od ścianek, zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystudzenia.

Następnie przełóż masę do miski i wymieszaj z jajkami. Wyciskaj ptysie rękawem papierowym na przygotowaną wcześniej blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez jakieś 20-30 minut.

Kiedy ptysie będą się piekły, przygotuj krem. Wymieszaj kremówkę 30 i 36% i ubij je na sztywno. W trakcie dodawaj cukier puder.

Reklama

Następnie upieczone ptysie przekrój na pół, ale nie do końca i przełóż je kremem. Gotowe! Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama