Reklama

Na świecie nie ma chyba człowieka, który nie lubiłby czekolady. Mleczna, gorzka, biała… do wyboru do koloru. Osładza życie oraz desery, które wszyscy tak uwielbiamy. Jedzona w dozie rozsądku, nie powinna powodować przybierania na wadze – należy jednak pilnować ilości. A ponieważ dziś obchodzimy Dzień Oblewania Wszystkiego Czekoladą, mamy dla Was trzy niezwykłe przepisy na doskonałe polewy czekoladowe, które możecie wykorzystać w swoich wypiekach. Warto!

Reklama

Polewa czekoladowo-piernikowa

Ponieważ sezon świąteczny trwa w najlepsze, nie wyobrażamy sobie tego czasu bez piernika. Nawet klasyczne brownie można lekko urozmaicić, a wszystko dzięki magicznej polewie.

Adobe Stock

Składniki:

  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • przyprawa do piernika
  • 5 kropli aromatu pomarańczowego

Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z masłem, dodać przyprawy i aromat. Całość mieszać, aż powstaje jednolita masa. Polewać jeszcze ciepłą!

Biała polewa czekoladowo-cytrynowa

Mówi się, że to najbardziej kaloryczna z czekolad, ale i najpyszniejsza. Jej waniliowy kolor doda uroku każdemu ciastu, a odrobina cytryny przełamie słodycz lekką kwasowością. Doskonała do ciast z kremami!

Adobe Stock

Składniki:

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • sok z 2 cytryn
  • 50 g masła
  • 4 łyżki mleka

Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w rondelku. Dodać mleko, a na koniec sok cytrynowy. Całość zamieszać, aby powstała gładka masa gotowa do polania ciasta!

Klasyczna polewa czekoladowa

Klasyczna polewa, którą znają jeszcze nasze babcie, to ta powstająca na bazie kakao. Delikatna, słodka i jednocześnie kremowa konsystencja, która zasycha na cieście jest po prostu ukojeniem dla podniebienia.

Adobe Stock

Składniki:

  • 100 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • 50g kakao
  • 100 g cukru pudru
Reklama

Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, kakao, a na końcu mleko po łyżce. Całość mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja.

Reklama
Reklama
Reklama