Reklama

Polacy twierdzą, że wywodzą się z Polski, Węgrzy, że z Węgier. Z pewnością jeszcze jakiś naród zajada się w nich i twierdzi, że pochodzą właśnie z ich kraju. W obliczu tego, jak doskonale smakują - złociste i chrupiące - nie ma to żadnego znaczenia. Co więcej, ponieważ w Polsce ziemniaków jest pod dostatkiem, jest to danie, które możemy jeść bez końca. Z rożnymi dodatkami - nigdy się nie nudzi. Z okazji 13 listopada, czyli Dnia Placków Ziemniaczanych 2022, mamy dla Was przepis na te chrupiące i doskonałe! Zobaczcie, jak je przygotować!

Reklama

ZOBACZ: Chipsy z buraków to idealna przekąska na jesienne wieczory filmowe. Jak je przygotować?

Z czym Polacy jedzą placki ziemniaczane?

Ze wszystkim! W niektórych domach je się je jedynie na słono, najlepiej z mięsnym sosem lub gulaszem na bazie pieczonej papryki. Są też i takie rodziny, które na przekór wytrawnego smaku, posypują placki cukrem. Zwykło się tak jadać na Kujawach i musimy przyznać, że jest to bardzo oryginalne połączenie. Można zjeść też placki z sosem pieczarkowym, śmietanowym, a nawet serowym. Co kto lubi!

CZYTAJ TEŻ: Jesień w kuchni? Czas na słodkie wypieki z dyni!

Adobe Stock

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane 2022

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Ziemniaki należy obrać ze skórki i przepłukać pod zimną wodą. Następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Zetrzeć należy również cebulę, a czosnek przecisnąć przez praskę i dodać wszystko do ziemniaków. Całość wymieszać z mąką, jajkami, wolą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony, aż placki będą złociste i rumiane.

Reklama

Podawać z ulubionymi dodatkami - na słodko lub słono! Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama