Dziś Dzień Pistacji! Jakie mają właściwości i do czego warto je dodawać?
Są chrupiące, słone i mają w sobie ponad 30 witamin! Co jeszcze?
Chrupiące, o pięknym złoto-zielonkawym odcieniu – pistacje cenione są na całym świecie na swoje niesamowite właściwości i wartości odżywcze. Te przepyszne orzechy mają dzisiaj swoje święto – Dzień Pistacji! Co sprawia, że są tak wyjątkowe i stosunkowo drogie?
Pistacje – skąd pochodzą i jaka jest ich historia?
Orzechy pistacji pochodzą oryginalnie z Bliskiego Wschodu i to jedno z najstarszych gatunków drzew kwitnących. Mówi się, że pistacje były popularne już 7 tysięcy lat temu i uważano je za prawdziwie królewski przysmak.
W latach 30. XX wieku zaczęto uprawiać pistacje w Kaliforni. Pistacje tak bardzo się tam przyjęły, że do dziś USA są światowym liderem w produkcji zielonych orzeszków. Zbiera się tam nawet 181 milionów kilogramów rocznie!
Pistacja – smukły orzech
To określenie nie jest przypadkowe. Pistacja ma bowiem świetny wpływ na utrzymanie pięknej, szczupłej sylwetki. 30 orzeszków to idealna przekąska, która ma tylko 100 kcal. Dostarcza organizmowi ogromu składników mineralnych i aż 30 witamin! Pistacje mają niski indeks glikemiczny, co sprawia, że zjadanie ich przed treningiem wspomaga spalanie tłuszczu. Można przechowywać je w pięknych miseczkach - zobaczcie poniżej kilka propozycji.
Ich niesamowity zielony kolor sprawia, że każda potrawa czy naczynie wygląda z nimi wyjątkowo. Pięknie będą też wyglądały na płaskich półmiskach, sprawiając, że we wnętrzu zrobi się bardzo egzotycznie. Kilka z nich znajdziecie poniżej.
Z czym podawać pistacje?
Ich wyjątkowy, słony smak doskonale pasuje zarówno do słodkich i słonych potraw. Nieocenionym hitem są oczywiście lody pistacjowe. Jeśli lubicie chrupki smak orzechów, warto posypać nimi włoski makaron, czy pieczeń. Oto przepis na wyjątkowego łososia z pistacjową panierką:
Składniki:
- filet z łososia
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 3 kromki chleba tostowego
- 30g pistacji
- natka pietruszki
Filety z łososia natrzeć oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć z obu stron na pataleni. W blenderze rozdrobnić pistacje, kromki tostowego chleba i natkę pietruszki. Następnie wymieszać z masłem, nałożyć na grzbiet łososia i wstawić do piekarnika na 15 minut (180 stopni). Podawać z ryżem lub kaszą!