Dziś Dzień Muffina! Oto 3 przepisy na niespotykane babeczki na słodko i słono!
Te smaki Cię zaskoczą!
Muffinki, babeczki – ulubione desery dzieci i dorosłych. Dziś obchodzimy Dzień Muffina, którego można przygotować zarówno na słodko, jak i słono. Czas odejść od tradycji i postawić na przepisy niestandardowe, ale równie doskonałe. Co powiecie na muffiny w wersji słodkiej, jak i słonej? A jeśli słodkie, to całkowicie bez cukru! To możliwe! Oto trzy przepisy, które pokochacie od pierwszego kęsa!
Czytaj też: Dziś Dzień Ptysia! Poznaj przepis na ten pyszny deser!
Słodkie muffiny z gorzką czekoladą bez cukru
- Szklanka mąki owsianej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki jogurtu greckiego
- Odrobina oliwy z oliwek
- Jajko
- 2 łyżki erytrytolu
- Ciemna czekolada
- Rodzynki
Jogurt, jajko, oliwę i erytrytol połączyć w jedną masę. W drugiej misce wymieszać mąkę, przyprawy, oraz sodę. Następnie zmieszać wszystko i utrzeć na gładką masę. Dodać rodzynki i kawałki czekolady, a następnie przełożyć do foremek. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Włoskie muffinki na słono
Składniki:
- 200g sera feta
- suszone pomidory w zalewie
- 1,5 szklanki mąki
- 120 g masła
- 2 jajka
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- Sól
- Pieprz
- Papryka wędzona
Zobacz też: Dziś Dzień Chruścików! Sprawdź najprostszy przepis na ten pyszny deser!
Ser oraz pomidory pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i odstaw patelnię ma chłodny palnik. W jednej misce zmieszać mąkę z sodą, a w drugiej rozrobić jajko, mleko oraz masło. Następnie całość połączyć i dodać pomidory oraz ser. Przelać masę do foremek i piec przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Muffinki będą smakowały niczym pizza!
Muffinki z cheddarem i tymiankiem
- 250 g mąki pszennej
- 100 g sera cheddar
- Łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g ricotty
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g szpinaku
- 1 łyżka masła
- Sól
- Pieprz
Czytaj również: Dziś Dzień Spaghetti! Sprawdźcie trzy przepisy na najlepszy makaron rodem z Włoch!
Na patelni rozpuść masło, dodaj szpinak i poczekaj, aż woda wyparuje. Następnie do miski dodaj mąkę, proszek, sól i ser cheddar starty na tarce. W drugiej misce rozrób mleko, jajka, oliwę, ricottę i szpinak z patelni. Połącz wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem, a następnie przelej do foremek. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.