Reklama

Muffinki, babeczki – ulubione desery dzieci i dorosłych. Dziś obchodzimy Dzień Muffina, którego można przygotować zarówno na słodko, jak i słono. Czas odejść od tradycji i postawić na przepisy niestandardowe, ale równie doskonałe. Co powiecie na muffiny w wersji słodkiej, jak i słonej? A jeśli słodkie, to całkowicie bez cukru! To możliwe! Oto trzy przepisy, które pokochacie od pierwszego kęsa!

Reklama

Czytaj też: Dziś Dzień Ptysia! Poznaj przepis na ten pyszny deser!

Słodkie muffiny z gorzką czekoladą bez cukru

Adobe Stock

  • Szklanka mąki owsianej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego
  • Odrobina oliwy z oliwek
  • Jajko
  • 2 łyżki erytrytolu
  • Ciemna czekolada
  • Rodzynki

Jogurt, jajko, oliwę i erytrytol połączyć w jedną masę. W drugiej misce wymieszać mąkę, przyprawy, oraz sodę. Następnie zmieszać wszystko i utrzeć na gładką masę. Dodać rodzynki i kawałki czekolady, a następnie przełożyć do foremek. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Włoskie muffinki na słono

Adobe Stock

Składniki:

  • 200g sera feta
  • suszone pomidory w zalewie
  • 1,5 szklanki mąki
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka wędzona

Zobacz też: Dziś Dzień Chruścików! Sprawdź najprostszy przepis na ten pyszny deser!

Ser oraz pomidory pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i odstaw patelnię ma chłodny palnik. W jednej misce zmieszać mąkę z sodą, a w drugiej rozrobić jajko, mleko oraz masło. Następnie całość połączyć i dodać pomidory oraz ser. Przelać masę do foremek i piec przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Muffinki będą smakowały niczym pizza!

Muffinki z cheddarem i tymiankiem

Adobe Stock
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g sera cheddar
  • Łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g ricotty
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz

Czytaj również: Dziś Dzień Spaghetti! Sprawdźcie trzy przepisy na najlepszy makaron rodem z Włoch!

Reklama

Na patelni rozpuść masło, dodaj szpinak i poczekaj, aż woda wyparuje. Następnie do miski dodaj mąkę, proszek, sól i ser cheddar starty na tarce. W drugiej misce rozrób mleko, jajka, oliwę, ricottę i szpinak z patelni. Połącz wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem, a następnie przelej do foremek. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Reklama
Reklama
Reklama