Dziś Dzień Moreli! Oto doskonały przepis na zimową konfiturę!
Świetnie pasuje do herbaty, jak i do grzanek!
Zima dopiero zaczyna dawać nam się we znaki. Temperatura spada, a za oknem w wielu częściach Polski zobaczyć można w końcu śnieg. Nic więc dziwnego, że szukamy sposobów na rozgrzanie organizmu, który nie specjalnie przywykł do niskich temperatur. Mamy dla Was genialny przepis na zimową konfiturę z moreli, która doskonale pasuje zarówno do herbaty, jak i do grzanek na śniadanie. Wzmocni ona odporność Waszego organizmu i pozwoli delektować się wyśmienitym smakiem.
Konfitura z moreli na zimowe dni
Składniki:
- 300g cukru
- 1kg moreli
- 200 ml wody
- szczypta pieprzu cayenne
Każdy owoc moreli nakłuj wykałaczką i zamocz w zimnej wodzie na około 1,5 godziny. Następnie, pokrój owoce na pół i usuń wszystkie pestki. W osobnym garnku rozpuść cukier z wodą. Powstałą pianę zbierz z wierzchu i dodaj morele. Mieszaj przez 20 minut na niewielkim ogniu, aż w końcu zwiększ go maksymalnie na kilka minut. Czynność powtarzaj 3 razy. Dodaj pieprz. Kiedy woda całkowicie wyparuje, podsmażaj masę na niewielkim ogniu. Po 15 minutach możesz przelać gotową konfiturę do wyparzonych słoiczków. Smacznego!