Zaskocz swoich gości, dzięki tym niebanalnym przepisom na... ciasto z marchewki!
Świetny przepis, który sprawdzi się podczas każdego letniego przyjęcia!
- Redakcja VIVA!
Ciasto marchewkowe to fantastyczna propozycja do zrobienia na każde letnie przyjęcie. Jest pyszne i bardzo proste do zrobienia. Aby osiągnąć najlepszy efekt koniecznie sięgnij po najlepszej jakości produkty i po nasze sprawdzone przepisy. Jak je przyrządzić? Sprawdź najlepsze przepisy!
PRZECZYTAJ O: Oto najlepsze przepisy na dania z truskawkami w roli głównej!
Korzenne ciasto marchewkowe
Składniki:
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szkl. startej marchewki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. oleju
- 4 jajka
- 2 szkl. cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka posiekanych orzechów
- masło
- bułka tarta
Przygotowanie:
Ubij jajka, mąkę i olej. Do masy dodaj marchewkę, cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, cynamon i sodę. Wymieszaj. Następnie dorzuć orzechy. Masę przelej do blaszki (wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
Proste ciasto marchewkowe
Składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 290 ml oleju słonecznikowego
- 200 g brązowego cukru
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
- 300 g startej marchewki
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Wymieszaj olej z cukrem, cukrem wanilinowym i ekstraktem z wanilii. Dodaj jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon, delikatnie mieszając. Na koniec dorzuć marchewkę i orzechy. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem. Piecz przez ok. 30 minut w 170 stopniach.
Ciasto marchewkowe z kokosem i ananasem
Składniki:
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 150 ml oleju
- 200 g startej marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 75 g drobno pokrojonego ananasa
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po 1 łyżeczce sody i cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Ubij jajka z cukrem, aż otrzymasz puszystą masę. Dodaj cukier oraz olej, wymieszaj składniki. Następnie dorzuć marchewkę, orzechy, ananasa oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj składniki. Do miski dodaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Wymieszaj. Ciasto przelej do foremki. Piecz przez godzinę w 150 stopniach.
Smacznego!