Reklama

Ciasto marchewkowe to fantastyczna propozycja do zrobienia na każde letnie przyjęcie. Jest pyszne i bardzo proste do zrobienia. Aby osiągnąć najlepszy efekt koniecznie sięgnij po najlepszej jakości produkty i po nasze sprawdzone przepisy. Jak je przyrządzić? Sprawdź najlepsze przepisy!

Reklama

PRZECZYTAJ O: Oto najlepsze przepisy na dania z truskawkami w roli głównej!

Korzenne ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szkl. startej marchewki
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. oleju
  • 4 jajka
  • 2 szkl. cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka posiekanych orzechów
  • masło
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Ubij jajka, mąkę i olej. Do masy dodaj marchewkę, cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, cynamon i sodę. Wymieszaj. Następnie dorzuć orzechy. Masę przelej do blaszki (wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę.

Proste ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 290 ml oleju słonecznikowego
  • 200 g brązowego cukru
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka
  • 300 g startej marchewki
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Wymieszaj olej z cukrem, cukrem wanilinowym i ekstraktem z wanilii. Dodaj jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon, delikatnie mieszając. Na koniec dorzuć marchewkę i orzechy. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem. Piecz przez ok. 30 minut w 170 stopniach.

Ciasto marchewkowe z kokosem i ananasem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 200 g startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1 łyżeczce sody i cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Ubij jajka z cukrem, aż otrzymasz puszystą masę. Dodaj cukier oraz olej, wymieszaj składniki. Następnie dorzuć marchewkę, orzechy, ananasa oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj składniki. Do miski dodaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Wymieszaj. Ciasto przelej do foremki. Piecz przez godzinę w 150 stopniach.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama