Reklama

Dziś dzień wszystkich łasuchów, którzy uwielbiają słodkości – Dzień Chruścików, lub inaczej Faworków. To tradycyjne, polskie ciasteczka, które smaży się na głębokim tłuszczu w okresie karnawału. Nie jest to danie dla osób będących na diecie, ale kilka razy w roku, aż grzech nie spróbować. Są doskonałe!

Reklama

Historia faworków

Popularny w Polsce chrust wziął się z Litwy i Niemiec. To właśnie tam kokardkowe ciasteczka, koniecznie przypudrowane cukrem pudrem zjada się w okresie karnawału. Smaży się je na głębokim tłuszczu – wyglądają pięknie, a smakują jeszcze lepiej!

Przepis na Dzień Chruścików 2020

Przygotuj ten deser dla swoich bliskich i wspólnie rozkoszujcie się słodkościami w dzisiejszy wieczór.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany
  • pół łyżeczki spirytusu
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder
Reklama

Mąkę wymieszaj z solą i wyrób z masłem, rozetrzyj, a następnie dodaj jajko, żółtka i cukier puder. Całość połącz w spójną masę, dodając śmietanę i spirytus. Odstaw na 40 minut pod przykryciem. Następnie rozwałkuj i wytnij paski o długości 10 cm i szerokości 4 cm. Każdy z nich natnij na środku i przełóż jeden koniec tworząc wstążeczkę. Tak przygotowane chruściki wrzucaj na gorący tłuszcz i smaż na złoty kolor. Następnie odsącz je ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju i posyp cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama