Znudziły ci się zwykłe kanapki na śniadanie? Oto 3 szybkie przepisy na pyszne bajgle!
Zrobisz je w kilka minut!
Kto jeszcze nie miał okazji zjeść pysznego bajgla na śniadanie, nie wie co stracił. Czas to nadrobić! Bajgle to puszyste bułeczki oponki z dziurką w środku, najpopularniejsze w Nowym Jorku, chociaż wymyślili je krakowscy Żydzi w XVII wieku, którzy przywieźli je do Stanów. Słowo bajgiel pochodzi od beygal i oznacza pierścień oraz bransoletkę. Można jeść je na słodko i słono, w zależności od upodobania. Oto 3 przepisy na doskonałe połączenie smaków w bajglach!
Bajgiel z łososiem, awokado i jajkiem
Składniki:
- 1 bajgiel
- masło
- 1 jajko
- Plastry wędzonego łososia
- Roszponka
- Pół awokado
- Majonez
- Musztarda
- Miód
- Czarnuszka
Bajgiel podgrzej w piekarniku i przekrój na pół. Posmaruj masłem obie części, połóż roszponkę, jajko ugotowane na pół-twardo, plastry łososia oraz awokado. W miseczce przygotuj sos – dwie łyżeczki majonezu, łyżeczka miodu i łyżeczka musztardy. Wszystko wymieszaj i polej sosem łososia, a następnie posyp czarnuszką. Gotowe!
Bajgiel z pieczonym kurczakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- Pieczona w ziołach pierś z kurczaka
- Sałata masłowa
- Suszone pomidory
- Ocet balsamiczny
- Czerwona cebula
- Masło
- Sezam
Bajgiel podgrzej w piekarniku i przekrój na pół. Posmaruj obie części masłem, na dolnej połóż sałatę, pokrojonego w paseczki kurczaka, cebulę pokrojoną w piórka oraz paski suszonych pomidorów. Całość skrop octem balsamicznym i posyp prażonym sezamem. Smacznego!
Bajgiel z karmelizowaną gruszką i mascarpone
Składniki:
- 1 bajgiel
- Masło
- Gruszka
- Cukier
- Mascarpone
- Prosciutto
- Miód
- Orzechy włoskie
Bajgiel podgrzej w piekarniku i przekrój na pół. Posmaruj mascarpone po obu stronach i połóż prosciutto. Gruszkę pokrój w paski i podsmaż na maśle na patelni, dodając cukier, aby się skarmelizowała. Kiedy będzie miękka, przełóż na bajgla. Polej odrobiną miodu i posyp orzechami włoskimi. Gotowe, smacznego!