Reklama

O dobroczynnych właściwościach marchewki można by rozmawiać bez końca. Wpływa korzystnie na stan naszej skóry i przede wszystkim znakomicie smakuje. Dlatego Dzień Marchewki zamierzamy świętować pełną parą! Na początek zaczniemy od szklanki soku z marchwi - można go dla smaku zmieszać np. z sokiem z jabłek. Dla tych, którzy z potraw kojarzą tylko marchewkę z groszkiem, przygotowaliśmy kilka ciekawych przepisów, które rzucają nowe światło na to pyszne warzywo!

Reklama

Dzień Marchewki: hummus z marchewki

SKŁADNIKI

  • 4 średnie marchewki
  • 1/4 szklanki świeżej kolendry
  • 1 główka czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 szklanki soczewicy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki Tahini
  • pieprz
  • pieprz Cayenne
  • curry
  • sól
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • garść prażonych pestek dyni
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć marchewki skropione oliwą z oliwek i przyprawione curry, solą oraz pieprzem. Piec około 30 minut.
  2. Namoczyć soczewice w garnku z wodą, następnie zagotować i pozostawić na 15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  3. Na patelni uprażyć orzechy włoskie.
  4. Upieczoną marchew, soczewicę oraz przyprawy zmieszać w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej masy. Dodać orzechy włoskie i zblendować.
  5. Udekorować pestkami dyni, świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Dzień Marchewki: frytki marchewkowe

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg marchwi
  • 1 łyżeczka maki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka posiekanego estragonu
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Reklama
  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Posiekać marchewki na słupki i posypać mąką i pieprzem.
  2. Ułożyć na blaszce i piec przez 40 minut, obracając na drugą stronę w połowie pieczenia.
  3. upieczone frytki posypać solą i estragonem. Podawać z ulubionymi dipami.
Instagram
Instagram
Reklama
Reklama
Reklama