Świętujemy dziś Dzień Marchewki! Jakie potrawy warto z niej przyrządzić?
Sprawdźcie nasze przepisy!
Opublikowano: środa, 4 kwietnia 2018 07:30
Reklama
O dobroczynnych właściwościach marchewki można by rozmawiać bez końca. Wpływa korzystnie na stan naszej skóry i przede wszystkim znakomicie smakuje. Dlatego Dzień Marchewki zamierzamy świętować pełną parą! Na początek zaczniemy od szklanki soku z marchwi - można go dla smaku zmieszać np. z sokiem z jabłek. Dla tych, którzy z potraw kojarzą tylko marchewkę z groszkiem, przygotowaliśmy kilka ciekawych przepisów, które rzucają nowe światło na to pyszne warzywo!
Reklama
Dzień Marchewki: hummus z marchewki
SKŁADNIKI
- 4 średnie marchewki
- 1/4 szklanki świeżej kolendry
- 1 główka czosnku
- natka pietruszki
- 2 szklanki soczewicy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki Tahini
- pieprz
- pieprz Cayenne
- curry
- sól
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki kuminu
- garść prażonych pestek dyni
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć marchewki skropione oliwą z oliwek i przyprawione curry, solą oraz pieprzem. Piec około 30 minut.
- Namoczyć soczewice w garnku z wodą, następnie zagotować i pozostawić na 15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Na patelni uprażyć orzechy włoskie.
- Upieczoną marchew, soczewicę oraz przyprawy zmieszać w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej masy. Dodać orzechy włoskie i zblendować.
- Udekorować pestkami dyni, świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Dzień Marchewki: frytki marchewkowe
SKŁADNIKI
- 0,5 kg marchwi
- 1 łyżeczka maki kukurydzianej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka posiekanego estragonu
- pieprz
PRZYGOTOWANIE
Reklama
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Posiekać marchewki na słupki i posypać mąką i pieprzem.
- Ułożyć na blaszce i piec przez 40 minut, obracając na drugą stronę w połowie pieczenia.
- upieczone frytki posypać solą i estragonem. Podawać z ulubionymi dipami.
Reklama
Reklama
Reklama