Dwa najważniejsze trendy kulinarne na koniec 2023 roku!
Gotowi na nowe doświadczenia?
- Redakcja VIVA!
Nadchodzące, jesienne dni inspirują nas do sięgania po nowe doświadczenia, które urozmaicą melancholijny widok za oknami. Rozwiązaniem na to mogą doznania kulinarne, które idą z duchem najnowszych trendów. Znane dania w nowych odsłonach i eko-gastronomia tylko najważniejsze z nich. Zobacz, jak tej jesieni urozmaicić sobie kulinarne doświadczenia!
ZOBACZ TAKŻE: Matteo Brunetti zdradza tajniki włoskiej kuchni - przepis na doskonałą bruschettę!
Trendy gastronomiczne na jesień 2023: potrawy z dodatkiem CBD
Jeśli jesteście spragnieni nowych kulinarnych rozwiązań, koniecznie spróbujcie dań z dodatkiem CBD! Ten składnik wniesie nowy wymiar do potraw, które doskonale znacie. Ten ekstrakt z konopii, inaczej zwany kannabidiolem jest całkowicie legalny w Polsce i cieszy się dużą popularnością. Mają na to wpływ jego właściwości terapeutyczne, takie jak m.in. regulacja snu i apetytu, działanie przeciwbólowe czy przeciwlękowe. Dania z dodatkiem CBD mogą poprawić nasze samopoczucie, wprowadzając relaksacyjną atmosferę. Zobacz, gdzie skosztujesz potraw z dodatkiem ekstraktu z konopii!
Gdzie spróbować dań z dodatkiem CBD?
Jeśli chcecie skosztować dań z dodatkiem CBD w ciekawej odsłonie, koniecznie udajcie się do jednego z naszych ulubionych ulubionych lokali, które serwują bogate menu z tym składnikiem. Jednym z nich jest warszawski koncept gastronomiczny FoodX. W czterech restauracjach: Mr.Pancake, PIZZA BOYZ, Ghost Burger i Vegan Pizza Club, macie możliwość spróbować dania infuzowane dymem CBD. W menu znajdziemy pankejki z żelkami CBD, pizzę z ananasem i suszem CBD, burgera, czy drinki i lemoniadę z tym składnikiem! Dodatkowo luźną atmosferę podkręca wystój lokali w hip-hopowym klimacie.
Dania z CBD znajdziecie także w Localu na Mokotowie. Serwują tam pizzę na cieście z opcjonalnym dodatkiem tego składnika. Możesz tam liczyć na swobody, imprezowy klimat, którego pizza z ekstraktem z konopii będzie idealnym uzupełnieniem.
Trendy gastronomiczne na jesień 2023: ekologiczna konsumpcja
Kolejny trend na jesień nie jest związany z określonymi potrawami, ale raczej ze sposobem na ich oszczędne dla środowiska pozyskanie. Przez pogłębiające się kryzysy ekonomiczne i ekologiczne, pojawiają się nowe rozwiązania, dzięki którym jesteśmy w stanie małymi krokami wpływać na naszą rzeczywistość. Tak powstały aplikacje, pozwalające na uratowanie żywności przed zmarnowaniem. Cieszą się one ogromną popularnością w Europie, a od jakiegoś czasu także w Polsce.
Jedną z najbardziej popularnych tego typu appek jest Too Good To Go. Dzięki niej w prosty sposób możemy znaleźć lokal w pobliżu, który oferuje paczkę w danych godzinach w ciągu dnia. Zawartość paczki zwykle jest niespodzianką, co może być dla nas dodatkową atrakcją. Jeśli chcemy zgarnąć najciekawsze opcje, warto zerknąć na opinie lokali. Mamy szansę na pyszne jedzenie nawet za 1/3 ceny! Działa nie tylko w Polsce, ale też zagranicą.
Kolejną aplikacją wartą uwagi jest Foodsi. Działa tylko w Polsce, co ma swoje zalety, bo znajdziemy mniej sieciówek, a więcej różnorodnych lokalnych sklepów i restauracji. Paczki mają ceny minimum o 50% niższe od ich rzeczywistej wartości. Nieco inaczej działa aplikacja Finebite. To doskonała opcja dla tych, którzy chcą zjeść za połowę ceny w restauracji. Dzięki temu poznajemy nowe smaki, oszczędzając, a przy okazji ratujemy jedzenie przed zmarnowaniem. Wchodząc na appkę rezerwujemy stolik z dodatkową opłatą. Niektóre lokale mają dodatkowe warunki, także opcji na wynos. Takie aplikacje urozmaicą nasze kulinarne doświadczenia, a zarazem przyczynią się do niemarnowania żywności.
Jesteście gotowi na nowe doświadczenia kulinarne tej jesieni?