Reklama

Podczas dorocznego WantedDesign Manhattan, fińską Restaurację Nolla na kilka dni przemianowano na Zero Waste Bistro, czyli najbardziej ekologiczny lokal na świecie! Za przygotowanie tej koncepcji odpowiedzialny był Fiński Instytut Kulturalny z Nowego Jorku oraz Carlos Henriques, Luka Balac oraz Albert Franch Sunyer (Portugalczyk, Serb i Hiszpan), którzy kilka lat temu spotkali się w Finlandii i porzucili swoje wyuczone zawody, by zająć się gotowaniem w najlepszych fińskich restauracjach. To właśnie tam zauważyli, że średniej wielkości lokal każdego tygodnia wytwarza ponad tonę odpadów. Rocznie jest ich aż około 70 000 kilogramów!

Reklama

Z tego powodu postanowili stworzyć restaurację całkowicie bazującą na recyklingu. Mottem przedsięwzięcia zostało: „Refuse, reduce, reuse, and recycle at the last instances”, czyli „Zrezygnuj, zredukuj, użyj ponownie, a jeśli nie da się inaczej, odzyskaj”. Dotyczy to zarówno kuchni, jak i mebli, zastawy, wody czy energii elektrycznej. Pomysł zaprezentowali w Nowym Jorku jako Zaro Waste Bistro i okrzyknięto go... przyszłością branży gastronomicznej!

W Zero Waste Bistro część jadalna została stworzona m. in. z wykorzystaniem Duratu, czyli tworzywa sztucznego produkowanego przy użyciu surowców po recyclingu i całkowicie nadającego się do przetworzenia. Ściany wyłożono panelami powstałymi z zużytych kartonów na mleko oraz soki, z kolei naczynia zrobiono z Sulapacu, bazującego na drewnie z odzysku oraz biometariałach podlegających biodegradacji.

Reklama

Niestety projekt ma charakter tymczasowy i nie zadomowi się na długo w Nowym Jorku. Ma jedynie zmusić społeczeństwo do zastanowienia się nad problemem marnotrawstwa w kuchni. Zobaczcie te niezwykłe wnętrza w naszej galerii!

Reklama
Reklama
Reklama