Jakie dania królują na świątecznych stołach w innych krajach Europy?
Zapomnij o pierogach i barszczu z uszkami na Boże Narodzenie 2020!
W trakcie świąt Bożego Narodzenia 2020 w naszych domach unosi się zapach piernika, zupy grzybowej, bigosu i smażonej ryby. A jakich nie może zabraknąć na świątecznych stołach we Francji, Belgii czy Wielkiej Brytanii? Sprawdźcie, gdzie ukrywa się migdały w ryżu, czym jest christopsomo i kto serwuje dziczyznę w sosie śliwkowym. Zabieramy was w niezwykłą podróż po Europie na Święta 2020!
Austria: Słodkości, ryby i mięso… na zimno!
Do najpopularniejszych wypieków świątecznych należy ciasto z mleka, mąki, soli, masła i miodu z dodatkiem bakalii - tiroler zelten. Według regionalnego przesądu, kto zje kawałek, w nowym roku będzie cieszyć się dobrym zdrowiu. Na świątecznym stole znajdziemy również pieczone migdały, kasztany i grzane wino. Podczas Wigilii 2020 zjemy tutaj karpia lub pieczoną kaczkę. Co ciekawe, na zachodzie Austrii wszystkie potrawy wigilijne serwuje się... na zimno.
Kaczka i kasztany są do kupienia na każdym austriackim jarmarku świątecznym.
Belgia: zmodyfikowana kutia, dziczyzna i homary - dania na święta 2020
Belgowie nie przygotowują potraw postnych. Popularne (choć nie we wszystkich domach) przysmaki to: ostrygi, homary, indyk, dziczyzna w sosie śliwkowym i ciasto drożdżowe z kremem mokka. Po pasterce, na stole pojawia się bouguettes - danie podobne do kutii (bez maku i pszenicy) z kaszą pęczak. W niektórych regionach Belgii popularny jest pasztet marynowany w winie. Podobnie jak w Holandii czy Luksemburgu, czeka na stole także buche de noël - ciasto w kształcie pnia drzewa.
Buche de noël w trzech odsłonach.
Czechy: karp z ziemniakami i tradycyjne ciasteczka na Święta 2020
Podobnie jak w Polsce na wigilijnym stole główną rolę gra karp. Tutaj - zazwyczaj w towarzystwie sałatki ziemniaczanej. Słodki przysmak Czechów to kruche ciasteczka zwane vánoen lub cukrov o przeróżnych kształtach, do kupienia na każdym jarmarku świątecznym 2020.
Takie ciasteczka i ziemniaki zjecie w niemalże każdym czeskim domu.
Finlandia: grog w wersji świątecznej na Boże Narodzenie 2020
W Wigilię na stole znajdą się m.in. pieczone prosię, sałatka śledziowa i ryżowy pudding, do którego wrzuca się migdał. Według tradycji, ten, kto go znajdzie, będzie miał szczęście przez cały nadchodzący rok. Świąteczne dania Finowie popijają grogiem - napojem przyrządzanym z czerwonego wina, ziół, rodzynek i migdałów.
Grog i śledzie to typowo skandynawskie przysmaki. Popularną rybę zjemy także w prawie każdym polskim domu, najczęściej w oleju lub śmietanie.
Francja: na święta gęś i… lody na Boże Narodzenie 2020
Kolacja Le Réveillon, odpowiednik naszej Wigilii składa się z różnych dań w zależności od regionu Francji. W Alzacji serwuje się gęś, gryczane naleśniki polane kwaśną śmietaną zjemy w Bretanii, a w Burgundii popularne są indyk i kasztany. Znane w innych krajach tej części Europy bûche de noël podawane jest tutaj w wersji z... lodami!
Gęś pieczona jest zazwyczaj w całości, filet lub udko dodaje się często do bulionu warzywnego.
Grecja: christopsomo – ukłon w stronę tradycji
Najważniejszą świąteczną potrawą dla Greków jest christopsomo, czyli chleb Chrystusa. Duży, okrągły bochen pieczywa z orzechami jest ozdobiony odciskiem pieczęci z religijnym symbolem. Tradycyjne świąteczne dania to także pieczone jagnię lub indyk nadziewany kasztanami i ryżem zwany giemisti.
Giemisti i christopsomo to dwie najpopularniejsze potrawy greckiej kuchni świątecznej.
Norwegia: ryby na wiele sposobów, purée z brukwi i... ciasto z flagami!
Ciekawą i niespotykaną u nas przystawką jest kålrotstappe, czyli purée z brukwi. Drugi, niemniej ważny element norweskiego świątecznego stołu jest lutefisk, czyli solona gotowana ryba, którą zmiękcza się wcześniej na kilka dni w wodzie i ługu sodowym. Na słodko zjemy kransekake - ciasto migdałowe w kształcie pierścienia, które składa się z 18 warstw. Warstwy układane są po kolei od największej do najmniejszej i tworzą stożek. Zwykle ozdobione miniaturowymi norweskimi flagami.
Od lewej: lutefisk, kransekake i kålrotstappe.
Słowacja: Wigilia 2020 na słodko!
Chociaż wieczerza wigilijna na Słowacji składa się, tak jak w Polsce, z 12 dań, są to najczęściej potrawy słodkie - głównie ciasta i owoce. Do tradycyjnych, wytrawnych dań należą: zupa grzybowa, kapuśniak, sałatka ziemniaczana, opłatki z miodem i haluszki, czyli drobne kluseczki z ciasta ziemniaczano-mącznego z makiem i bryndzą.
Tradycyjne słowackie haluszki i zupa grzybowa.
Wielka Brytania: pudding i indyk w każdym domu
Najważniejszym świątecznym posiłkiem, zamiast Wigilii 2020, jest bożonarodzeniowy obiad, serwowany około 17:00. Na stole króluje indyk z nadzieniem z pieczonych kasztanów oraz tradycyjny, znany za sprawą Opowieści Wigilijnej - christmas pudding.
Na słodko zjemy również mince pies - babeczki wypełnione farszem z suszonych jabłek, rodzynek i innych owoców, alkoholu i przypraw - cynamonu, kardamonu i imbiru.
Węgry: tradycyjnie od pokoleń
Na Węgrzech, tradycyjną potrawą wigilijną jest zupa rybna. Nie może również zabraknąć smażonej kapusty i karpia. W niektórych regionach piecze się także całego prosiaka. Wokół rożna, gromadzi się wówczas cała lokalna społeczność, by razem świętować Boże Narodzenie.