Anna Lewandowska podpowiada, co pakować dzieciom do śniadaniówki!
Dzięki tym przepisom na pewno nie będą głodne!
Anna Lewandowska jest nie tylko trenerką, ale także ekspertem od zdrowego odżywiania. W jej aplikacji dostępne jest kilka rodzajów zbilansowanych diet, można też kupić gotowy catering dietetyczny. Żona Roberta Lewandowskiego nie zapomina też o najmłodszych. W końcu sama jest mamą dwóch dziewczynek i dba o ich właściwe odżywianie. Dlatego na swoim blogu przygotowała spis najlepszych przekąsek dla dzieci do szkoły, które z łatwością zapakujesz do lunchboxa. Wypróbuj je koniecznie!
Przekąski dla dzieci do szkoły według Anny Lewandowskiej
Dzieci spędzają w szkole wiele godzin, a jedyny zapewniony tam posiłek to obiad, który zazwyczaj jest dopiero około godziny 13.00. Do tego czasu dzieciaki muszą jednak coś zjeść. I dobrze, by były to zdrowe i wartościowe przekąski, a nie batoniki lub innego rodzaju słodycze. Dlatego wszystkie mamy zawsze zastanawiają się, co dać dzieciom zdrowego i smacznego do jedzenia. Na to pytanie odpowiada na swoim blogu Anna Lewandowska.
„Wybrałam dania, które znakomicie nadają się do zabrania do szkoły i które możecie przygotować wcześniej. Nie zabraknie słodkich i wytrawnych propozycji, a także zdrowych przekąsek na mniejszy głód. Możecie zmodyfikować dany przepis, tak aby danie przypadło do gustu Waszym dzieciom i by zjadły je ze smakiem. Pamiętajcie o warzywach i owocach — uczmy zdrowych nawyków od najmłodszych lat. Powodzenia!” napisała. Aby było nam wygodniej, gwiazda podzieliła przepisy na kategorie, według których możemy szukać przekąsek. Oto i one:
Słodkie śniadania do lunchboxa:
Pudding chia
Racuchy z jabłkami
Budyń waniliowy
Kasza jaglana z bananem i rodzynkami
Bezglutenowe placuszki z dżemem
Na te ostatnie podajemy Wam od razu przepis:
Składniki:
- 120 g mąki ryżowej
- 20-30 g mąki kokosowej
- 300 ml mleka roślinnego
- 2 jajka
- 50 ml wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- łyżeczka miodu
- łyżeczka oleju kokosowego
- dżem truskawkowy
- dżem z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Wszystkie składniki (poza olejem kokosowym) należy dobrze zblendować, a następnie smażyć placuszki na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju kokosowego. Gotowe plecki posmarować dżemem.
Drugie śniadania na słono:
Muffiny jajeczne
Muffinki śniadaniowe z jajkami
Fritatta z papryką i jarmużem
Placki warzywne
Pieczone kotlety z kurczaka z warzywami
Przepis na placki warzywne:
Składniki na 3 porcje:
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 jaja
- 70 g płatków owsianych bezglutenowych
- sól morska
- pieprz czarny
- zioła prowansalskie
- koperek
- 1 łyżeczka masła ghee (lub masła klarowanego)
Wykonanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce i pozostawić na około 15 minut, aby puściły soki. Następnie odcisnąć je z nadmiaru soków, dodać do nich podsmażoną cebulę, jajka, zmielone na mąkę płatki owsiane, przyprawy i posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Z gotowej masy uformować placki, ułożyć je na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec do momentu, aż placki się zrumienią. Można podawać z sosem koperkowym.
Zdrowe przekąski na mały głód do szkoły
Kuleczki a la Bounty
Kokosowa moc
Zdrowe czekoladowe trufle
Muffiny marchewkowe
Prosty pudding chia
Przepis na muffiny marchewkowe:
Składniki:
- 1 1⁄2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej*
- 1⁄2 szklanki tapioki
- 1⁄2 szklanki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 2 jaja
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1/2 szklanki wody
- 250 g startej marchewki
Krem:
- 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Ciasto: marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Następnie wszystkie suche składniki wymieszać w misce. W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: wodę, olej, sok z cytryny, sok z pomarańczy oraz jajka. Następnie do suchych składników dodać mokre i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać startą marchewkę i ponownie wymieszać. Przygotować formę na muffiny, wyłożyć ją papilotkami i przełożyć do środka ciasto na wysokość 3/4 foremki. Muffinki piec w 180°C przez około 15 minut.
Krem: W kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy i zdjąć z ognia. Dodać łyżkę miodu. W drugiej misce ubić dobrze schłodzone mleczko kokosowe, wolnym strumieniem wlewając do niego schłodzony olej kokosowy z miodem. Krem schłodzić w lodówce (przez minimum 4 godziny) i dekorować muffinki.