Reklama

Anna Lewandowska jest nie tylko trenerką, ale także ekspertem od zdrowego odżywiania. W jej aplikacji dostępne jest kilka rodzajów zbilansowanych diet, można też kupić gotowy catering dietetyczny. Żona Roberta Lewandowskiego nie zapomina też o najmłodszych. W końcu sama jest mamą dwóch dziewczynek i dba o ich właściwe odżywianie. Dlatego na swoim blogu przygotowała spis najlepszych przekąsek dla dzieci do szkoły, które z łatwością zapakujesz do lunchboxa. Wypróbuj je koniecznie!

Reklama

Przekąski dla dzieci do szkoły według Anny Lewandowskiej

Dzieci spędzają w szkole wiele godzin, a jedyny zapewniony tam posiłek to obiad, który zazwyczaj jest dopiero około godziny 13.00. Do tego czasu dzieciaki muszą jednak coś zjeść. I dobrze, by były to zdrowe i wartościowe przekąski, a nie batoniki lub innego rodzaju słodycze. Dlatego wszystkie mamy zawsze zastanawiają się, co dać dzieciom zdrowego i smacznego do jedzenia. Na to pytanie odpowiada na swoim blogu Anna Lewandowska.

Wybrałam dania, które znakomicie nadają się do zabrania do szkoły i które możecie przygotować wcześniej. Nie zabraknie słodkich i wytrawnych propozycji, a także zdrowych przekąsek na mniejszy głód. Możecie zmodyfikować dany przepis, tak aby danie przypadło do gustu Waszym dzieciom i by zjadły je ze smakiem. Pamiętajcie o warzywach i owocach — uczmy zdrowych nawyków od najmłodszych lat. Powodzenia!” napisała. Aby było nam wygodniej, gwiazda podzieliła przepisy na kategorie, według których możemy szukać przekąsek. Oto i one:

Słodkie śniadania do lunchboxa:

Pudding chia

Racuchy z jabłkami

Budyń waniliowy

Kasza jaglana z bananem i rodzynkami

Bezglutenowe placuszki z dżemem

adobe.stock.com

Na te ostatnie podajemy Wam od razu przepis:

Składniki:

  • 120 g mąki ryżowej
  • 20-30 g mąki kokosowej
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 2 jajka
  • 50 ml wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • dżem truskawkowy
  • dżem z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Wszystkie składniki (poza olejem kokosowym) należy dobrze zblendować, a następnie smażyć placuszki na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju kokosowego. Gotowe plecki posmarować dżemem.

Drugie śniadania na słono:

Muffiny jajeczne

Muffinki śniadaniowe z jajkami

Fritatta z papryką i jarmużem

Placki warzywne

Pieczone kotlety z kurczaka z warzywami

adobe.stock.com

Przepis na placki warzywne:

Składniki na 3 porcje:

  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 70 g płatków owsianych bezglutenowych
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • zioła prowansalskie
  • koperek
  • 1 łyżeczka masła ghee (lub masła klarowanego)

Wykonanie:

Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce i pozostawić na około 15 minut, aby puściły soki. Następnie odcisnąć je z nadmiaru soków, dodać do nich podsmażoną cebulę, jajka, zmielone na mąkę płatki owsiane, przyprawy i posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Z gotowej masy uformować placki, ułożyć je na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec do momentu, aż placki się zrumienią. Można podawać z sosem koperkowym.

Zdrowe przekąski na mały głód do szkoły

Kuleczki a la Bounty

Kokosowa moc

Zdrowe czekoladowe trufle

Muffiny marchewkowe

Prosty pudding chia

adobe.stock.com

Przepis na muffiny marchewkowe:

Składniki:

  • 1 1⁄2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej*
  • 1⁄2 szklanki tapioki
  • 1⁄2 szklanki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1/2 szklanki wody
  • 250 g startej marchewki

Krem:

  • 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

Ciasto: marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Następnie wszystkie suche składniki wymieszać w misce. W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: wodę, olej, sok z cytryny, sok z pomarańczy oraz jajka. Następnie do suchych składników dodać mokre i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać startą marchewkę i ponownie wymieszać. Przygotować formę na muffiny, wyłożyć ją papilotkami i przełożyć do środka ciasto na wysokość 3/4 foremki. Muffinki piec w 180°C przez około 15 minut.

Reklama

Krem: W kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy i zdjąć z ognia. Dodać łyżkę miodu. W drugiej misce ubić dobrze schłodzone mleczko kokosowe, wolnym strumieniem wlewając do niego schłodzony olej kokosowy z miodem. Krem schłodzić w lodówce (przez minimum 4 godziny) i dekorować muffinki.

Reklama
Reklama
Reklama