Reklama

Święta 2020 minęły niepostrzeżenie. Teraz każdy z nas zastanawia się, w jaki sposób pozbyć się nadmiernych kilogramów, które przybyły nam od nadmiaru pierogów i serniczka. Odpowiedź jest prosta - najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie mniejszych porcji i zdecydowanie zdrowszych. Mamy dla Was kilka ciekawych propozycji na dania w wersji fit z kuchni tajskiej, które pochodzą z najnowszego e-booka Darii Ładochy pt. Kuchnia tajska bez thaiemnic, dostępnego na platformie How2Shop.

Reklama

Pieczarki portobello z minikukurydzą i pomidorkami cherry

How2Shop

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 szalotka, pokrojona w piórka
  • 250 g kapeluszy pieczarek portobello, pokrojonych w plastry
  • 6 kolb minikukurydzy, pokrojonych na kawałki o długości koło 3 cm
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ⅓ kapusty pekińskiej, drobno posiekanej
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki szczypiorku, pokrojonego na kawałki o długości około 3 cm
  • liście świeżej tajskiej bazylii
  • garść prażonych orzechów ziemnych, potłuczonych w moździerzu
  • sok z limonki do smaku

Do podania:

  • ryż jaśminowy

Przygotowanie:

W woku podgrzej olej i podsmaż czosnek i szalotkę. Dodaj grzyby i smaż przez chwilę, aż woda odparuje. Dodaj kukurydzę i kapustę pekińską. Dopraw sosem sojowym i ostrygowym. Przełóż warzywa na ryż, dodaj szczypiorek, bazylię tajską oraz orzechy. Skrop limonką przed podaniem.

Warzywna zupa z makaronem sojowym i orzechami nerkowca

How2Shop

Składniki:

  • 100 g suszonego makaronu sojowego
  • ½ papryki zielonej, pokrojonej w słupki
  • 1 żółta papryka, pokrojona w słupki
  • 100g pieczarek, pokrojonych na cienkie plasterki
  • 1 łyżka szczypiorku, pokrojonego na paski o długości około 1cm
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia kolendry
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
  • 2 papryczki chili
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka prażonej szalotki do dekoracji
  • 1 łyżka smażonych plasterków czosnku
  • garść prażonych orzechów nerkowca, utłuczonych w moździerzu

Przygotowanie:

Makaron namocz w gorącej wodzie. Wrzuć do moździerza korzeń kolendry, pieprz czarny, chili oraz czosnek i utrzyj na pastę. Rozgrzej olej w garnku i dodaj pastę przygotowaną w moździerzu. Dokładnie wymieszaj. Dodaj paprykę zieloną oraz żółtą. Dodaj jedną łyżkę sosu sojowego i pół szklanki bulionu. Dodaj makaron i pieczarki. Kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut. Dodaj resztę bulionu i zagotuj. Na koniec dopraw resztą sosu sojowego i przełóż na talerz. Udekoruj pokrojonym szczypiorkiem, prażoną szalotką, smażonym czosnkiem i orzechami nerkowca.

Pikantna owocowa sałatka

How2Shop

Składniki:

  • 3 papryczki chili
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 czerwone jabłko, pokrojone w kostkę o długości boku około 3cm
  • 1 szklanka czarnych winogron
  • ½ zielonego jabłka, pokrojonego w kostkę o długości boku około 3cm
  • 100 g ananasa, pokrojonego w kostkę
  • 10 pomidorków cherry, przekrojonych na pół
  • 1 łyżeczka suszonych krewetek, namoczonych w wodzie
  • kilka liści świeżej mięty

Przygotowanie:

Chili utrzyj w moździerzu na gładką masę. Dodaj suszone krewetki, a następnie sok z limonki, cukier i sos rybny. Wszystkie owoce ułóż na półmisku i polej przygotowanym sosem. Udekoruj liśćmi świeżej mięty.

Kapusta pak choi z czerwoną papryką i kiełkami fasoli mung

How2Shop

Składniki:

  • 2 główki kapusty pak choi
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 szklanka pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół (najlepsze są śliwkowe)
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • szczypta soli
  • 1½ łyżki sosu rybnego
  • garść kiełków fasoli mung
  • garść prażonych orzechów ziemnych

Przygotowanie:

Oczyść kapustę i pokrój ją na kawałki o wielkości 2,5 cm. Rozgrzej olej w woku i smaż przez chwilę czosnek. Dodaj paprykę, a następnie kapustę. Smaż ją, aż listki zwiędną, a łodyga pozostanie krucha. Dodaj sos ostrygowy, zamieszaj i dodaj pomidory. Na koniec dodaj kiełki fasoli mung i dopraw całość do smaku sosem rybnym, solą i pieprzem. Na koniec posyp orzechami ziemnymi.

Sałatka z mango i krewetkami w ostrym sosie

How2Shop

Składniki:

  • pół sałaty lodowej
  • 1 marchewka, pocięta w julienkę
  • 1 szalotka, pokrojona w piórka
  • 1 łyżeczka jasnego sezamu
  • 500 g krewetek bez pancerzyków
  • 1 ogórek, pokrojony w plasterki
  • 2 łyżki prażonych orzechów ziemnych
  • ½ mango, pokrojonego w łódeczki

Sos:

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 3 papryczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 5 plasterków czosnku

Dodatkowo:

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • sok z 1 limonki
  • ½ łyżeczki posiekanego cukru palmowego

Przygotowanie:

Rozgrzej olej na patelni. Dodaj czosnek w plasterkach i smaż przez chwilę. Potem dodaj sos sojowy i drobno posiekane papryczki chili. Następnie dorzuć krewetki i smaż je w sosie, aż staną się jasnoróżowe. Na koniec posyp je kolendrą i przełóż na półmisek wraz z sosem.

Reklama

Umyj sałatę i pokrój na drobne kawałki. Ułóż je na półmisku. Potem kolejno dodaj szalotkę, marchewkę, zielony ogórek, obrane i pokrojone mango. Następnie orzechy i sezam. Na koniec skrop całość sokiem z limonki, dodaj sos rybny i posyp delikatnie cukrem. Całość wymieszaj i można serwować sałatkę.

Reklama
Reklama
Reklama