Reklama

Awokado – przez lata niedoceniane, obecnie zyskuje coraz większą popularność. Kochają je kucharze, restauratorzy, kulinarni blogerzy. Jest smaczne, a przy tym niezwykle zdrowe. Jak jeść awokado? Proponujemy wykorzystać je do przyrządzenia pysznej pasty. Oto trzy znakomite przepisy, które wprost podbiją Twoje podniebienie!

Reklama

ZOBACZ TEŻ: Przygotowujesz imprezę na Sylwestra? Oto najlepsze przekąski, które zrobisz w domu!

Dlaczego warto jeść pastę z awokado?

Awokado to owoc zaliczany do superfoods – żywności o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Zawiera dużą dawkę kwasów omega, witaminy C, A, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, fosfor, potas, wapń. Regularne spożywane doskonale wpływa na organizm. Zawarte w awokado składniki odżywcze mają działanie przeciwnowotworowe (szczególnie w profilaktyce nowotworowej raka piersi i prostaty), zapobiega miażdżycy i chorobom serca, reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jedzenie awokado jest bardzo korzystne w przypadku osób chorych na cukrzycę – owoc zapobiega nagłym wahaniom poziomu cukru, spowalnia także procesy starzeniowe zachodzące w organizmie. Usprawnia pracę wątroby, łagodzi stany zapalne żołądka i jelit. Awokado ma także doskonały wpływ na kondycję skóry i włosów – wzmacnia cebulki, wygładza cerę, zapobiega powstawaniu zmarszczek.

CZYTAJ TAKŻE: Pyszne i nietuczące? Wypróbuj te ciasteczka owsiane!

Jak jeść awokado?

Doskonałym pomysłem jest pasta z awokado na kanapki czy sałatka z awokado. Można je stosować także zamiast masła czy margaryny do pieczywa lub jako omastę do ziemniaków. Jego głęboki smak zachwyci nawet największych sceptyków.

Trzy pyszne przepisy na pastę z awokado

Pasta jajeczna z awokado, pasta z tuńczykiem, awokado z twarożkiem? Prezentujemy trzy znakomite przepisy na wytrawne pasty z dodatkiem awokado. Jeszcze ich nie próbowałaś? Do dzieła!

Pasta z awokado i jajka

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Pieprz i sól

Przygotowanie pasty z awokado:

Miąższ z awokado wydrąż łyżką i przełóż do miski. Dodaj ugotowane na twardo jajka, majonez, sok z cytryny i oliwę. Składniki zmiksuj na gładką masę. Dodaj szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu, wymieszaj łyżką. Gotowe!

Pasta z awokado i tuńczyka

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 cebula dymka
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie pasty z awokado:

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, miąższ wydrąż, przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Owoc skrop sokiem z cytryny, dodaj rozgniecione widelcem jajko. Tuńczyka odsącz z zalewy i przełóż do miski. Dymkę i pietruszkę umyj, posiekaj i dodaj do reszty składników. Dołóż majonez, wymieszaj i dopraw przyprawami. Smacznego!

Pasta z awokado i twarogu

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 150 g twarogu
  • 1 cebula dymka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól morska

Przygotowanie pasty z awokado:

Wydrąż miąższ z awokado i przełóż do miski. Dodaj twaróg i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Cebulę dymkę poszatkuj i dodaj do reszty składników. Wymieszaj łyżką lub, jeśli wolisz – zblenduj. Dopraw szczyptą soli morskiej. Podawaj np. z pieczywem razowym.

Reklama

Brakuje Ci pomysłu na pożywne śniadanie? Sięgnij po awokado! Ten owoc – bogaty w witaminy i składniki mineralne świetnie nadaje się do przyrządzania różnorodnych past. Z tuńczykiem, twarogiem, a może z jajkiem? Serwuj je z jasnym lub z ciemnym pieczywem – na śniadanie, kolację, albo zabieraj do pracy. Jego wyrazisty smak z całą pewnością Cię oczaruje.

Adobe Stock
Adobe Stock
Reklama
Reklama
Reklama