Pasta z awokado na 3 sposoby. To idealna propozycja na karnawałową przekąskę!
Z jajkiem, tuńczykiem, a może twarogiem? Sprawdź nasze przepisy!
Awokado – przez lata niedoceniane, obecnie zyskuje coraz większą popularność. Kochają je kucharze, restauratorzy, kulinarni blogerzy. Jest smaczne, a przy tym niezwykle zdrowe. Jak jeść awokado? Proponujemy wykorzystać je do przyrządzenia pysznej pasty. Oto trzy znakomite przepisy, które wprost podbiją Twoje podniebienie!
ZOBACZ TEŻ: Przygotowujesz imprezę na Sylwestra? Oto najlepsze przekąski, które zrobisz w domu!
Dlaczego warto jeść pastę z awokado?
Awokado to owoc zaliczany do superfoods – żywności o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Zawiera dużą dawkę kwasów omega, witaminy C, A, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, fosfor, potas, wapń. Regularne spożywane doskonale wpływa na organizm. Zawarte w awokado składniki odżywcze mają działanie przeciwnowotworowe (szczególnie w profilaktyce nowotworowej raka piersi i prostaty), zapobiega miażdżycy i chorobom serca, reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jedzenie awokado jest bardzo korzystne w przypadku osób chorych na cukrzycę – owoc zapobiega nagłym wahaniom poziomu cukru, spowalnia także procesy starzeniowe zachodzące w organizmie. Usprawnia pracę wątroby, łagodzi stany zapalne żołądka i jelit. Awokado ma także doskonały wpływ na kondycję skóry i włosów – wzmacnia cebulki, wygładza cerę, zapobiega powstawaniu zmarszczek.
CZYTAJ TAKŻE: Pyszne i nietuczące? Wypróbuj te ciasteczka owsiane!
Jak jeść awokado?
Doskonałym pomysłem jest pasta z awokado na kanapki czy sałatka z awokado. Można je stosować także zamiast masła czy margaryny do pieczywa lub jako omastę do ziemniaków. Jego głęboki smak zachwyci nawet największych sceptyków.
Trzy pyszne przepisy na pastę z awokado
Pasta jajeczna z awokado, pasta z tuńczykiem, awokado z twarożkiem? Prezentujemy trzy znakomite przepisy na wytrawne pasty z dodatkiem awokado. Jeszcze ich nie próbowałaś? Do dzieła!
Pasta z awokado i jajka
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Pieprz i sól
Przygotowanie pasty z awokado:
Miąższ z awokado wydrąż łyżką i przełóż do miski. Dodaj ugotowane na twardo jajka, majonez, sok z cytryny i oliwę. Składniki zmiksuj na gładką masę. Dodaj szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu, wymieszaj łyżką. Gotowe!
Pasta z awokado i tuńczyka
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 puszka tuńczyka
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 cebula dymka
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Kilka gałązek natki pietruszki
- Pieprz i sól do smaku
Przygotowanie pasty z awokado:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, miąższ wydrąż, przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Owoc skrop sokiem z cytryny, dodaj rozgniecione widelcem jajko. Tuńczyka odsącz z zalewy i przełóż do miski. Dymkę i pietruszkę umyj, posiekaj i dodaj do reszty składników. Dołóż majonez, wymieszaj i dopraw przyprawami. Smacznego!
Pasta z awokado i twarogu
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 150 g twarogu
- 1 cebula dymka
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól morska
Przygotowanie pasty z awokado:
Wydrąż miąższ z awokado i przełóż do miski. Dodaj twaróg i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Cebulę dymkę poszatkuj i dodaj do reszty składników. Wymieszaj łyżką lub, jeśli wolisz – zblenduj. Dopraw szczyptą soli morskiej. Podawaj np. z pieczywem razowym.
Brakuje Ci pomysłu na pożywne śniadanie? Sięgnij po awokado! Ten owoc – bogaty w witaminy i składniki mineralne świetnie nadaje się do przyrządzania różnorodnych past. Z tuńczykiem, twarogiem, a może z jajkiem? Serwuj je z jasnym lub z ciemnym pieczywem – na śniadanie, kolację, albo zabieraj do pracy. Jego wyrazisty smak z całą pewnością Cię oczaruje.