10 ważnych i przydatnych zasad ekologicznego gotowania
Sprawdź, czy znasz je wszystkie!
Ekologia staje się w Polsce coraz bardziej popularna. Można śmiało powiedzieć, że w modzie jest być eko. Przenosi się ona do wielu sfer ludzkiego życia, a jedną z nich zdecydowanie jest kuchnia. Podczas gotowania również można stosować się do dbających o środowisko i przyrodę reguł. Nie tylko dania mogą być zdrowe, ale również nasze działania podczas ich przygotowywania powinny być mądre i zrównoważone. Sprawdźcie, co warto zrobić, aby gotować jeszcze bardziej ekologicznie!
ZOBACZ TEŻ: Maja Ostaszewska: „Kiedy myślę o kryzysie klimatycznym, mój lęk dotyczy dzieci”
1. Jak gotować ekologicznie: wyrzuć stare garnki
To w czym gotujemy nasze potrawy, ma ogromny wpływ na jakość i smak jedzenia. Stare naczynia i garnki, najczęściej te przypalone, bardzo często trują nasze jedzenie. W przypadku ekologicznych akcesoriów do gotowania, warto wyposażyć się chociażby w szybkowar! Pamiętajmy też, że linie nowoczesnych garnków ekologicznych mają mierniki, pokazujące, ile wody wystarczy do ugotowania danego produktu czy porcji posiłku.
2. Jak gotować ekologicznie: kupuj mądrze
Niektóre produkty mają długą ważność. Kupowanie na promocji może się opłacić, zwłaszcza jeśli mówimy o puszkach i konserwach. Nie stosuj jednak tej zasady w przypadku świeżych warzyw, owoców czy mięs. Te produkty szybciej wyrzucisz, niż z nich skorzystasz, a w ten sposób tylko zmarnujesz jedzenie. Kupuj z głową i tylko tyle, ile na pewno będziesz potrzebować.
NASZA AKCJA SPECJALNA: VIVA! EKO: Zobacz, jak żyć świadomie i w zgodzie z naturą
3. Jak gotować ekologicznie: komponuj resztki
Mówi się, że doby kucharz z niczego potrafi zrobić coś niezwykłego! Jeśli zostały ci resztki z obiadu, zastanów się, w jaki sposób możesz wykorzystać je kolejnego dnia. Z warzyw możesz zrobić zupę krem, z mięsa potrawkę, a z czerstwego pieczywa tosty! Dla chcącego, nic trudnego. Przy okazji będzie dużo bardziej ekologicznie. I kreatywnie!
4. Jak gotować ekologicznie: wspieraj lokalnych dostawców
Ekologiczne sklepy często mają bardzo wysokie ceny. Zdrowe produkty kupisz również na lokalnych, niewielkich ryneczkach, od zaprzyjaźnionego gospodarza. Wybierz się tam z samego rana, a z pewnością znajdziesz doskonałe smakołyki w niesamowicie niskich cenach.
5. Jak gotować ekologicznie: gotuj większe porcje
Wydaje ci się to dziwne? Skądże! To najlepszy sposób na zaoszczędzenie wody i prądu. Gotując większy obiad, zostawiasz go sobie na dwa lub trzy dni, a codziennie nie włączasz wówczas palnika, ani nie odkręcasz tak często kuchennego kranu. Sprawdź, jakie to proste!
6. Jak gotować ekologicznie: zrezygnuj z plastiku
Najlepszym sposobem na przechowywanie w kuchni produktów są słoiki, które zostaną ci po innych produktach. Wystarczy je umyć i ponownie wykorzystać. Możesz nawet dowolnie je ozdobić, aby pasowały do twojej pięknej kuchni. Bądź eko i zero waste! A chodząc na zakupy, zamiast foliowej reklamówki, zawsze zabieraj ze sobą materiałową! Koniec z plastikiem wokół ciebie!
7. Jak gotować ekologicznie: czystość to podstawa!
Czy wiesz, że na brudnej płycie indukcyjnej twój obiad będzie gotował się dwa razy dłużej? Bądź eko, oszczędzaj swój prąd i myj płytę po każdym jej użyciu. To dosłownie chwila, wystarczy ją przetrzeć, a bakterie nie będą rozwijały się na jej powierzchni.
8. Jak gotować ekologicznie: odpowiednio przechowuj mięso
Chcesz, aby było świeże jak najdłużej? Zaraz po wizycie w sklepie włóż je w pergamin lub do odpowiedniego opakowania, najlepiej szklanego. Dzięki temu będziesz mogła cieszyć się jego jakością i doskonałym smakiem o kilka dni dłużej. Nigdy nie kupuj go jednak w nadmiarze!
9. Jak gotować ekologicznie: używaj rozważnie piekarnika
Jeśli nagrzejesz swój piekarnik do czerwoności, upiecz w nim kilka rzeczy. Marnowaniem energii będzie rozgrzanie go do 200 stopni dla podgrzania tylko dwóch zapiekanek. Pomyśl dodatkowo o czymś na kolację lub drugiej obiadowej porcji ulubionej zapiekanki
10. Jak gotować ekologicznie: oszczędzaj wodę
Do gotowania wcale nie trzeba zalewać garnka do pełna. Wystarczy niewielka ilość, aby ugotować makaron, czy ryż na obiad. W przypadku warzyw i owoców to nawet wskazane, aby gotować je krócej - im wystarczy tylko odrobina wody. W ten sposób nie stracą cennych witamin i minerałów!