Magda Gessler, Maryla Rodowicz, Doda... Jak polskie gwiazdy przygotowują wigilię?
1 z 7
Jakie są Święta gwiazd? Czy słynne Polki wolą przyjmować gości, czy być zapraszane? Naprawdę same gotują? Wolą kuchnię tradycyjną czy wynalazki ze świata? A może Święta pod palmą, z dala od karpia, kutii i bigosu?
Specjalnie dla nas polskie gwiazdy przygotowują Wigilię. Magda Gessler, Maryla Rodowicz, Doda...
Zobaczcie kto jeszcze wziął udział w kultowej sesji dla VIVY! z 2012 roku autorstwa Zuzy Krajewskiej i Bartka Wieczorka.
Polecamy też: Biżuteria na święta? Jak najbardziej! Przygotowaliśmy dla Was propozycje luksusowych prezentów
2 z 7
Agata Młynarska w wywiadzie dla VIVY! z 2012 roku – W wigilijny wieczór zamieniam się w kolędnika i wędruję z koszem i kolędą od jednego rodzinnego stołu do drugiego. Na Wigilię zawsze szykuję śledzia w śmietanie, któremu mój ojciec poświęcił wers w piosence: „Jest jeszcze śledź w śmietanie – metafizyczne danie!”. To mój wigilijny znak firmowy. Niedawno mój młodszy syn zapowiedział, że Wigilia będzie u niego. Warto było czekać 24 lata na takie zaproszenie!
Polecamy też: Drogie, droższe i… Oto nasza lista najbardziej luksusowych prezentów na święta!
3 z 7
Jak wygląda Wigilia u Maryli Rodowicz?
Dzieci mówią z przekąsem: „Znowu ta rodzinna atmosfera”, czyli napięcie, krzątanina, walka
z za dużą choinką. Kuchnią dyryguje moja mama, która wszystko wie najlepiej. Córka Kasia przygotowuje dania, ja sprzątam. Hitem Wigilii są pierożki z farszem z borowików. Gotuje się je, mieli, dodaje podsmażaną cebulę, pieprz, lepi w cieście drożdżowym i smaży w głębokim oleju. Kolędy śpiewamy „po słodkim, a przed prezentami”. Właśnie zaczęła się ukazywać „Antologia” – zbiór wszystkich moich płyt od 1970 roku i niepublikowanych nagrań. To dla mnie wielka radość. Uwielbiam Święta!
4 z 7
Magda Gessler: …mam nadzieję, że moja córka też za nimi zatęskni. Przed Świętami trzymam karpia przez kilka tygodni w tłuszczu – rozpuszczają się nawet najmniejsze ości. Robię karpia po żydowsku, śledzia w oleju z cebulką, barszcze buraczany i grzybowy, uszka. Fantastyczny tort makowy. W grudniu startuje mój projekt Smakizycia.pl. Będzie tam dużo świątecznej Magdy Gessler. A kto usiądzie przy wigilijnym stole? Nigdy nie wiem, bo moi najbliżsi to osoby… fruwające.
Polecamy też: Drogie, droższe i… Oto nasza lista najbardziej luksusowych prezentów na święta!
5 z 7
Dorota „Doda” Rabczewska: Nie przepadam za Świętami, nie zaprzątam sobie głowy gotowaniem. Po co, skoro mogę przyjechać na gotowe do mamy i babci Luci? Jej kotlecików grzybowych nikt nie przebije. W ogóle kocham polskie jedzenie. Nie znoszę natomiast tradycji, dzielenia się opłatkiem i rutynowych życzeń. Moja mama na szczęście wymyśliła inny „znak pokoju” – tworzymy wokół stołu krąg, trzymając się za ręce. Ale ja i tak wybieram się na Karaiby. Sama lub z przyjaciółką.
6 z 7
Justyna Steczkowska: Na stole musi być śledź i postne ziemniaki z piekarnika. Dziełem moich rąk są chleby na zakwasie. Z rodzynkami, makiem, dużą ilością miodu, pestkami słonecznika, dyni. Każde Święta są fajne, ważne. Pamiętam, jak po sześciu latach muzykowania po Europie zasiedliśmy całą rodziną przy stole… Popłakaliśmy się. Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej.
Polecamy też: Drogie, droższe i… Oto nasza lista najbardziej luksusowych prezentów na święta!
7 z 7
Joanna Liszowska: U nas tradycyjną potrawą wigilijną jest karp, tam – w kraju w większości protestanckim – jest to świąteczna szynka, którą ja jem dopiero na świąteczne śniadanie. Cały rok czekam na barszcz z uszkami domowej roboty i pyszne szwedzkie śledzie robione na sto sposobów. Niezależnie od tego, gdzie spędzimy te Święta, najważniejsze, że będziemy razem.